Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Claudiu Răcuci, deputat PNL de Alba: „Legea salarizării nu este doar strâmbă, ci și prost aplicată”

Publicat

claudiu racuci

Deputatul PNL de Alba Claudiu Răcuci spune că neajunsurile Legii nr.153/2017 privind salarizarea în sectorul public au devenit și mai puternice atunci când ordonatorii de credite au început să calculeze salariile.

”Textul legii este atât de prost redactat, astfel încât, dacă doi oameni citesc un articol, cu siguranță nu înțeleg același lucru. Este unul dintre motivele pentru care angajați care vor face aceeași muncă, cu aceeași vechime, vor avea salarii diferite. Chiar Olguța Vasilescu a recunoscut că scăderile salariilor grefierilor au fost cauzate de o interpretare greșită a legii. Adică nici măcar cei din justiție nu știu să interpreteze legea? Atunci ce să mai spunem de un contabil de la o școală de provincie? Poate cel mai grăitor exemplu este legat de calcularea salariilor din învățământ. Uitați-vă că cea mai mare parte a profesorilor și învățătorilor nu și-au luat leafa nici astăzi, pentru că încă nu s-a finalizat procesul de calcul pentru luna trecută! Unii spun că softul ar fi fost de vină, însă vă garantez că vor apărea nenumărate nemulțumiri legate de calcularea salariilor, nu numai în învățământ, ci la nivel național”, transmite deputatul.

Claudiu Răcuci se arată sceptic și asupra corectitudinii unor prevederi din lege, pe care le suspectează că-i ajută mai mult pe șefi, iar pe cei mai mulți angajați îi dezavantajează.

”I-am pregătit doamnei ministru Vasilescu o interpelare pentru săptămâna viitoare, pentru că o anumită prevedere din lege mă îndreptățesc să cred că a fost dată special pentru ca unor șefi din instuții publice să le crească mai repede salariile decât restului de angajați. În vechea lege a salarizării, sporurile erau limitate la 30% pe angajat, însă doamna Vasilescu a dus această limitare a sporurilor la 30% pe ordonator de credit, pe instituție, dându-i șefului de instituție libertatea să împartă sporurile relativ discreționar. Unii angajați se plâng de faptul că nu primesc sporuri prevăzute expres de lege, pentru că nimeni nu știe dacă ele operează de acum, din 2022 sau de la Sfântul Așteaptă sau nu le primesc pentru că șefii au epuizat procentul de 30% pentru sporuri pe instituție. Suspiciunea mea este tot mai puternic alimentată de nemulțumirile tot mai multor angajați din instituții publice, care se plâng de injusteți și spun că leafa lor a crescut cu maximum 20-50 de lei, dacă nu cumva a rămas aceeași sau a scăzut, în vreme ce lefurile șefilor, prin sporurile de care numai ei beneficiază, au crescut și cu mii de lei de la 1 ianuarie. Dacă lucrurile stau așa, atunci Olguța Vasilescu trebuie demisă imediat!”, transmite deputatul, într-un comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax