Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman cere detalii de la ministrul Justiţiei despre planuri de angajare a noi consilieri de probaţiune

Publicat

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Florin Roman, deputat PNL de Alba, cere detalii de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în legătură cu situația consilierilor de probațiune din România în contextul adoptării măsurilor alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Atrage atenţia că reprezentanții acestei profesii consideră că organizarea actuală a serviciilor de probațiune face imposibilă o supraveghere adecvată a măsurilor alternative la pedeapsa închisorii, dacă se va implementa și monitorizarea electronică.

„Așa după cum bine știți, în urma aplicării normelor noului cod penal a scăzut populația din penitenciare, dar a crescut numărul persoanelor aflate în supravegherea serviciilor de probațiune. Astfel, judecători  au dat sentințe prin care s-au aplicat pedepsele alternative la detenție, și anume: amânarea aplicării pedepsei, liberarea condiționată cu un rest de pedeapsă mai mare de 2 ani, măsurile educative neprivative de libertate, precum și înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității.

În prezent, în cadrul sistemului de probațiune lucrează un număr de 550 consilieri, care gestionează un volum de peste 100.000 de cazuri. De asemenea, sediile serviciilor de probațiune se află în municipiul de județ, fapt care nu permite o deplasare în termen util de la sediul serviciului la locuința persoanelor supravegheate.

În opinia reprezentanților acestei profesii, organizarea actuală a serviciilor de probațiune face imposibilă o supraveghere adecvată a măsurilor alternative la pedeapsa închisorii, dacă se va implementa și monitorizarea electronică. Acest lucru presupune efectuarea unor investiții financiare semnificative în echipamente, dar în mod special și în personal. Mai mult, implementarea acestui sistem poate dura câțiva ani, ceea ce ar însemna ca, până la punerea efectivă în practică a acestuia, să fim în prezenta unei legi ale cărei dispoziții să nu poată fi aplicate.

Având în vedere încărcătura actuală a sistemului de probațiune, la care se vor adaugă noile atribuții privind monitorizarea electronică, reprezentanții acestei profesii consideră că, pentru a putea atinge norma de angajare de cel mult 60 de persoane supravegheate/ consilier ar trebui să fie angajați mai mult de 5.000 de consilieri de probațiune.

Dar se pune întrebarea, pe bună dreptate, cum se va putea face recrutarea a acestor 5000 de consilieri de probațiune într-un timp scurt, de 180 de zile, așa cum se preconizează că se va întâmpla după adoptarea noului act normativ care să reglementeze măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate?”, transmite Florin Roman.

În acest context, politicianul cere ministrului Justiţiei să precizeze dacă are în vedere măsuri de îmbunătățire a condițiilor de desfășurare a activității consilierilor de probațiune, precum și dacă există un plan, la nivel național, de suplimentare semnificativă a numărului de consilieri de probațiune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax