Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Claudiu Răcuci, deputat PNL Alba: „PSD vrea să umble la pilonul II de pensii pentru a acoperi măririle salariale”

Publicat

Guvernul a anunţat că pilonul 2 de pensii va fi opţional, iar proiectul va fi gata până în iunie, lucru care îi nemulțumește pe liberali. Pentru ca oamenii să știe ce presupune această situație, PNL a decis să demareze o campanie de informare. Potrivit deputatului de Alba Claudiu Răcuci, se vor face chestionare, se vor împărți flyere și în marile orașe vor fi amplasate corturi unde oamenii sunt așteptați să primească răspuns la orice întrebare legată de fondul de pensii.

Prezent la o conferință de presă, Claudiu Răcuci a declarat că PSD vrea să facă de fapt o mișcare prin care să-și asigure fondul de salarii pentru următorii trei ani și asta pentru că banii care s-au adunat la pilonul doi de pensii se vor duce la bugetul de stat.

„Problema este că ei (PSD – n.r) doresc ca acest pilon doi să dispară în totalitate și au încercat să găsească diferite motive să-l elimine, deși noi considerăm că acesta este benefic.(…) PSD-ul vine acum și spune că acest pilon este periculos, că firmele pot să dea faliment și acei bani sunt pierduți, lucru total greșit. Acel pilon de pensii este asigurat de stat, prin lege. Este important de știut că banii din acest pilon, la vârsta de 60 de ani poți să îi retragi în totalitate sau poți să-ți faci o pensie lunară”, spune Claudiu Răcuci.

Deputatul spune că această situație vine ca urmare a măririlor salariale pentru care nu s-a ținut cont dacă există suficienți bani, iar acum, prin această măsură, banii, cumulați în cei 10 ani de pilon doi, ar urma să intre în fondul de salarizare.

„Vor să îi determine pe actualii angajați să umble la pilonul doi astfel încât să renunțe la acesta și în bugetul statului să intre aproximativ 42 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape un milard de euro, bani cu care au o finanțare pe termen scurt pentru sistemul bugetar, ceea ce este o anomalie. Au vrut să o facă brutal, să se renunțe direct la pilonul doi, a fost scandal și atunci, ca să nu iasă lumea în stradă au zis să o facă mascat. Și atunci au două variante. Una, să ceară angajatului actual să facă o cerere prin care să renunțe la pilonul doi și să fie un termen foarte scurt pentru depunerea acestei cereri – și practic foarte mulți nu or să fie informați și nu o să depună această cerere și practic automat dacă nu ai depus această cerere, banii de la fondul de investiții vin în bugetul de stat. Altă modalitate este de a spune administratorilor de fonuri private că au un comision prea mare. Total greșit, acesta este de 1%, maxim 2,5%”, a mai spus Răcuci.

Răcuci precizează că, pentru a informa opinia publică despre această situație, PNL demarează o amplă campanie de strângere de semnături, se împart pliante și se încearcă informarea oamenilor despre ce înseamnă acest pilon.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax