Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pompierii din Alba au intervenit în 2 zile pentru a stinge 10 incendii pe raza județului. Pagube de peste 20.000 de lei

Publicat

ISU masini donate

În data de 06-07 noiembrie 2018, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit pentru stingerea a zece incendii pe raza județului Alba.

Garda de intervenție Sebeș a intervenit marți, pe str. 8 Aprilie din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie), proprietatea lui B.S. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș.

Ca urmare a acestui incendiu, au ars anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 20 mp și circa 5 mp din acoperișul casei de locuit. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 20.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.500 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă jarul căzut din sisteme de încălzit.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor:

se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de cm la sobele din cărămidă sau teracotă;
în faţa uşiţei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 cm;
cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic intr-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
Garda de intervenție Blaj a intervenit miercuri, pe Morii din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit, proprietatea lui F.I. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, a ars acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 25 mp. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 3.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un coș de fum neprotejat față de materialele combustibile din jur.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor:

Verificarea, repararea, izolarea termică și curațarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
Coșurile de fum trebuie curațate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
Coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planseului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea).

Garda de intervenție Sebeș a intervenit miercuri, pe DN 7 – Vințișoara (Sebeș), pentru stingerea unui incendiu izbucnit la halda de gunoi. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars aproximativ 200 mp de gunoi menajer.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit miercuri, pe str. Gheorghe Șincai din municipiu, pentru stingerea unui incendiu de anvelope. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars două anvelope.

Subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit pentru stingerea incendiilor de litieră și vegetație uscată de pe raza localitățiilor Sălciua de Sus aproximativ Sus (până în 07.11.2018 suprafața afectată a ajuns la 95 de ha), Vidolm –comuna Ocoliș (până în 07.11.2018 suprafața afectată a ajuns la 32de ha), Rimetea (până în 07.11.2018 suprafața afectată a ajuns la 65 de ha), Șoseaua de Centură a municipiului Alba Iulia (circa 0.5 ha) și municipiul Blaj (circa 6,5 ha).

Aceste incendii de vegetaţie uscată, litieră, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

– Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit, în perioda 06- 07.11.2018, la 35 de solicitări medicale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax