Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Lecție extraordinară de istorie, la gura minelor romane din Roșia Montană. Despre identitate națională și jafuri

Publicat

YouTube video

Ghidul ”Muzeului Mineritului” de la Roșia Montană, Dorin Rus, a ținut o adevărată lecție de istorie a zonei, unui grup de elevi din Cluj, veniți să viziteze galeriile antice, în timpul săptămânii ”școala altfel”. Filmarea a fost postată pe facebook de către unul dintre aceștia și a devenit rapid virală. 

Ghidul a explicat extrem de plastic situația zăcămintelor de la Roșia Montană, din antichitate și până acum, povestindu-le copiilor pe înțelesul lor, istoria zonei, interesul deosebit pentru aurul Apusenilor și multe altele.

”Această regiune unde ne aflăm noi, în Munții Metaliferi, ai Munților Apuseni de sud, a fost principalul furnizor de aur al antichității, dar de la terminarea cruciadelor și până s-a descoperit America, principalul furnizor de aur au fost Munții Apuseni. Ne aflăm în țara aurului, este țara Abrudului, o regiune, care vă amintesc, a fost jefuită cu lăcomie în Antichitate, a fost jefuită în Evul Mediu… dacă voi ăștia mai tineri nu veți fi atenți, că în viitor ajungeți miniștri, pe la Bruxelles și pe la București, urmează să fie jefuită pentru că aici la Roșia Montană este cel mai bogat zăcământ de aur și de argint din Europa. Însă nouă, românilor, nu nu-l mai trebuie așa că îl dăm altora pe excursii în țări exotice, pe cine prin restaurante elegante” le-a spus ghidul tinerilor care brusc, au devenit foarte atenți.

”Să fiți atenți copii că o țară care are resurse și știe să le folosească, este o țară puternică” a mai spus Dorin Rus, care nu a ratat nici subiectele mai ”soft”, despre vâlvele care îți iau inima și sufletul.

”Despre ce vorbește Roșia Montană? Despre cine suntem noi ca popor. Bani putem face cu o grămadă de lucruri, însă identitate națională nu mai cumpărăm. Unde intrăm noi astăzi este singurul loc din lume unde se vizitează o galerie din perioada romană…” le-a mai spus elevilor clujeni, ghidul galeriilor subterane de la Roșia Montană.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ami

    joi, 08.11.2018 at 16:29

    Extraordinar om, domnul Dorin Rus. Am asistat la o prezentare facuta de dumnealui la Rosia Montana si l-am admirat foarte, foarte tare. Un ghid excelent!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax