Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Cristian Tudor Popescu ridiculizează Monumentul Unirii de la Alba Iulia: Este piciorul unei autostrăzi suspendate

Publicat

YouTube video

”Am crezut că este piciorul unei autostrăzi suspendate”. Așa a descris scriitorul Cristian Tudor Popescu Monumentul Marii Uniri aflat în construcție la Alba Iulia și pentru realizarea căruia se plătesc peste 9 milioane de lei. Într-o dezbatere realizată de Europa FM în colaborare cu Primăria Alba Iulia, renumitul jurnalist a ridiculizat construcția la care se lucrează acum în Parcul Unirii: ”Pare să concureze în materie de nonsens cu micul sau cartoful în țepușă, din centrul Bucureștiului”.

moise guran ctp

”De ce nu ați ieșit în stradă să vă opuneți, albaiulieni împotriva construcției?”, s-a adresat CTP celor câteva zeci de participanți la dezbatere, atunci când viceprimarul Paul Voicu a justificat ridicarea monumentului ca și cum ar fi fost o decizie impusă la Guvern.

În lipsa primarului Mircea Hava, care nu era încă ajuns la conferință, viceprimarul Paul Voicu a fost nevoit să ”scoată singur castanele din foc” și a declarat că nu crede că cineva s-ar fi putut opune, deoarece ”ridicarea monumentului a fost inclusă în într-o lege: Legea Centenarului”.  

”Norocul e cum și-l face omul, e o vorba românească. Nu știu ce anume a avut un rol determinant, norocul sau ghinionul în conceperea Monumentului Unirii de care dădui cu ochii (vorbesc oltenește, că de acolo vin), cand am intrat îndreptându-mă înspre dumneavoastră. Am crezut că este vorba despre piciorul unei autostrăzi suspendate, care urmează a fi construită aici… că e lipsă de autostrăzi.

Nu reușesc să decodific mesajul acestui monument. Acum este neterminat, ceea ce arată mai mult a camuflaj, cu schelele alea. Mă întreb ce va fi când le vor da la o parte, că ceea ce întrevăd eu acolo, pare să concureze, în materie de non-sens, micul sau cartoful în țepușă din centrul Bucureștiului. Ală are ca și simbolistică Revoluția, ala e simbolismul (n.r. monumentului din centrul Bucureștiului).

Deci norocul sau ghinionul, ce legătură au aici? V-a obligat cineva? Ne-a obligat cineva, stimați albaiulieni? Cine a venit cu concepția aia? Dacă s-ar face acum un referendum, ar trece chestia aia de acolo? Da sau nu? Nu! Și atunci care e noroc și care e ghinion. Bănuiesc că este o decizie locală”.

Răspunsul a venit din sală de la un participant la conferință care i-a spus lui Cristian Tudor Popescu că monumentul a fost ideea Ministerului Culturii.

”A venit de la Ministerul Culturii, jurizat și plătit în 93, o să plătească un porcoi de bani pe toate inepțiile astea, că în București mai sunt niște coaste de porc sau de vită în fața fostei Case a Scânteii, care sunt monumentele rezistenței anti-comuniste în România. Un soi de carenă de barcă putrezită, că așa arată acel aşa-zis monument. Ce legătură are cu rezistența? Dar și pentru asta se dau căruțe de bani respectivului.

Care noroc și care ghinion? De ce nu v-ati opus acestui caz venit de la București în legătură cu monumentul respectiv, dumneavoastă albaiulienii?”, a fost întrebarea lui Cristian Tudor Popescu pentru participanții la conferință.

În lipsa lui Mircea Hava care nu ajunsese la momentul respectiv la conferință, Paul Voicu, viceprimarul din Alba Iulia a fost nevoit să îi răspundă jurnalistului:

”Vreau să spun că nu cred că ne-am fi putut opune, pentru că este o lege a Centenarului.  În această  lege a Centenarului sunt cuprinse aceste lucrări care vizează Monumentul Unirii și parcul din fața monumentului, care cuprinde și această operă de artă să îi spunem, că așa este denumită. Un maestru a conceput-o și o execută, și este o lege votată în Parlamentul României”, a intervenit Paul Voicu.

CTP a ripostat: ”Pai și Ordonanța 13 urma să devină lege. Și au ieșit niște oameni în stradă și s-au opus. Dumneavoastră nu puteați să ieșiti în stradă și să vă opuneți?”

”Nu se poate așa ceva, să nu știti în legătură cu un lucru care vă răsare aici.  Și o să trăiți cu el de acum înainte în mijlocul orașului dumneavoastră, fără să aveți nici cel mai mic atașament față de acest obiect parașutat de la București. Și ce o să spuneți după aceea? Am avut ghinion”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

montare monumentul unirii

Monumentul Unirii de la Alba Iulia va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1350 de tone. Prețul contractului este de 10 209 700 lei, TVA inclus. Banii respectivi merg direct la autor care își plătește direct firmele cu care execută lucrarea. Nu s-a făcut nicio licitație, nicio selecție de oferte pentru lucrări. Pe lângă suma respectivă mai sunt alocate alte câteva milioane de lei pentru amenajarea zonei denumită Ansamblul Marii Uniri.

În anul 1993 sculptorul Mihai Buculei a câștigat concursul pentru realizarea acestui monument, iar după 25 de ani, la insistențele Primăriei situația a fost deblocată semnarea contractului. Înainte ca guvernul să decidă aprobarea construirii monumentului Primăria a acceptat un proiect al zonei, realizat ”în regie proprie” cu toate avizele necesare, realizat de un arhitect din Alba Iulia.

În 10 aprilie 2018, Mircea Hava posta pe Facebook următorul mesaj: ” Ministrul Culturii a fost oaspetele nostru. A venit, a văzut, sper că s-a convins si, cel mai mult, sper că ne va susține să facem ceea ce trebuie făcut. Alba Iulia e astăzi zonă liberă de declarații, iar această întâlnire ar trebui să ne scoată pe toți din subsolul indeciziei. România s-a născut prin voință, iar pentru a celebra asta trebuie să adaugăm azi și chibzuință. Așteptăm rezultatul negocierilor dintre Ministerul Culturii și sculptorul Buculei.

M-aștept ca pe de o parte să conteze mai mult mândria decât răsplata, iar pe cealaltă România mai mult decât politica. Decizia, lipsită de patimă și ambiție sper, e la sculptor acum. Ministerul și Primăria vor finalizarea monumentului până la data de 1 decembrie. Primăria este pregătită cu documentația necesară realizarii lucrărilor din Parcul Unirii. Un constructor bun și cât mai puține piedici birocratice și contestații ar putea permite finalizarea lucrarilor la parc concomitent cu realizarea monumentului.” își încheia Hava mesajul postat pe Facebook

La câteva ore de la evenimentul la care Cristian Tudor Popescu  a ridiculizat construcția din Parcul Unirii, Mircea Hava a postat pe contul său de Facebook o reacție la criticile jurnalistului:

Un oraș istoric, ca Alba Iulia, nu respinge critica, își trăiește aspirația și continuă să facă inima țării să bată. O dezbatere amplă, despre ce ne-a format, cum am rezistat și responsabilitatea generației care va prelua borna următorilor 100 de ani. N-am rostit o silabă, dar m-am bucurat de fiecare cuvânt, de la albaiulieni sau invitații lor, convins că acest carambol al prezentului ne oferă motivul de a lupta cu tot ce ne stă în putință pentru a păstra unită nu doar România, ci toată Europa.”

MIrcea Hava postare facebook

A doua zi, duminică, în jurul orei 12,00 primarul a revenit cu o completare la mesajul său postat pe Facebook cu o zi înainte: Nu detest și nu refuz opinia, mai ales cea critică. Domnul Popescu a deschis o supapă prin care cei critici la adresa monumentului își pot consuma nemulțumirea. A făcut-o în stil propriu, fără apel și ar fi fost culmea să se abțină. Și sentimentul de a nu fi de acord unește. O acceptare la scară largă e imposibilă pentru lucruri mult mai neînsemnate într-o țară sau o comunitate.

Deplâng faptul că alți artiști nu au tentat ministerul și cu alte opțiuni care să simbolizeze Unirea. Mie nu-mi anulează angajamentul de a împlini Ansamblul Unirii, chiar dacă discuția aluneca dinspre fond spre formă. Simbolul aruncă în ring argumente care dau dreptate ambelor tabere, însă vă invit să nu pierdem esența: în amontele acestei decizii au fost puțini care au oferit altceva.

Eu zic să așteptăm cu încredere finalul și vă asigur că felul în care este interpretat monumentul, nu schimbă felul în care este simțit momentul.” și-a încheiat Hava mesajul postat

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 10.11.2018 at 17:12

    Nu-l mai tot citati pe batranul primar, care e uzat dupa atatea mandate si nu-l mai intereseaza nimic. Normal, chiar daca nu prinde (nu cred)postul de europarlamentar, ar trebui sa aiba bunul simt sa stea deoparte,ca nu mai are gloante.
    Poate CTP nu a vazut roata dintata (cica este monument) pe care au fost trasi Horia si Closca.

  2. Tara lui Papura Voda

    sâmbătă, 10.11.2018 at 17:25

    Cum sa se opuna amarastenii acestui sat la constructia unui monument, cand refuleaza cacatul pe strazi la prima ploaie si se face haz de necaz ???

  3. Maria

    sâmbătă, 10.11.2018 at 19:56

    Poate a uitat dnul Voicu cum al sau coleg Roman a stat 3 ore in greva foamei in semn de protest fata de lipsa de finantare a Monumentului Unirii de la Alba Iulia …

  4. dorinteodor

    sâmbătă, 10.11.2018 at 21:45

    momumentul este in acord cu ce sintem noi romanii dupa 100 de ani de Romanie inclusiv 50 de ani de rataciri prin subsolurile istoriei. acum sintem ca o cruce aplecata asa cum este simbolizat in acel monument si este chiar bine sa ne fie reamintit acest lucru. iar pe ziaristul ala nu traba sa-l luati in seama….

  5. Ionel

    duminică, 11.11.2018 at 07:19

    Pai la noi în România încă se construiesc cruci, biserici și catedrale. Proiect din 1993 de pe vremea lu’ Iliescu și noi ne apucăm de el în 2018… jalnic. Nu a spus nimeni lucrurile astea, nu a fost nici o dezbatere publică, nimic. Cine s-ar fi gândit că simbolul centenarului la Alba Iulia e încă un simbol religios 🙁 de parcă n-ar fi destule biserici acolo.

  6. dorinteodor

    duminică, 11.11.2018 at 13:40

    daca onoratul ctp vrea sa vada ” piciorul unei autostrăzi suspendate” pai sa se uite la Cenotaph. Ce-i aia Cenotaph? la-s ca stie el si poate-si cere scuze ca a jignit un monument national!

  7. zoro

    luni, 12.11.2018 at 09:29

    Are foarte mare dreptate,biserica conduce totul in romania si sant sugativele bugetelor locale,nimeni nu are curajul sa taie finantarile catre biserici pentruca popii influenteaza electoratul,rusine!!!!

    • ana achim

      luni, 12.11.2018 at 13:52

      adevar grai-t-ai !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Bubu

    luni, 19.11.2018 at 09:52

    Monumentul Unirii de la Cernauti (dinamitat din pacate de bolsevici) putea fi luat exemplu. Nu biserica. De sute de ani aceasta biserica e o plaga aservita si in complicitate cu… politica.
    Ce vor mai sti nepotii nostri despre Marea Unire? Ca a fost facuta de 4 cruci? ca a fost facuta de biserica? Fals!!!
    Nu vor mai sti cum aratau inaintasii… taranii aia cu palmele batatorite si fata arsa de soare si ridata de vant si ploi… Soldatii care au luptat si au stropit cu sangele lor acest sfant pamant…
    Rusine !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax