Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GHIDUL VIZITATORULUI de 1 DECEMBRIE 2018 la Alba Iulia. Tot ce trebuie să știi: PROGRAM, RESTRICȚII, PARCĂRI, TRANSPORT

Publicat

alba iulia, cetate

Alba Iulia devine cel mai important centru de evenimente, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, în Anul Centenar. Autorităţile au pregătit un program de manifestări ce include un ceremonial militar cu 2000 de oameni, sute de elemente de tehnică militară, dar şi elicoptere şi avioane.

Vor fi şi masă populară, momente solemne, dar şi concerte şi artificii. Toate, sub semnul celor 100 de ani de la Marea Unire din 2018.

Vezi PROGRAM complet Festival de România 2019 Alba Iulia. Concerte HOLOGRAF, CARGO și VIȚA de VIE, ceremonie militară, masă populară

Peste 150.000 de oameni sunt aşteptaţi la Alba Iulia, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie. Pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii a evenimentelor, vor fi reorganizări şi restricţii de circulaţie, mai ales că oraşul aşteaptă şi oaspeţi de seamă, printre care preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţi ai Guvernului, dar şi ai Casei Regale.

VEZI și PROGRAM PARADA MILITARĂ de Ziua Națională, la Alba Iulia. 1800 de cadre MApN şi MAI și 180 de mijloace tehnice de luptă

1 decembrie

Câteva repere din programul Zilei Naţionale la Alba Iulia (precizăm că programul oficial cuprinde perioada 28 noiembrie – 2 decembrie):

Citește și PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă. HARTA EVENIMENTELOR

Vineri, 30 noiembrie

  • Ora 18.00: Concert Voltaj și Voltaj Academy – scena – Piața Cetății
  • Ora 19.00: Concert Extraordinar “Centenar” – Orchestra Metropolitană București – spectacol de muzică clasică – Casa de Cultură a Sindicatelor

Sâmbătă, 1 Decembrie

  • Ora 12.00: Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării
  • Ora 12.30: Sfințirea Monumentul Unirii – Monumentul Unirii
  • Ora 13.00: Ceremonialul “Pământ românesc” – Sala Unirii
  • Ora 13.30: Cântec de Mare Unire – concert de muzică populară cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteușul Mare (cor înființat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela, prezintă: Iuliana Tudor – Scena – Piața Cetății
  • Ora 15.00: Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri – Parcul Unirii
  • Ora 15.30: Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare – Bulevardul „1 Decembrie 1918”
  • Ora 16.30: Marea Unire a Bucătarilor – Piața Cetății – Cazarma 415, Latura de Sud a Cetății Alba Carolina și Latura de Nord a Cetății Alba Carolina
  • Ora 16.30: Concert de muzică populară în Piaţa Cetăţii şi spectacole folclorice pe laturile de Vest, Nord şi Sud ale Cetăţii
  • Ora 21.00: Spectacol de artificii – Piața Cetății – Cazarma 415

Câteva detalii utile pentru cei care vin la Alba Iulia, de Ziua Naţională:

Alba Iulia – obiective turistice de 1 Decembrie – repere

De Ziua Naţională, veţi avea şansa să călcaţi pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Naţională. Atunci, mulţimile au intrat fie pe la Poarta I a Cetăţii, urmând traseul celorlate porţi, fie prin partea de vest a fortificaţiei, pe atunci “câmpul lui Horea“, în prezent zona din faţa Catedralei Încoronării.

alba iulia, cetate

Cetatea Alba Carolina

Aflată în inima oraşului Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina este cea mai reprezentativă şi mai bine conservată fortificaţie de tip Vauban din România şi din Estul Europei.

 

Construită la începutul secolului al XVIII-lea (1715-1738), de către arhitectul Giovano Morando Visconti, are o formă interesantă, dată de cele 7 bastioane (stea cu 7 colţuri).

Trasee turistice din Cetate: Traseul celor trei Fortificaţii, Traseul Porţilor Cetății, Traseul Eroilor Neamului Românesc, Traseele Şanţurilor Cetăţii.

Sala Unirii: una dintre cele mai importante clădiri istorice din Cetate. Este locul în care fruntaşii ardeleni au hotărât în 1918 Unirea Transilvaniei cu România.

sala unirii

Sala Unirii, o clădire monument-simbol pentru istoria României, este închisă în prezent pentru restaurare. Va fi deschisă în acest an pentru public o zi, respectiv doar în data de 1 Decembrie. Aceasta urmează să fie închisă din nou până, cel mai probabil, la vară, când se estimează că va fi finalizată restaurarea întregii clădiri.

 

Pe intrarea principală, adăugată în 1922 sub forma unui arc de triumf, au fost reamplasate recent două steme regale, distruse de comunişti şi refăcute în cadrul actualului proiect de restaurare pe baza fotografiilor de epocă. De asemenea, a fost reamplasată în interiorul Sălii Unirii şi pictura originală de la 1922, cu portrete ale unor voievozi şi personalităţi din viaţa culturală, realizată în tehnica ulei pe pânză de către francezul Pierre Bellet.

Clădirea a fost construită între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazină militară, loc de dans și distracție pentru ofițerii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia. Aici, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România.

Citeşte şi Program special de vizitare a Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia de 1 și 2 decembrie

Castrul roman de la Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al aşezarii Apoulon): în baza rezultatelor cercetărilor de până acum, au fost reconstituite la Alba Iulia: poarta de sud a castrului; drumul roman ce lega porțile principale ale castrului, plasate pe laturile de sud și de nord ale construcției de formă patrulateră; și clădirea în care a funcționat comandamentul castrului, „Principia“. În Muzeul roman „Principia“ sunt valorificate in situ urmele Palatului care adapostea birourile ofiterilor și finantele Legiunii a XIII-a Gemina, care a staționat la Apulum.

Catedrala Încoronării: aici au fost încoronaţi monarhii României Mari, Ferdinand si Maria. Este unul dintre primele edificii religioase importante ridicate în Transilvania după Unire.

catedrala incoronarii alba iulia

Biserica memorialã „Mihai Viteazul”: în vecinătatea zidurilor Cetăţii, la 500 m de Obeliscul închinat eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crisan. Pe locul actualei bisericuţe de lemn s-a aflat vechea ctitorie, din anul 1597, a voievodului unificator Mihai Viteazul.

Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”: cel mai valoris monument de arhitectură romanică din Transilvania; este cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România

catedrala romano catolica alba iulia

Monumentul Unirii: amplasat în Parcul Unirii, pe ultima sută de metri înaintea sărbătorii Zilei Naţionale, monumentul este creat de sculptorul Mihai Buculei, care a primit contractul grație unui concurs câștigat la Ministerul Culturii acum 25 de ani. Construcţia are aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Simbolic, reprezintă cele patru țări românești care își dau mâna într-o horă și își pleacă capetele.

monument

 

Alte obiective în interiorul Cetăţii Alba Carolina: celula lui Horea (Poarta I), Obeliscul „Horea, Cloşca şi Crişan” (lângă Poarta I), statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul (lângă Palatul Principilor), Muzeul Unirii (situat in cladirea Babilon, vis-a-vis de Sala Unirii restaurata complet in 1994. Muzeul are doua etaje si contine peste 100 de incaperi amenajate ca spatiu muzeal ce gazduiesc o colectie de 200.000 obiecte de patrimoniu si o biblioteca cu peste 70.000 de volume). (sursa: viziteazăalbaiulia.ro)

TURIST la Alba Iulia

ACCES

Cum se ajunge la Alba Iulia?

Cu mașina: Orașul este străbătut de DN1/E81 și se află la o distanță de 353 km de București, 98 km de Cluj, 71 km de Deva, 77 km de Sibiu și la 224 km de Arad. Puteţi ajunge la Alba Iulia pe DN1 dinspre Bucureşti şi Sibiu, dar şi pe autostrada A1, cu intrare dinspre Sibiu şi ieşire la Sebeş, de unde mai aveţi circa 15 kilometri, pe drumul naţional, până în oraş. Dinspre Deva, puteţi intra tot pe autostradă sau puteţi alege DN7, ambele cu ieşire spre Alba Iulia de la Sebeş. Dinspre Cluj, accesul se face pe DN1 şi parţial pe autostrada A10 (până în zona Aiud şi apoi DN1).

Unde vă parcaţi maşina?

În Alba Iulia, spaţiile de parcare publice sunt gratuite, cu o singură excepţie (parcarea de pe Tudor Vladimirescu, lângă Pizzeria Roberta). Având în vedere însă restricţiile de circulaţie şi aglomeraţia pe timpul manifestărilor, vă sfătuim să alegeţi locaţii amenajate.

harta

De vineri (30 noiembrie, ora 14.00), se restricționează traficul la intrările în municipiul Alba Iulia, cu excepția riveranilor. Cetățenii care vin la Alba Iulia cu mașina de 1 Decembrie își vor putea lăsa autoturismele în peste 40 de parcări, împărțite de autoritățile locale în cinci „zone de impact”, aflate la intrările în municipiu, respectiv dinspre Cluj-Napoca, Sebeș, Zlatna și Pâclișa. Pe lângă acestea au fost identificate aproximativ 300 de locuri de parcare pentru autocare. Se va amenaja și o parcare pentru cei care au anunțat că vor sosi în oraș, ca și acum 100 de ani, cu căruțele (zona Bazin Olimpic).

colaj parcari autobuze

Citește și: HARTA locurilor de PARCARE și căile de ACCES în Alba Iulia, de Ziua Națională. Traseele autobuzelor STP, de 1 Decembrie

Exemple de spaţii amenajate de parcări în oraş: în apropierea Şanţurilor Cetăţii (zona terenurilor de tenis sau zona Ryma), cu intrare de pe Calea Moţilor (sensul de coborâre), în dreptul sediului Electrica (centru, aproape de intrările spre Cetate, strada Decebal), lângă sediul BRD (tot în centru, Piaţa Consiliului Europei, spre strada Nicolae Titulescu), pe strada Octavian Goga (capăt spre Încoronării, sub zidurile Cetăţii). Parcări mai sunt în zona Piaţa Iuliu Maniu, Piaţa Ion I.C. Brătianu – dar aici vor fi manifestări, astfel că accesul este restricţionat. Şi în interiorul Cetăţii Alba Carolina sunt amenajate spaţii de parcare, însă zona coincide cu derularea evenimentelor şi veţi întâmpina aceeaşi problemă a accesului îngreunat. De asemenea, puteţi alege parcarea Alba Mall, unde aveţi acces liber la cumpărături sau spaţiile de food court, dar şi a supermarketurilor (Kaufland – Calea Moţilor / DN74 / în apropiere de Miceşti; Profi – Republicii, lângă Bazinul Olimpic, Lidl – Cetate, strada Lalelelor, Penny – zona Gării CFR) ori în apropierea magazinelor Dedeman (Ghe. Şincai 4), Ambient (str. Al. I. Cuza, ieşirea spre Cluj).

Potrivit autorităţilor locale, toate parcările supermarketurilor, magazinelor și instituțiilor publice vor fi deschise pentru turiştii care vor veni de Centenar în Cetatea Alba Carolina.

Cu trenul: De 1 decembrie, turiștii pot ajunge în Alba Iulia şi cu trenurile disponibile în reţeaua CFR Călători. Trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane. AICI, detalii.

Cu autocarul/microbuzul: Sunt disponibile mai multe curse cu autocare, oferite de operatorii de transport rutier persoane. AICI, detalii.

TRANSPORT ÎN ORAŞ

La Alba Iulia, puteţi alege cu încredere mijloacele de transport în comun STP. Autobuzele sunt moderne, confortabile, dotate cu aer condiţionat şi sisteme de încălzire suplimentară. Mijloacele de transport STP sunt dotate cu GPS, ceea ce permite respectarea exactă a graficelor de circulaţie şi reducerea timpilor de aşteptare în staţii. Alte servicii: anunțare vocală (prin sistemul voice – box) și vizuală (prin panouri de afișaj) în stații și autobuze, valabilitatea biletului extinsă la o oră, posibilitatea achitării biletului prin SMS, ticketing electronic, internet wireless în autobuze.

autobuz

 

De asemenea, mijloacele de transport sunt dotate cu camere video, pentru supravegherea uşilor şi a siguranţei călătorilor, dar şi sisteme speciale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi motrice. Traseele acoperă zona oraşului în totalitate.

Iar sâmbătă, 1 Decembrie, transportul cu autobuzele NU este GRATUIT deși inițial s-a anunțat că toate autobuzele și mai ales transportul din zona parcarilor exterioare sunt gratuite, primarul Mircea Hava a anunțat că va fi contra cost.

Prețul este de 2,5 lei pentru un bilet eliberat prin automate vânzare bilete şi chioşcuri STP, pe orice combinaţii de linii, în limita a 1 (o oră) din momentul validării.

Abonamente 1 zi sunt la prețul de 11 lei, cu valabilitate pe toate liniile, cu un numar nelimitat de calatorii, valabil 24 de ore din momentul primei validari.

Alte variante de transport în oraş sunt taxi-urile. Majoritatea companiilor au maşini noi şi confortabile, cu tarife de 2,9 lei pe kilometru: Florea Taxi 0258.945, Gicu Trans 0258.920, City Taxi 0258.948, Unic Taxi 0258.949, Taxi Confort 0358.881.129, Exclusiv Taxi 0258.941,  Nova Taxi 0258.943.

LOCALURI

În pauzele dintre evenimentele organizate în mini-vacanţa de 1 Decembrie, dacă doriţi să beţi o cafea, un ceai, un suc sau chiar să luaţi masa, vă recomandăm localurile din oraş, care au oferte pentru toate gusturile şi aşteptările.

Câteva exemple:

Restaurante, bistro, pub, fast food şi cafenele

În complexul Alba Mall (Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu 50A, artera de ieşire spre Cluj), găsiţi mâncare pentru toate gusturile şi buzunarele. De la fast food, pizza, paste, salate, până la supe, ciorbe sau preparate sofisticate şi deserturi, le găsiţi la etajul complexului comercial, unde este sectorul „food”.

Restaurant Hotel Cetate

Bucătărie: Tradițională, internațională

Mic dejun, prânz, cină

Adresă: Strada Unirii 3,( lângă parcul Unirii) Alba Iulia 510009. Telefon: 0258 811 780

Bistro Gavroche

Bucătărie: Franceză, Internațională, Brasserie, fast food, Cafe

Opțiuni de luat masa: mic dejun, prânz, cină

Adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 105-107, (parterul blocurilor M), cartierul Cetate, Alba Iulia.

 

Antik

Bucătărie: pizza, paste, fast food

Adresa: Alba Mall (Antik Pizza şi salate, Antik Food, Antik Gelateria – îngheţată).

Carpaccio

Bucătărie: internațională

Adresa: Piaţa Iuliu Maniu Nr. 2, centru, Alba Iulia

Brothers

Bucătărie: internațională

Adresa: Strada Frederik Mistral, Nr. 3, Alba Iulia, zona centru

Preciosa

Bucătărie: internațională

Adresa: Strada Lucian Blaga, Nr. 10, zona centru, Alba Iulia.

Pizzeria Roberta

Bucătărie: italiană

Adresa: Strada Tudor Vladimirescu, Bloc B4 (lângă sediul BCR), Alba Iulia

Erol Irish Pub

Bucătărie: pizza și paste

Adresa: Calea Moţilor 3A (centru), Alba Iulia

Framm`s

Strada Păcii 13 (în interiorul Cetăţii Alba Carolina, lângă Biblioteca Batthyaneum, cu acces şi dinspre Şanţurile Cetăţii)

Numit şi „cafeneaua artiştilor”, este un loc special, cu un farmec aparte.

La Maison de Caroline (bucătărie internațională, adresa: Strada Rubin Patiția, Nr. 13, Alba Iulia), Gothic (bucătărie românească; adresă: Șanțurile Cetății Alba Carolina, Alba Iulia), Restaurantul Chinezesc (Alba Iulia, strada Morii nr. 5), Blue Hours (Alba Iulia, Bulevardul Transilvaniei 2).

Sunt doar câteva exemple, însă seria localurilor – restaurante, cafenele, bistro-uri, pub-uri – cuprinde o ofertă variată, atât în zona centrală a oraşului, cât şi în Cetate, dar şi în zonele adiacente.

SUPERMARKET – produse alimentare şi altele

Kaufland Alba Iulia (Calea Moţilor 120) – L-S: 7.30 – 22.00, D: 8.00 – 20.00

Carrefour – Alba Mall (Tudor Vladimirescu 50A) – L-D: 8.00 – 22.00

Alba Mall – magazine (Tudor Vladimirescu 50A): 9.00 – 22.00

Selgros Alba Iulia (Republicii 30 A): 7.00 – 22.00

Lidl Alba Iulia (Lalelelor 57) L-S: 7.30 – 22.00, D: 8.00 – 20.00

Profi Alba Iulia (Moţilor, FN) L-S: 7.00 – 22.00, D: 8.00 – 22.00

Profi Alba Iulia (Frederic Mistral, centru): L-V: 7.00 – 22.00, D: 8.00-22.00

Penny Market Alba Iulia: L-S: 7.00-23.00, D: 8.00-21.00

Dacia (reţea locală de supermarket – magazine în toate cartierele oraşului): 7.00 – 22.00

Agra`s (reţea locală de supermarket – magazine în toate cartierele oraşului):. L-V: 7.00-22.00, D: 8.00-22.00

FARMACII

Remedia Alba Iulia, în centru (parterul Blocului 280): 6.00 – 24.00

Farmacia Sic Volo (Cetate, parter blocurile M): 7.00 – 24.00

Băncile şi instituţiile publice nu au program cu publicul, la ghişee, în perioada 30 – 2 decembrie.

Vezi şi Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba recomandate de cititorii Alba24

Ofelia PĂUNACHE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax