Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Film documentar despre rromii din Rădești. De la obiceiuri și tradiții la muzică și dansuri țigănești

Publicat

YouTube video

O poveste veche, într-o seară de vară, unde martor era un nuc bătrân. O poveste despre viață simplă, haine colorate, zambete și ritmuri energice de dans în jurul focului alături de cei dragi.

Membrii ansamblului de dansuri țigănești își trăiesc viața în mica comunitate de rromi din satul Leorinț, comuna Rădești.

De la cel mai mic până la cel mai mare, cu toții au în sânge ritmurile fascinante ale dansurilor tradiționale învățate de la părinți. 

Tradițiile și obiceiurile micii comunități de rromi din Leorinț, comuna Rădești, au ocazia să strălucească precum banuții de aur de la năframa femeilor, grație unui proiect finanțat cu fonduri europene.

La marginea satului Leorinț, comunitatea de rromi își trăiește viața în armonie și mai ales cu mult respect pentru tradiția și portul etniei ce îl reprezintă.

Calea cea mai bună prin care ei se pot exprima liber, cu multă energie, este dansul. În mica curte de la marginea satului, femeile dansează în picioarele goale, cei mici încearcă să prindă pașii, iar bărbații cu palmele goale țin energicul ritm.

Pe lângă  tradiție și obiceiuri, membrii comunității mai vor prin dans să lupte cu stereotipurile și prejudecățile față de rromi. Prin proiectul cu fonduri europene, ansamblul va avea posibilitatea să reprezinte comunitatea la diferite evenimente naționale și chiar internaționale.

Doi tineri dansatori care s-au cunoscut la dansuri și în scurt timp au format o familie, și-au propus să promoveze valorile și faptele bune făcute de etnia rromă și să ducă mai departe tradiția și obiceiurile comunității din care fac parte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax