Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Investiţii de peste 4 milioane de euro, în 2019, la VCST Alba. Interviu cu managerul general, Corneliu Pricope (P)

Publicat

De când faceți parte din echipa VCST Alba?

M-am alăturat echipei în ianuarie 2014, ca Manager Tehnic, iar în martie 2016, am preluat poziția de General Manager.

Având în vedere faptul că deschiderea oficială a avut loc în iulie 2013, pot spune că am fost aici de la începutul activității de producție.

Care sunt provocările zilnice ale unui General Manager în domeniul automotive?

Desigur că nu pot generaliza, dar industria automotive este un vârf de lance în ceea ce privește provocările și rigorile impuse pentru a putea avea succes.

Costurile de producție sunt dimensionate și acceptate în condiții de eficiență maximă și orice perturbare a acestor condiții trebuie gestionată în mod profesionist.

Trebuie să folosim cele mai performante tehnologii și să ne aliniem permanent competențele la acestea, printr-un proces continuu de învățare, îmbunătățire a performanțelor individuale și colective. 

Trebuie să ne asigurăm că resursele utilizate sunt disponibile la timp și utilizate în modul cel mai eficace, astfel încât să putem susține prin eficiența noastră dezvoltările și investițiile necesare menținerii nivelului de competitivitate al companiei. 

Este dificil să răspund, în câteva cuvinte, acestei întrebări; tocmai de aceea, am încercat să le cuprind în afirmațiile de mai sus.

Consider însă că cel mai important lucru este să te bazezi pe o echipă profesionistă, competentă și aliniată la cerințele impuse companiei de către clienții cărora te adresezi cu produsele tale.

cover VCST

Cum a fost anul 2018, la nivel de rezultate și care sunt estimările pentru 2019?

Cifra de afaceri a companiei VCST Alba a evoluat în mod consecvent, crescător:

  • 2013 = 1 mil. EUR
  • 2014 = 8 mil. EUR
  • 2015 = 14,5 mil. EUR
  • 2016 = 19,5 mil. EUR
  • 2017 = 25 mil. EUR

Pentru anul 2018, rezultatele până în acest moment arată că vom realiza, cel mai probabil, aproximativ 35 de milioane de euro cifră de afaceri.

În ceea ce privește anul 2019, cifra de afaceri bugetată este de aproximativ 41,5 de milioane de euro.

Trebuie să fac mențiunea că, în contextul schimbărilor survenite în piața auto, și aici mă refer la noile norme de poluare și consecințele acestora, putem avea variații, fiind dependenți de vânzarea modelelor ce utilizează motoare în care sunt utilizate roțile dințate produse de noi. 

Avem însă avantajul că majoritatea acestora sunt generații noi, care eventual vor rămâne în producție mai mult timp și că furnizăm componente mai multor producători (Audi, Porsche, VW, Ford). Un plus este constituit de faptul că deja avem proiecte care implică componente utilizate în e-drive (tracțiune bazată pe motoare electrice) planificate să intre în faza de producție la sfârșitul anului viitor.

Câți angajați aveți în prezent și câți oameni noi veți angaja în 2019?

Echipa VCST Alba are acum aproximativ 380 de angajați.

În contextul noilor proiecte de automatizare care vor fi demarate, a creșterii preconizate pentru volumele produse de noi, la sfârșitul anului 2019 vom avea peste 400 de angajați.

Care sunt provocările în zona de Resurse Umane și ce măsuri a luat compania în acest sens?

Ca orice companie care are creșteri substanțiale de producție în fiecare an, resursa umană este foarte importantă și critică, dacă considerăm competențele cerute de specificul nostru de activitate. 

Industria automotive, în special cea care implică procese de prelucrări prin așchiere de mare precizie, cum este cazul nostru, nu are nici un fel de suport din partea sistemului educațional național, căci învățământul este rupt aproape complet de realitățile și necesitățile agenților economici. 

Consecință este investiția, în mod constant, în formarea profesională a noilor angajați.

Pe lângă asta, trebuie să asigurăm și dezvoltarea continuă a competențelor, pe măsura realizării investițiilor în noi tehnologii.

Echipele noastre de ingineri depun eforturi consistente în scopul transferului de cunoștințe, abilități și reglementări necesare pentru susținerea proceselor de producție la standardele impuse; nu este simplu și profit de ocazie să le mulțumesc în mod special pentru implicare și efort suplimentar, adiacente pasiunii pentru inginerie.

Pe lângă cele menționate, trebuie să avem în vedere, și să întreprindem activități concrete în acest sens, motivarea și retenția celor care doresc să facă performanță în compania noastră.

vs

Noi considerăm că partea de comunicare este foarte importantă.

Drept consecință, avem preocupări vizibile în acest sens, deoarece dorim să avem angajați informați și implicați în activitățile desfășurate, care să înțeleagă că numai împreună putem să creem condiții pentru dezvoltarea și îmbunătățirea pachetelor salariale și de beneficii, a condițiilor de muncă, acestea fiind dependente de rezultatele și performanțele așteptate din partea noastră.

Rezultatele sunt vizibile și ne permit să fim optimiști în ceea ce privește creșterea eficienței activității noastre, bazate pe creșterea satisfacției și implicării salariaților noștri în programele de dezvoltare comună.

Departamentul de Resurse Umane are o responsabilitate deosebită în gestionarea aspectelor care să faciliteze îmbunătățirea și rezolvarea tuturor aspectelor ce pot genera riscuri pentru obiectivele noastre comune, de a face performanță, cu salariați performanți, care să înțeleagă conexiunea directă între performanța individuală, de grup și pachetul de beneficii primit în schimb, uneori în avans chiar.

Ce investiții ați bugetat pentru 2019 și care sunt principalele direcții de dezvoltare?

La final de an 2018 avem în desfășurare punerea în funcțiune a unor echipamente, în valoare de aproximativ 2 milioane de  euro, din cele aproximativ 9 milioane de euro bugetate și utilizate pentru anul acesta. 

Conform planului nostru multianual, în 2019 vom avea investiții de peste 4 milioane de euro, în 2020 de 4 milioane de euro, iar în 2021 de 5 milioane de euro, pentru realizarea noilor proiecte aflate deja în lucru.

Aceste investiții arată importanța deosebită și strategică acordată din partea Grupului BMT pentru fabrica din Alba Iulia, cât și responsabilitatea pe care aceasta o implică.

Avem șansa să demonstrăm că putem să fim printre cei mai buni, utilizând inteligent resursele care ni se oferă, pentru a crea indirect valoare pentru noi înșine.

vcst

VCST Alba este locată în Regiunea Centru. Cum vedeți evoluția acestei zone în industria automotive în anul 2019?

Există și va exista o migrație a capacităților de producție către zone care oferă oportunități și garanții pentru creșterea profitabilității.

Analizele implică evaluarea politicilor zonale, predictibilitatea fiscală, starea și disponibilitatea infrastructurii (transport, utilități) a costului, a calității și a disponibilității forței de  muncă.

În acest context, la nivelul următorilor ani, personal nu văd investiții majore în România și nici în zonă (cel puțin până după alegerile parlamentare din 2020), ci doar extinderi ale capacităților existente, dacă va fi cazul.

Care sunt așteptările dumneavoastră de la Noul An, atât la nivel personal cât și profesional?

Personal doresc că eu, familia mea și de altfel toți cu care interacționez și colaborez, să fie sănătoși și să aibă o atitudine pozitivă, optimistă.

La nivel profesional, sper să am și să avem cu toții succes în abordarea provocărilor știute, bănuite sau neașteptate pe care viața și activitatea pe care o desfășurăm le implică; să ne îmbunătățim aptitudinile, performanțele și să lucrăm mai bine pentru interesul general, să-i ajutăm mai mult pe cei care au nevoie de suportul nostru.

În încheiere, vreau să mulțumesc tuturor angajaților VCST Alba pentru efortul depus în anul 2018, să le urez Crăciun frumos alături de familiile lor și un An Nou 2019 cel puțin la fel de bun ca și cel care tocmai se încheie!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Orania Vlasin

    joi, 20.12.2018 at 12:17

    Buna ziua !
    Daca la Rulmenti Bârlad,n-a fost apreciat,a plecat la Alba Iulia si nu ma surprinde deloc sa-l vad pe domnul Pricope Corneliu evoluând.L-am cunoscut personal,i-am fost subalterna si stiu ca are capacitatea intelectuala sa faca exact ceea ce demonstreaza.Pacat pentru rulmentistii bârladeni ! Succes in continuare !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax