Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordinul care reglementează taxa impusă băncilor și impozitarea veniturilor din jocuri de noroc, publicat de ANAF

Publicat

ANAF a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, au fost instituite noi obligații fiscale în sarcina instituțiilor bancare și a organizatorilor de jocuri de noroc online.

Astfel, contribuabilii instituții bancare, respectiv instituţiile de credit, persoane juridice române, definite astfel potrivit legii de organizare şi funcţionare, şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit ale persoanelor juridice străine datorează taxa pe activele financiare în situaţia în care media trimestrială ROBOR determinată potrivit ordonanței depăşeşte pragul de 2%.

Totodată, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, începând cu 1 ianuarie 2019, organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuţi în  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a declara taxa lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar.

De asemenea, prin ordonanța sus menționată, au fost abrogate art.367 – 375 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Ca urmare, plătitorii de accize nu mai datorează contribuţiile pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate.

Taxa pe activele financiare, în situația în care indicele ROBOR calculat ca medie trimestrială depășește procentul de 2%

Cotele taxei pe active sunt stabilite în cote progresive simple, fiind diferenţiate în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă, astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%;

b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51 – 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;

c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 – 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%;

e) dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.

OUG 114/2018 prevede obligaţia instituţiilor bancare de a calcula, declara şi plăti trimestrial taxa pe active, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe active.

Același act normativ reglementează și declararea taxei datorate de organizatorii de jocuri de noroc online. Taxa se datorează lunar și reprezentă procentul de 2% calculat la „totalul taxelor de participare încasate lunar”.

sursa: anaf.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax