Connect with us
Publicitate

ABRUD

Fondul Suveran de Investiții înghite ”Cupru Min” Abrud. Proiectul de hotărâre, lansat în dezbatere publică de Guvern

Publicat

cup

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), o societate pe acțiuni deținută de guvern care va reuni acțiunile statului la cele mai mari 28 de companii publice sau cu capital parțial public.

Printre ele și Compania ”Cupru Min” Abrud, care în viitor ar putea fi privatizată. În prezent, compania aparține statului român și este pe profit.

v

FSDI este inițiativa promovată puternic de Liviu Dragnea și prin care PSD vrea să investească în domenii multiple, făcând din stat un jucător important în competiția de piață.

Proiectul de HG prevede că Fondul va putea privatiza companiile pe care le deține fără să respecte legislația internă care cere un grad ridicat de transparență în cazul privatizărilor.

Capitalul social inițial al FSDI este în valoare totală de 19,1 miliarde lei, potrivit proiectului de HG.

Principalele companii care vor face parte din FSDI (pe lângă pachetele minoritare deținute de stat la Petrom, Telekom, Engie, Eon): Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Portul Constanța, Conpet, Loteria Română, Cupru Min Abrud, Unifarm și Antibiotice.

Nu se poate ști exact care va fi soarta ”Cupru Min” dar există temerea că aceasta ar putea fi vândută în mod netransparent, așa cum ca permite legea dacă proiectul de hotărâre de Guvern va rămâne în această formă.

Fostul premier Victor Ponta a declarat pentru Alba24, în decembrie 2018, că în baza acestei hotărâri, compania Cupru Min Abrud ”se poate vinde fără nici o licitație pentru că nu există o condiție de transparență”.

Ce spune Ponta

”Acţiunile Statului Român la aceste companii sunt scoase de la Guvernul României şi trecute într-un Fond administrat total netransparent şi necontrolat, timp de 6 ani (..).

Acest Fond nu mai trebuie să respecte legile în vigoare  privind administrarea societăţilor cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curţii de Conturi, poate vinde acţiuni şi active fără să respecte Legea Privatizării şi nu va face listări la bursa care presupun transparenţă.

Practic toate companiile Statului Român vor fi administrate privat de către nişte oameni ai lui Dragnea – până când vor fi vândute bucată cu bucată către “băieţii deştepţi” din Israel şi Rusia cu care a vorbit Dragnea.

Este datoria mea de înalt funcţionar al Statului, fost Prim Ministru, deputat de a vă atrage atenţia asupra acestui fapt de o gravitate fără precedent!” este opinia fostului premier, cu privire la subiect.

Foto: Cupru Min Abrud

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax