Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PSD vrea secții separate pentru Referendum și Europarlamentare. Deputatul Florin Roman: ”Vor să deruteze alegătorii”

Publicat

r

PSD intenționează ca referendumul și alegerile europarlamentare să aibă loc în secții diferite, chiar dacă în aceeași zi. Anunțul a venit de la coordonatorul campaniei electorale a social-democraților, Mircea Drăghici. Liberalii se opun și au transmis, prin vocea deputatului de Alba, Florin Roman, că intenția este de a deruta alegătorii.

”În situația în care au loc simultan alegeri europarlamentare și un referendum, acestea sunt organizate în aceleași secții de votare, cu aceleași birouri de secții de votare, diferite fiind doar listele electorale, întrucât sunt alegători care optează doar pentru un singur scrutin.

Acestea sunt prevederile Legii 31/2000, cu modificările și completările ulterioare, capitolul IV, art 15(1), aliniatele 1 și 2. Prin urmare, anunțul făcut de PSDragnea, ca legea obliga la secții de votare diferite este o mare minciuna și o încălcare flagranta a legii.

Pentru a face secții de votare diferite, PSDragnea va promova, foarte probabil, o Ordonanța de urgență, prin care să modifice legea în vigoare, în speranța că vor deruta alegătorii.

Românii trebuie să știe că PSDragnea este hotărât ca în ziua alegerilor să-i trimită la două sectii, sau doar la cea de europarlamentare, pentru a împiedica tot mai posibilul referendum anunțat de președintele României, Klaus Iohannis.

PNL solicită PSDragnea și lui Mircea Drăghici să nu promoveze acest OUG, pentru ca democrația se stabilește prin vot, nu prin jocuri murdare, care pot avantaja PSD. Iar dacă tot clamează că sunt buni, cei de la PSD să aiba curajul să vină în fața electoratului, cu alegeri corecte, în spiritul și litera legii. Doar lașii din PSD fug de consultarea românilor, cele mai democratice instrumente fiind referendumul și alegerile libere!” a transmis Florin Roman.

s

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a susținut joi că în cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite.

Vezi și: Corporația Politică SRL, cea mai profitabilă afacere din România. Cifrele scandaloase din spatele finanțării partidelor

 „Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”, a spus Drăghici înaintea unei şedinţe a preşedintelui PSD Liviu Dragnea cu liderii judeţeni, primarii şi preşedinţii de CJ-uri social-democraţi pentru a discuta despre strategia de campanie electorală pentru europarlamentare şi referendum.

Legea îl contrazice însă pe social-democratul Mircea Drăghici. Potrivit legii 3/2000 (legea referendumului):

”În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” (articolul 15 indice 2, alin. 2).
Mai mult, modificarea a fost adusă chiar de PSD prin ordonanță de urgență în 2009, pe vremea când era în coaliție cu PDL în guvernul condus de Emil Boc.

Vezi și articolul despre Mircea Drăghici: Deputatul Florin Roman, declarații grave la adresa PSD: ”Îi acuz deschis de spălare de bani și deturnare de fonduri”

Primul semnal de alarmă privind intenția PSD de a veni cu o ordonanță de urgență prin care să separe secțiile de vot la alegerile europarlamentare și la referendum, deși cele două scrutine vor avea loc în aceeași zi, a fost tras miercuri de senatoarea USR Florina Presadă.

Aceasta a avertizat că miza partidului condus de Liviu Dragnea este ca în cazul consultării populare să nu poată fi folosit Sistemul Informativ de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax