Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Scandalul cantinei de la Şcoala V. Goldiș poate ajunge în instanță. Primăria Alba Iulia somată să rezilieze concesiunea

Publicat

vasile goldis

Problema cantinei-restaurant care ar urma să se construiască în curtea școlii ”Vasile Goldiș” are șanse mari să se mute din sala de ședințe a Consiliului Local, direct în sala de judecată. 

Primăria Alba Iulia este somată juridic, de către instituția de învățământ să rezilieze contractul de concesiune către Star Nord impex SRL și toate hotărârile legate de construcția respectivă.

Într-o plângere prealabilă, formulată prin avocatul care reprezintă interesele școlii, instituția de învățământ subliniază că imobilul concesionat de către Primărie este ”destinat exclusiv desfășurării activităților instructiv-educative”.

Mai mult, în plângere se susţine că dezvoltatorul Star Nord impex SRL a conceput doar o afacere, o activitate comercială, care nu satisface exclusiv interesele elevilor și profesorilor.

CITEȘTE ȘI: Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant

Reamintim că în urmă cu două luni, consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea Şcolii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, prin reglementarea unei probleme administrative şi anume calea de acces către viitoarea investiţie.

Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea Şcolii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, a s-a opus construcției cantinei, dacă aceasta nu va fi exclusiv destinată elevilor și profesorilor.

În urmă cu aproape o lună, un comitet al părinților elevilor de la „Vasile Goldiș”, alături de reprezentanții școlii și-au arătat intenția de a acționa în instanță hotărârile de Consiliu Local și contractul de concesiune, iar acest lucru pare să devină realitate.

Textul plângerii prealabile

”În fapt prin HCL 240/2017 a fost aprobată concesionarea imobilului teren- proprietatea publică a municipiului Alba Iulia situat în muncipiul Alba Iulia, str. Călărași, nr 2, înscris în CF nr 105122, cu număr cadastral 105122, în suprafața de 218 mp, în scopul construirii de cantină spațiu preparare hrană conform PUD, aprobat prin art. 5 din HCL 261/2016 privind aprobarea unei documentații de urbanism, pe o durată de 25 de ani cu plata unei redevențe, sens în care s-a încheiat Contractul de Concesiune nr 116072/2017 încheiat între Municipiul Alba Iulia prin Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și Star Nord Impex SRL.

Prin HCL nr 241/ 22/06.2018 la punctul 11 a fost aprobat PUZ – modificare PUD aprobat prin HCC, nr 261/ art 5/30.09.2016 construire cantină și spațiu preparare hrană în favoarea concesionarului, iar prin HCL 371/2018 s-a paarcelat imobilul înscris în C.F nr 108579, Alba Iulia parcelă concesionată, în suprafață de 218 mp, devenit o parcelă distinctă din punct de vedere topografic.

Prin HCL nr 74/2019 s-a aprobat încheierea unui act adițional la contractul de conesiune nr 116072/2017 încheiat între Municipiul Alba Iulia, prin Consiliul Local al municpiului Alba Iulia și SC star Nord impex SRL.

Imobilul care a făcut obiectul concesiunii se află în administrarea Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” conform contractului de administrare 12790/12.02.2013, completat prin act adițional nr 2/2018 și este destinat exclusiv desfășurării activităților instructiv-educative.

Apreciem că s-a procedat la inițierea concesiunii, fără ca concedentul să justifice un uz sau interes public și fără avizul obligatoriu al titularului dreptului de administrare.

DOCUMENTUL COMPLET 

În condițiile în care petenta, Școala Gimanzială ”Vasile Goldiș” nu și-a exprimat disponibilitatea și acordul în vederea construiri unei cantine cu spațiu de preparare a hranei, de uz general, iar destinația specială de utilizare a bunului public exclusiv pentru desfășurarea activităților instructiv-educative nu este respectată prin concesionarea bunului public în favoarea unei persoane juridice de drept privat, care a conceput o activitate comercială care nu satisface exclusiv interesele elevilor și profesorilor Școlii, rațiunea pentru care a fost inițiată această procedură de concesionare nu satisface nici uzul public al Școlii nici interesul public al Școlii.

De asemenea, Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”, exercitând un drept de administrare legal cu destinație exclusivă și special trebuie să fie consultată și ea să aibă inițiativa legală de consesionare în vederea satisfacerii obiectului său de activitate, conform art 9 și 10 din OUG 54/2006.

Apreciem că nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art 9 și 10 din OUG 54/2006, neexistând în principal avizul obligatoriu al structurii de administrare, respectiv Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș”, iar în subsidiar celelalte avize și condiții obligatorii de articolul 10 din OUG 54/2006, neexistând o justificare economică și nici un interes public care să fie satisfăcut prin această concesiune, aceasta înfățișându-se doar ca o modalitate eficientă economic pentru concesionarea de a valorifica la o valoare modică un imobil, în zona centrală a orașului, doar în beneficiul propriu, în condițiile în care elevii, părinții și profesorii se opun realizării acestei investiții.

În baza tuturor acestor considerente, vă solicităm să admiteți plângerea prealabilă formulată.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa la o soluționare amiabilă, în interesul elevilor și a profesorilor a prezentului litigiu”, se arată în plângerea prealabilă iniţiată de Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”, reprezentată de avocat Angelica Jurca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. maria

    marți, 16.04.2019 at 09:13

    iar directoarea Ramona? penala de la scoala…ce cauta in sistemul de invatamant asemenea nulitate? treziti va…si matusica codruta lodroman, amanta lu malin dumitru de la palatul copiilor …hello…sa mai induram mult? sau sa spunem tot??ca mai e de spus!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax