Connect with us
Publicitate

CUGIR

Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea. 125 de localnici, gazdele din acest an

Publicat

pastenii vinerea 2018

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii țin cu sfințenie la anumite tradiții și obiceiuri, atât la oraș cât și la sate. Așa se întâmplă în orașul Cugir şi la Vinerea, unde se ţine un obicei vechi de mai bine de 71 de ani: Obiceiul „Păștenilor”.

Persoanele care împlinesc în acest an vârsta de 60 de ani vor pregăti pâinea și vinul, care se vor transforma apoi în „Paști” și pe care le vor împărți în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți la slujbă.

Obiceiul are loc în Miercurea Mare în orașul Cugir și apoi în dimineața Joii Mari în localitatea Vinerea.

La evenimentul din acest an, vor participa 125 de „pășteni”, 90 dintre ei în Cugir, iar 35 în localitatea Vinerea.

Ceremonialul va debuta în jurul orei 15.00 cu o slujbă religioasă la casa parohială a preotului paroh Dumitrean Pintea, iar apoi alaiul de „pășteni” se va pune în mișcare pe traseul Casa Parohială părinte paroh Dumitrean Pintea – Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” -Biserica „Sf. Treime”.

În localitatea Vinerea, ceremonialul va avea loc joi dimineața, la ora 8.00, la casa primului gospodar, al localității, Mircea Stănuț. După slujba religioasă, „păștenii” se vor deplasa în alai până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate.

Obiceiul „Păștenilor” a apărut acum 71 ani, în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.

Acest obicei a fost preluat mai apoi și la Cugir. Este una dintre cele mai cunoscute tradiţii din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decurusl anului respectiv.

La Vinerea, în cadrul întâlnirii se stabilește de comun acord o familie, de regulă mai înstărită, care este gazdă. Aceştia vor aduce în gospodărie pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

La Cugir, „păștenii” se reunesc în casa parohială a preotului, unde se îndeplinește același ritual ca la Vinerea, de împodobire cu crenguțe de brad, flori a vaselor destinate paștilor. Vasele sunt ciubere inscripționate cu anul, crucea și urarea „Hristos a Înviat! Adevarat că a Înviat”.

Cheltuielile sărbătorii destinate „păștenilor” sunt suportate de către cei 90 de „pășteni” de la Cugir, respectiv cei 35 de „pășteni” de la Vinerea.

La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinți. Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineață păștenii se adună la biserica din localitate, iar în frunte cu preotul pleacă la casa pășteanului care a deținut rolul de gazdă. Acolo se va face o slujbă religioasă, se vor împărți lumânările frumos împodobite cu verdeață, iar după slujbă, pâinea se va de pune în desagi, iar vinul într-un butoi nou de lemn pentru a fi dus la biserică. Este monmentul în care „paștile” sunt duse la lăcașul de cult de către alaiul format din preoți, oficialități și „păștenii” îmbrăcați în costume populare; în fața alaiului merg bărbații cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeață, urmați de ceilalți participanți, fie săteni, fie invitați ai lor. La biserică se continuă slujba de sfințire a vinului și a pâini; la finalul acesteia fiecare persoană servește un pahar de vin si o felie de cozonac, așa precum “feliile de viață” le-au adus urcușuri sau coborâșuri. În decursul aceleiași slujbe, ei participă și la un parastas în memoria colegilor de generație care au murit înainte de a împlini 60 de ani.

Obiceiul „Păștenilor” mai este întâlnit și într-un alt sat de pe cuprinsul județului Alba, în Loman, la 5 km de Săsciori.

Aici, obiceiul este total diferit de cel de la Cugir sau Vinerea. În satul Loman din Comitetul de Organizare a „Păștenilor” fac parte 100 de persoane, indiferent de vârsta, care vor participa la pregătirea paștilor cu produse și, cei mai înstăriți, cu bani.

În a doua zi de Paști „păștenii” împreună cu preotul, slujitorii bisericii și locuitori din sat se strâng la o masă festivă.

VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sorin GIURCA

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax