Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Petiție on-line pentru demisia lui Meleșcanu, după împiedicarea românilor din Diaspora să voteze

Publicat

mele

Aproape 70.000 de cetățeni au semnat petiția inițiată de un membru al Comunității Declic, prin care cer demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, după ce zeci de mii de români din Diaspora nu au putut vota la alegerile europarlamentare și la referendumul pe Justiție, se arată într-un comunicat Declic.

 ”Zecilor de mii de români din străinătate li s-a încălcat, ieri, un drept garantat de Constituție: dreptul de a vota. Deși au stat ore în șir la coadă, ei nu au mai apucat să voteze. Guvernul și-a bătut din nou joc de diaspora și, de aceea, ministrul de Externe trebuie să plece”, a declarat Tudor Brădățan, director executiv Declic.

Potrivit sursei citate, petiția a fost inițiată pe campaniamea.declic.ro și, în mai puțin de 24 de ore a devenit virală.

Vezi și: Declarații Meleșcanu: ”Am mai văzut filmul ăsta. Românii din Diaspora să aibă răbdare… ei nu respectă legea”

Petiția, care poate fi accesată aici a strâns aproape 65.000 de semnături, iar oamenii continuă să semneze masiv.

”Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din Diaspora? Veșnicul Teodor Meleșcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iarăși sunt cozi imense, că sunt suficiente cele 441 de secții din diaspora”, a declarat inițiatorul petiției, Cosmin Pojoranu.

Unii dintre românii din diaspora au venit de la sute de km distanță ca să voteze, au stat chiar și 10 ore la coadă și nu au putut să își exercite dreptul fundamental al votului.

”Pe lângă demisia ministrului Meleșcanu, care este iminentă, le cerem autorităților să organizeze, pentru următoarele alegeri, un sistem de vot prin corespondență, care să nu îi mai umilească pe românii aflați în străinătate. Este suficient că acești oameni sunt departe de casă și de familie”, a mai spus Tudor Brădățan.

Ce s-a întâmplat

Istoria din 2014 s-a repetat și dumnică seara, ceea ce a făcut ca zeci de mii de români din Diaspora să fie frustrați de dreptul lor de a vota. Autoritățile române au tratat din nou fără respect intenția cetățenilor de a-și exprima votul.

Un astfel de român este Irina Blaj, care și-a spus povestea emoționantă pe contul ei de facebook.

”Am plecat deprimată de la consulat. După aproape 5 ore nu am reușit să votez și am avut de ales între a rămâne și a merge la job. Spre rușinea mea, am ales job-ul. Pe drum am plâns, și cineva m-a îmbrățișat. Mulțumesc, whoever you are. Și acum plâng la muncă, pentru că deși sunt obișnuită cu nemernicia, nu îmi vine să cred că în Diaspora se repetă cele întâmplate în 2014. Să știți că multă lume nu va vota. Când am plecat, erau oameni care așteptau de la 9 dimineața și încă nu votaseră. Asta e România și sper din tot sufletul ca cei de acasă se mobilizeze, măcar pentru noi cei care am stat în picioare ore întregi fără să votăm”.

Teodor Meleșcanu a răspuns duminică seară că românii din Diaspora nu respectă legea și nu se înregistrează înainte de vot. ”Nu se pot face secții de votare suplimentare în timpul votului. Eu am mai văzut filmul ăsta, românii din Diaspora să aibă răbdare” a adăugat acesta.

Sursă: G4Media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Diana Lazar

    luni, 27.05.2019 at 15:24

    😈

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax