Connect with us
Publicitate

ABRUD

FOTO: Târgul Național de Turism Rural de la Albac. Zonele turistice, promovate la cel mai important târg de profil din țară

Publicat

Staţiunea Albac din Munţii Apuseni este în aceste zile capitala turismului rural românesc găzduind Târgul Naţional de Turism Rural, cel mai longeviv și mai important târg de acest fel din România. Târgul reunește reprezentanții din turism la nivel regional și național care promovează oferta zonelor cu potențial în ceea ce privește turismul rural. Evenimentul cuprinde în cele două zile expoziții cu oferta turistică dar și un târg al meșterilor populari, demonstrații gastronomice și spectacole de folclor românesc autentic.

Târgul Naţional de Turism Rural a fost deschis oficial, sâmbătă, la ora 12:00, cu o paradă a portului tradițional românesc, urmată apoi, la ora 13:00, de un ceremonial la care au luat parte Tulnicăresele din Munții Apuseni. Participanţii au fost apoi invitaţi să viziteze apoi standurile expoziționale care cuprind: oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare din județul Alba și din țară, ateliere și expoziții de meșteșuguri tradiționale românești, gastronomia tradițională din Munții Apuseni, oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din stațiunea turistică Albac. De asemenea, în paralel participanții au putut vizita și expoziția etnografică din stațiunea turistică Albac, dar și o expoziție organizată de Filiala ANTREC Alba cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea asociației.

„În urmă cu 15 ani am gândit împreună cu colegii din Consiliul Județean Alba acest târg ca modalitate de a promova frumusețile turismului rural din Alba dar și din România. Ne-am dorit să arătăm că turismul rural românesc este o soluție pentru dezvoltare economică. De atunci lucrurile au mers tot mai bine, iar acest lucru ne este demonstrat prin numărul tot mai mare de turiști care aleg zonele rurale. Turismul rural este o variantă reală de dezvoltare a satului românesc și cred că trebuie să continuăm toate aceste evenimente de promovare. În același timp, cei care locuiesc în aceste zone minunate trebuie să creadă în posibilitatae de a trăi din turism valorificând frumusețile naturale, gastronomia tradițională, meșteșugurile și tradițiile noastre strămoșești, adică tot ceea ce alții nu au”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

„Târgul Național de Turism Rural de la Albac este cel mai longeviv târg de acest fel din România și reunește cererea și oferta din domeniul turismului rural. Este un eveniment extrem de important pentru toți cei care trăiesc din turism și ne bucură faptul că în timp acest târg și-a atins scopul dezvoltând turismul rural. Vă dau doar exemplul localității Albac unde de la câteva pensiuni s-a ajuns la peste 30 de pensiuni acreditate de Ministerul Turismului, clasificate de la două la patru margarete, cu peste 900 de locuri de cazare”, a spus Tiberiu Todea, primarul stațiunii turistice Albac.

Târgul Național de Turism Rural a continuat, la Centrul de Informare Turistică din Albac, cu vernisajul expoziţiei de artă fotografică denumită „În vâltoarea vieții” cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” coordonată de Vasile Sârb, cu această ocazie fiind prezentat și studiul etnografic cu instalațiile hidraulice tradiționale de pe Valea Sebeșului.

La ora 14:30, pe scena din centrul comunei Albac, a avut loc un program artistic extraordinar susținut de cluburile de turism din România (cluburile de turism din Craiova, Arad, Sibiu, Baia Mare, Galați, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bistrița, Alba) și soliștii vocali: Ionel Eremia, Mădălina Amon, Florian Jianu, Florin Popa, Raluca Cismariu, Felicia Pop.

La ora 16:00 a început spectacolul folcloric în care au evoluat Taraful ,,Moțul” din Horea, Ansamblul Folcloric ,,Albăceana” din Albac, Ansamblul Folcloric ,,Vințana” din Vințu De Jos, Ansamblul Folcloric ,,Hopârteanca” din Hopârta, Ansamblul Folcloric ,,Fântânița De Piatră” din Șpring, Ansamblul Folcloric ,,Banul Mihalcea” din Mihalț, Ansamblul Folcloric ,,Junii Târnavei” din Târnăveni și Fanfara Transilvania din Cugir. În program au fost incluse și recitaluri susținute de Cristian Benea (Taragot), Mariana Deac, invitați speciali ai comunității din Albac și formații artistice surpriză.

La ora 17,00 a fost programat un concurs de orientare turistică pe raza stațiunii Albac, punctul de plecare fiind Centrul de promovare și informare turistică Albac.

Prima zi a Târgului Național de Turism Rural se va încheia târziu în noapte cu o petrecere în aer liber, cu foc de tabără și jocuri de artificii.

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac continuă duminică, 11 august 2019, cu vizitarea expozițiilor deschise în ziua precedentă, dar și cu o demonstrație de gastronomie tradițională realizată de reprezentanții pensiunilor din zonă. Aceștia vor găti în aer liber, la ceaun, mâncări tradiționale din Apuseni. La ora 12:00, în centrul comunei, vor avea loc jocuri de inițiere în orientare turistică susținute de reprezentanții cluburilor de turism participante.

Pe scena din centrul Albacului este programat, începând cu ora 14:00, Concursul de interpretare la tulnic „In memoriam ELENA POGAN” – ediția a III-a, iar de la ora 15:30 va începe un amplu spectacol folcloric deschis de Tulnicăresele din Albac și Ansamblul Folcloric „Albăceana” din Albac. În spectacol vor evolua interpreții Maria Dan Păucean, Simona Costin și Ionuț Mateș, Mirela Mănescu, Ioana Maria Ardelean, Mariana Deac. Spectacolul va continua cu evoluția Ansamblului Jidvei România („Junii de la Jidvei” – ,,Fetele de la Jidvei”) și soliștii vocali: Lorena Adam, Iulia Șchiau, Andrei Ivănuș, Oana Horhat, Dumitru Stroe, Radu Adam, Ionela Răspop, Daniela Popa, Aurelian Adam, Aurel Lupu, Cristina Todor, Alexandru Urs, Cărălina Furdui, Cătălin Rus, Raluca Dulău, Ovidiu Axente, Iulia Banciu, Ioana Agârbicean, Nicușor Balu, Andrei Banciu, Denisa Balu, Cătălin Noja, Adina Popa, Iulian Bic, Florina Oprea, Gabriel Bucur, Oana Marian, Alexandru Popescu, Alexandra Băcilă, Andrei Todea, Ionela Stani, Gabriela Oancea. Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, va întregi spectacolul alături de soliștii vocali Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț și Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza.

Târgul Național de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural Filiala Alba. Târgul Național de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax