Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul intenționează să subvenționeze Complexul Energetic Oltenia. Factura va fi plătită de către toți românii

Publicat

Guvernul intenționează să trimită Comisiei Europene o solicitare pentru aprobarea unei scheme de sprijin de 10,65 miliarde de lei pe următorii 10 ani, banii urmând să ajungă la Complexul Energetic Oltenia, care va fi ajutată astfel să nu se închidă, scrie E-nergia.ro.

Sumele vor fi plătite de către toți consumatorii, prin factură, tot așa cum sunt plătite și subvențiile la energia verde sau taxa de cogerare. Noua subvenție se va numi ”taxa de adecvanță” și este necesară deoarece Complexul Energetic Oltenia are nevoie stringentă de fonduri pentru a putea cumpăra certificatele de carbon.

Prețul unui astfel de certificat este de 29 de euro, iar un astfel de document permite companiei să emită în atmosferă o tonă de dioxid de carbon. Anul trecut, compania a dat 1,4 miliarde de lei pe certificate, iar în acest an trebuie să achite 1,6 miliarde de lei. Problema este că, dacă nu va obține acest ajutor, compania riscă să intre în faliment.

Ajutorul va duce la creșterea tarifelor plătite de către consumatori cu 8% în 2020, cu 4.8% în anul 2021 și 4.3% în 2022, conform sursei citate.

Produce o treime din curentul electric al României, iar închiderea sa echivalează cu stingerea luminii în toată România, deoarece Complexul Energetic Oltenia produce aproximativ 30% din totalul național. O producția așa de mare nu poate fi înlocuită. Complexul Energetic Oltenia deține termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița. Pe lângă acestea, mai deține o serie de exploatări de lignit din zona Olteniei.

Sursă: Libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax