Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Planeta Uranus, la „opoziţie” față de Soare. Fenomenul astronomic va fi vizibil şi pe cerul României

Publicat

YouTube video

Planeta Uranus se va afla, în noaptea de luni spre marţi, în partea opusă Soarelui văzută de pe Pământ, în constelaţia Berbecului ,fiind vizibilă chiar și din România cu ajutorul unui telescop sau a unui binoclu obişnuit. În noaptea respectivă planeta va părea mai mare și va atinge punctul maxim de vizibilitate cu patru minute înainte de miezul nopții.

Uranus, la „opoziţie”.  Noaptea de luni spre marţi este considerată cea mai bună din an pentru a observa planeta

Citește și VIDEO: Ce sunt luminile văzute pe cerul județului în ultima lună. Sateliții lui Elon Musk, filmați de Eduard Schneider la Sebeș

Pe 28 octombrie, Uranus se va afla la „opoziţie”, adică la 180 de grade de Soare, privind de pe Pământ. Atunci, Terra va trece mai mult sau mai puţin între Uranus şi Soare, aşa cum se întâmplă în fiecare an.

constelatie

Din România, planeta Uranus va fi vizibilă în mare parte a nopţii de luni spre marţi – între orele 19.08-04.49 -, atingând cel mai înalt punct pe bolta cerească în jurul orei 23.56.

Întrucât Terra se va afla în cel mai apropiat punct de Uranus pentru anul acesta – mai precis în decurs de 369,6 zile, în medie -, planeta va apărea mai mare şi mai strălucitoare.

Pe parcursul săptămânilor care vor urma opoziţiei, Uranus va atinge cel mai înalt punct pe bolta cerească cu patru minute mai devreme în fiecare noapte, rămânând vizibil seara timp de câteva luni.

Planeta Uranus este a şaptea ca depărtare de Soare şi a treia ca mărime din Sistemul nostru solar. Distanţa dintre Terra şi Uranus este de 2.700.000.000 de kilometri, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Surse : mediafax, earthsky.org, foto : NASA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax