Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Eroii Revoluției Române de la 1989 au fost comemorați la Cugir, al doilea oraș liber de comunism după Timișoara

Publicat

La 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, la Cugir, al doilea oraș eliberat de sub puterea comunistă după Timișoara, sâmbătă, 21 decembrie, au fost comemorați cei care s-au jertift pentru libertate. 

Ceremonia de comemorare a eroilor martiri ai Revoluției a debutat la ora 12:30, la sediul Poliției Orașului Cugir, locul unde în urmă cu exact 30 de ani, în seara de 21 decembrie, își pierdeau viața cei doi lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne: comandantul Miliției de la aceea vreme, căpitan Valentin Pop, și colegul său subofițerul Ilie Staicu. În aceea seară tragică, cei doi polițiști au fost linșați de mulțimea răsculată, adunată în curtea instituției.

cugir revolutie

În memoria acestora, a fost oficiată o slujbă religioasă de pomenire de către părintele paroh Dumitrean Pintea, la care au luat parte oficialități județene și locale, reprezentanții ai asociațiilor de revoluționari, ai formațiunilor politice, angajați sau foști colegi ai celor doi polițiști, alături de famiile îndoliate ale celor doi.â

După ceremonialul religios au fost depuse coroane de flori la troița ridicată în amintirea celor doi, în curtea interioară aparținând sediului Poliției Cugir, de către Primăria și Consiliul Local Cugir, reprezentate prin primarul orașului Adrian Teban și viceprimarul orașului Călin Furdui, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Alba, Comisar șef Florin Dogaru, alături de Comandantul Poliției Cugir – Comisar șef de poliție Simion Cibu, Asociația „21 Decembrie 1989” Cugir, a partidelor politice (a organizațiilor locale ale PNL, PSD, USR) și a Asociației Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere.

 

Evenimentele consacrate comemorării eroilor căzuți pentru libertate în 21 decembrie 1989 au continuat, la ora 14.00 la Troița amplasată în fața Primăriei Cugir. Momentul a fost deschis prin intonarea Imnului de Stat al României, în acordurile Fanfarei de Copii a Centrului Cultural Cugir.

cugir revolutie

După slujba de pomenire a avut loc depunerea de coroane de flori din partea Instițuției Prefectului Alba, Consiliului Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Cugir, Asociația de revoluționari „21 Decembrie 1989” Cugir, Alba Iulia și Orăștie, și din partea partidelor politice, asociații și organizații ale societății civile.

La ceremoniile solemne consacrate comemorării eroilor martiri ai Revoluției române,și a împlinirii celor 30 de ani, de la acele evenimente,au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel, vicepreședintele Consiliului Județean Alba – Marius – Nicolae Hațegan, primarul orașului Cugir – Adrian Teban, șeful Inspectoratului Județan de Poliție al Județului Alba – comisar șef de poliție Florin Constantin Dogaru, Comandantul Poliției Orașului Cugir – Comisar șef de poliție Simion Cibu, Liviu Bulzan (președintele) și Ioan Cristea (vicepreședintele) Organizației revoluționarilor „21 Decembrie 1989” Cugir.

cugir revolutie

În timpul evenimentelor din 21 decembrie – 10 ianuarie au fost înregistrați 18 morți și 70 de răniți, după datele statistice ale membriilor Asociației 21 Decembrie 1989 Cugir. 

(Sorin Girucă)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax