Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată muzeul țărănesc realizat de Emilian Achim la Almașu Mare. 15.000 de exponate, adunate în peste 40 de ani

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFweXksMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


La cei 82 de ani, Emilian Achim se poate lăuda cu o mare realizare a vieții sale: a transformat un loc aparent banal dintr-un sat al Munților Metaliferi, într-un muzeu extraordinar. 

A muncit pentru asta peste 40 de ani. Muzeul său din Almașu Mare, înființat în 1979, numără în prezent peste de 15.000 de exponate care ilustrează viața oamenilor din munții  Apuseni, dar nu doar asta.

Muzeul are, spre exemplu, o secțiune dedicată tehnologiei. Acolo pot fi observate cele mai timpurii metode de comunicare la distanță: de la telefoane vechi, până la mașini de criptare și decriptare a informației. În secțiunea dedicată tehnologiei are până și un cabinet dentar de epocă.

Oricine dorește, poate să îi treacă pragul. Emilian Achim îi așteaptă cu mare drag. ”Vă rog să puneți și numărul meu de telefon în articol, ca să fiu sunat înainte și să fiu pregătit. Este 0743.050848”, spune acesta.

Trecerile dintr-o încăpere în alta se fac prin intermediul unor uși mascate, greu de detectat, care amplifică efectul de surpriză resimțit de vizitatori.

O expoziție aparte este dedicată școlii în perioada comunistă: Emilian Achim a amenajat o sală de clasă completă, unică în România, cu bănci, tablă și catedră.

scoala comunism

Tot în muzeu mai pot fi văzute nenumărate obiecte legate de minerit, dar și de viața de zi cu zi a moților.

Cele mai vechi lucruri din muzeu sunt obiecte de arheologie cu mult mai vechi decât era noastră: pietre funerare, ciocane din neolitic și multe altele. Printre acestea, un altar de ofrandă,  vechi de peste 4 mii de ani.

Muzeul mai cuprinde și o expoziție legată de viața și activitatea oamenilor din 1960 până în prezent.

Exteriorul, dedicat satului tradițional din Apuseni

Pe lângă lucrurile expuse în interiorul clădirii, Emilian Achim a extins muzeul și în exterior, unde are o casă tradițională de aproape 200 de ani și o moară pe apă, adusă în spaţiul expoziţional din satul Rovina, judeţul Hunedoara, atestată de la 1895.

Pentru a întreține acest muzeu, omul primește lunar câte 300 de lei de la Consiliul Judeţean Alba și 200 de lei de la Primăria Almașu Mare, bani foarte puțini în condițiile în care tot el se ocupă și de promovarea locului.

Vizitarea muzeului este gratuită, însă turiștii pot lasă la plecare o mică donație. Acești bani sunt folosiți pentru a întreține obiectele expuse.

În perioada pandemiei, locul a fost vizitat de foarte puțini oameni. Cu toate acestea, Emilian Achim a continuat să se ocupe de colecții și speră ca în perioada următoare cât mai multă lume să îi treacă pragul.

La Almașu Mare se poate ajunge urcând muntele dinspre Zlatna (județul Alba) sau dinspre Geoagiu (județul Hunedoara).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax