Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EMA, despre AstraZeneca: Am ajuns la concluzia clară că acesta este un vaccin sigur, eficient și îi protejează pe oameni

Publicat

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a adus joi precizări privind folosirea, în continuare, a imunizării cu vaccinul produs de AstraZeneca, ser care a fost retras în mai multe țări europene.

„Am ajuns la o concluzia clară ca acesta este un vaccin sigur și eficient și îi protejează pe oameni de Covid-19, reduce infectarea și numărul cazurilor de internare”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

Vezi și Rapelul cu vaccinul AstraZeneca, anulat dacă apar tromboze după prima doză. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță

Aceasta a mai declarat că vaccinul nu este asociat cu un risc ridicat de producere a trombozelor.

„Nu putem exclude o legătură între cele două și lansăm o investigație suplimentară în privința acestor cazuri rare care au apărut”, a mai spus aceasta.

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului consideră că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile și spun că nu au găsit probleme la niciun lot de vaccin.

7 milioane de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în UE și 11 milioane în Marea Britanie.

Mai multe țări din Uniunea Europeană au decis, pe rând, să stopeze imunizarea populației cu vaccinul AstraZeneca după ce au fost raportate cazuri de tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest ser.

Autoritățile române s-au numărat printre cele care au decis continuarea campaniei de vaccinare cu acest vaccin împotriva COVID-19.

Principalele concluzii ale ședinței de astăzi a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca:

– Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat.

– Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;

– Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;

– Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);

– Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Deși nu s-a demonstrat o relație de cauzalitate a acestor afecțiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate și analizate mai multe date.

Informațiile despre medicament (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date cu privire la atenționarea riscului de apariție a tulburărilor de coagulare și trombocitopenie.

Decizia în ceea ce privește lotul de vaccin carantinat în România se va lua vineri

În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de mâine asupra acestei hotărâri.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei Covid-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

„Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate. CNCAV asigură populația de întreaga transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva Covid-19”, se arată într-un comunicat al Comitetul de coordonare a vaccinării – CNCAV.

Sursa: CNCAV

Foto: Captură video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax