Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Probleme mari pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda. Din cauza infiltrațiilor, zidul de sprijin deja executat se mișcă

Publicat

Finalizarea în acest an a lotului 2 din Autostrada A10 Sebeș – Turda, între Sântimbru și Aiud, este încă sub semnul întrebării. În timp ce constructorul anunță că lucrările pe cei 24 de kilometri vor fi gata în vară, iar șefii din Transporturi spun că se va circula pe lotul 2 din autostrada Sebeș-Turda până la finalul anului, reprezentanții societății civile, care militează pentru dezvoltarea infrastructurii, cer întâi rezolvarea problemelor legate de infiltrațiile de apă din zona Oiejdea.

Soluția tehnică nu a fost încă aprobată, așa că nu se știe deocamdată cât vor dura lucrările pentru stabilizarea terenului.

Solul argilos și infiltrațiile de apă din în zona Oiejdea, la intersecția cu DN 1, dau emoții cu privire la finalizarea anul acesta a celor 24 de kilometri din autostrada Sebeș – Turda, între Sântimbru și Aiud. Și așa ritmul de lucru al grecilor de la Aktor, constructorului șoselei, este unul greoi, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructura (API).

„Alunecarea acolo angrenează pilonii care sunt deja forați. Zidul de sprijin care este deja executat se mișcă. Nu se mișcă cu tot cu aliniamentul autostrăzii. Se știa că e o zonă cu probleme, dar nu se știa la modul detaliat cât de grave sunt problemele respective și cam care ar fi soluția astfel încât să țină din prima. Până nu se rezolvă acolo și nu vedem soluția de remediere pusă în operă nu o să putem să vorbim la modul cert de deschiderea traficului”, a explicat președintele API, Ionuț Ciurea.

„Se va găsi o soluție. Nu este culmea tehnicii. E nevoie de niște ancoraje pentru acele ziduri care se pare că nu sunt suficiente, de niște drenaje suplimentare pentru că lucrează apa în spate. Nu e o chestie care să deraieze acest proiect. Se va găsi o soluție tehnică. Sunt vreo două, trei care sunt pe masă. În mod cert se va găsi o soluție astfel încât acest lot să fie finalizat în acest an”, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Constructorul grec dă, însă, asigurări că șoferii vor putea circula pe cei 24 de kilometri de șosea rapidă până la vară, în condițiile în care șantierul se apropie de un stadiu fizic de 80% și că nu mai există blocaje birocratice semnificative.

Într-un răspuns pentru Digi24, șefii Companiei de Drumuri spun că termenul de finalizare a lucrărilor este luna august și că nu există motiv pentru depășirea lui din moment ce grecii știau de problema infiltrațiilor de apă din zona Oiejdea atunci când și-au asumat deschiderea autostrăzii în vară.

„Antreprenorul de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda și-a asumat ca termen de finalizare a lucrărilor luna august 2021, cunoscând problema infiltrărilor de apa de la km 19. Aceste lucrări nu ar trebui să afecteze termenul de finalizare. Antreprenorul și-a asumat intervenția de remediere în termen de 30 de zile de la realizarea expertizei. În baza acestui document se va stabili ce lucrări sunt necesare, precum și termenul de execuție al acestora”, a comunicat CNAIR.

„Este exclus ca Aktor să termine în vară. Ei de ce zic de vară: este termenul contractual de finalizare. Când o să depășească, pentru că este cert 100% că o să se depășească, Aktor este bun de plată. Eu sper ca această Companie de Drumuri, care ne este atât de dragă, să găsească puterea contractuală si legală și să decidă și să le aplice penalități și să se miște pentru că în ritmul ăsta nu o să fie gata anul ăsta autostrada darămite în vară”, a mai precizat președintele API, Ionuț Ciurea.

YouTube video

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că pe tronsonul 2 Alba Iulia – Aiud, de pe autostrada A10 Sebeș-Turda, se va putea circula în luna august 2021.

Ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, transmis un răspuns în urma unei interpelări făcute de deputatul de Alba, Florin Roman.

De asemenea, ministrul Drulă a mai menționat, au fost alocate credite bugetare, aferente anului 2021, în valoare de 176,786.00 mii lei. Aici s-a făcut mențiunea că această sumă cuprinde și valoarea de decontat pentru lucrările rămase de decontat, aferente lotului 2.

Citește și Patru oferte pentru tronsonul de 27 kilometri din Autostrada Transilvania, abandonat de Bechtel. Valoarea contractului

Autostrada Sebeș – Turda are o lungime de 70 km, iar construcția a fost împărțită pe patru loturi. Momentan se circulă pe loturile 1, 3 și 4.

Cel mai recent a fost dat în folosință lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia la începutul lunii decembrie a anului 2020, dar constructorul Impresa Pizzarotti mai are de efectuat lucrări la nodurile de la Alba Iulia NORD și Sebeș ( conexiunea cu Autostrada A1)  lucrări care, potrivit directorului companiei Eusebio Caretta vor fi finalizate până la mijlocul anului 2021.

Pe lotul doi care măsoară 24,25 (17+000 – 41+250) kilometri, lucrează Asocierea Aktor Tehnical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – SC Euro Construct Trading 98 SRL. Valoare proiect este de 549,33 mil, lei fără TVA, iar data începerii lucrărilor a fost 2 decembrie 2014.

Valoarea contractului semnat cu grecii de la Aktor sare de 549,3 milioane de lei, fără TVA. Lucrările la lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda au început în 2015 și să fie încheiate în 2016.

Cei 24 de kilometri dintre Sântimbru și Aiud sunt singurul tronson lipsă pentru ca șoferii să poată circula doar pe autostrada, de la Sebeș la Cluj-Napoca.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax