Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Meserii ”pe cale de dispariție”. 9 profesii care nu vor mai fi la mare căutare, în cinci ani

Publicat

Schimbările mari de pe piața muncii, generate de evoluția economică, creșterea accentului pus pe digitalizare și, nu în ultimul rând, contextul pandemic au efecte și în ceea ce privește meseriile care vor putea intra ”în umbră” în cinci ani. Specialiștii au identificat și care ar putea fi acestea.

The Ladders a studiat tendințele din industrii și a identificat nouă meserii care se vor „stinge” repede în următorii cinci ani, potrivit hotnews.ro:

Șoferi de taxi

Popularitatea în creștere a aplicațiilor de ridesharing ca Uber pune în fața dispariției șoferul tradițional care lucrează pentru o companie de taximetre.

Agenți bancari

Automatizarea și inteligența artificială înlocuiesc repede aceste posturi. Cele mai multe credite pot fi obținute printr-o aplicație.

Casieri

Va fi oricând nevoie de unul sau doi casieri într-un magazin pentru a verifica prețuri și alte probleme curente, dar slujba clasică de casier/ă este în pericol. Aparatele la care faci singur plata și tendința spre tranzacții digitale automatizează repede munca de casier.

Operatori de telemarketing

Cele mai multe apeluri de telemarketing sunt făcute prin automatizare și transferate la un operator doar în anumite condiții. Industria telemarketingului caută activ metode de automatizare și a acestor interacțiuni.

Dispeceri (cu excepția serviciilor de urgență)

Dispecerii pentru servicii tradiționale (instalatori, șoferi de taxi, etc) sunt repede înlocuiți de automatizare. În următorii cinci ani, cei mai mulți vor fi înlocuiți de calculatoare.

Ceasornicari

Mulți oameni aleg ceasuri inteligente ca să le conecteze la telefoane. Toate problemele cu aceste ceasuri sunt prea complexe pentru un ceasornicar tradițional, așa că trebuie trimise la producător.

Tipografi

Presa tipărită se stinge cu repeziciune. Reviste și ziare continuă să fie tipărite în tiraje mici, dar următorii cinci ani vor accelera evoluția spre conținut strict digital.

Șoferi de autobuz

Vehiculele fără șofer devin tot mai frecvente și vor pătrunde cu siguranță și în transportul public. Șoferii tradiționali vor fi înlocuiți de conducerea autonomă pentru creșterea eficienței și scăderea costurilor administrației.

Bibliotecari

Evoluția spre mediile digitale și cu librăriile devenind chioșcuri cu autoservire, rolul bibliotecarului tradițional scade cu repeziciune.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax