Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Universitățile de Medicină cer ca programul de rezidențiat să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației

Publicat

Principalele șase universități de medicină și farmacie din țară – Alianța G6-UMF – vor solicita ca toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților, se arată într-un comunicat de presă.

Cei șase rectori anunță că propunerea va fi trimisă către Comisia pentru Învățământ a Senatului României.

Alianța Universitară G6-UMF este formată din cele șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale din România:

  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davilla” din București
  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
  • Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași
  • Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara

„Datorită formei specifice de învățământ, care se adresează doar absolvenților din domeniile medicale și farmaceutice, cât și faptului că activitatea de pregătire a rezidenților este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universitățile de profil, considerăm că organizarea rezidențiatului, în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele șase centre universitare de profil din țară”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și noul președinte ales al Alianței Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie – G6-UMF.

Potrivit comunicatului, punctul de vedere a fost decis la o întâlnire de la începutul lunii aprilie, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, la care au participat toți cei șase membri ai Alianței G6-UMF: prof. dr. Leonard Azamfirei – rector UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș, prof. dr. Anca Dana Buzoianu – rector UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Octavian Crețu – rector UMF “Victor Babeș” Timișoara, prof. dr. Dan Gheonea – rector UMF Craiova, prof. dr. Viorel Jinga – rector UMF “Carol Davila” București și prof. dr. Viorel Scripcariu – rector UMF „Grigore T. Popa“ Iași.

Pe agenda întâlnirii de la Cluj-Napoca a Alianței G6-UMF s-au aflat și alte subiecte, ce au vizat:

  • Elaborarea proiectelor de cercetare comune;
  • Modificarea criteriilor generale de acordare a burselor sociale pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă;
  • Revizuirea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 427 din 1979, privind criteriile medicale de orientare școlară și profesională pentru admiterea la universitățile de medicină și farmacie din România;
  • Achiziționarea de către universitățile de medicină și farmacie a seturilor de manuale pentru pregătirea concursului național de intrare în Rezidențiat.

„Anul trecut, Alianța G6-UMF a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în Rezidențiat, Ministerul Sănătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021. De asemenea, tot la propunerea Alianței Rectorilor UMF, a fost elaborată o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, referitoare la acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis”, se mai menționează în comunicat.

foto: UMF Cluj-Napoca

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax