Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere 2021: Minivacanță de trei zile de Rusalii. Câte zile libere mai sunt până la sfârșitul anului

Publicat

Pogorârea Duhului Sfânt sau sărbătoarea de Rusalii reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.

Și în acest an angajații vor avea zile libere de Rusalii 2021. Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște și mai este întâlnită sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh.

În fiecare an, românii beneficiază de zile libere în această perioadă.

Zile libere de Rusalii 2021

Rusaliile sunt considerate a fi una din cele mai vechi sărbători creștine și sunt celebrate atât de creștinii ortodocși, cât și de greco-catolici.

Denumirile acestei sărbători, Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecime vin de la faptul că sărbătoarea este celebrată la cincizeci de zile după Paște.

Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște în fiecare an.

Citește și: RUSALII 2021: Când se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt la ortodocși. Obiceiuri și tradiții creștine

Celebrarea acesteia are loc timp de de două zile, prima zi de Rusalii va fi întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi, lunea. Românii vor beneficia în aceste două zile de libere legale.

Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.

Câte zile libere vor fi de Rusalii 2021

În 2021, potrivit calendarului ortodox, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului, și pică în data de 20 și 21 iunie.

Cu ocazia sărbătorii de Rusalii, angajații vor avea două zile libere legale (duminică și luni).

Vezi și Când pică Rusaliile în 2022: Zilele în care sunt sărbătorite Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime. Ce zile libere au mai rămas în acest an

Potrivit tradițiilor, în această zi, credincioșii merg la biserică crenguțe de nuc şi salcie să fie sfințite, se spune că acestea te feresc de toate relele.

Numele acestei sărbători vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care este suprapusă sărbătoarea creștină, destinată strămoșilor.

Tradiții şi obiceiuri de Rusalii

În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Ramuri de tei  vindecătoare

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele. Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare.

Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Zile libere până la finalul anului 2021

20 iunie (duminică): Rusaliile (minivacanță de 3 zile)

21 iunie (luni): A doua zi de Rusalii

15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (marți): Sfântul Andrei

1 Decembrie (miercuri): Ziua Națională a României

25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul

26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Vezi și Calendar Ortodox 2021 * Calendar bisericesc: Toate sărbătorile religioase din an 

Codul Muncii: Zilele libere pentru acordate pentru alte culte religioase

Codul Muncii prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult. Zilele libere se acordă de către angajator.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Paștele catolic va fi anul acesta în 4 aprilie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax