Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

6 iulie: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sisoe cel Mare. De ce spun oameni mirați expresia ”Sfinte Sisoe!”

Publicat

Credincioșii creștin ortodocși îl pomenesc pe 6 iulie pe Sfântul Sisoe cel Mare. Este o sărbătoare cu cruce neagră, dar este chiar și persoanele care nu sunt religioase cunosc expresia „Sfinte Sisoe!” atunci când cineva își exprimă uimirea.

Sfântul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele și a învia morții.

Vezi și CALENDAR CREȘTIN ORTODOX luna IULIE 2021: TOATE sărbătorile importante din luna lui CUPTOR, trecute în Calendarul Bisericesc

Sfântul Sisoe a stat în pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe postea atât de mult, încât ajungea sa nu mănânce nimic timp de mai multe zile.

Sfântul Sisoe a primit de la Dumnezeu puterea de a vindecă bolnavii, a scoate duhurile rele și a învia morții. Sfântul Sisoe s-a nevoit în pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Despre cuviosul Sisoe se spune că postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile.

Cât postea Sfântul Sisoe

Printre virtuţile care îi împodobeau inima, excela înainte de toate în smerenie şi îi învaţă pe cei care îl vizitau ca aceasta se poate obţine mai întâi prin abstinenţă, apoi prin rugăciune şi în sfârşit forţându-ne să ne considerăm în orice împrejurări inferiori tuturor oamenilor.

Vezi și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din noul an în Calendarul Bisericesc

Îi plăcea atât de mult să postească şi era atât de cufundat în rugăciune încât rămânea zile întregi fără să se îngrijească de mâncare iar când discipolul său, Avram, îi atrăgea atenţia, el răspundea cu simplitate: „Nu am mâncat noi, copilul meu?” – Celălalt răspuzându-i că nu, el spunea: „Dacă nu am mâncat, adu şi hai să mâncam”.

Minunile Sfântului Sisoe

De-a lungul vieții sale, Sisoe ar fi făcut mai multe minuni. Astfel, într-una din zile, un om se îndreptă cu fiul sau spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura și-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

A intrat în chilia acestuia cu fiul sau în brațe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.

Bătrânul, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus:

– Ridică-te și du-te afară!

După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat și a ieșit. În urmă acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul sau, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.

În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa. Sfântul Sisoe a trecut la cele veșnice în anul 429.

Sfântul Sisoe – protectorul copiilor

Se spune că Sfântul Sisoe apără copiii și alungă toate relele În folclor există o altă legendă a Sfântului Sisoe.

El ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei.

Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui.

Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat și diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului.

Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui.

A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu știa nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru același răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii.

Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul.

De atunci, Sfântul Sisoe a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă.

De unde vine expresia „Sfinte Sisoe!”

Indiferent de vârsta pe care o ai este aproape imposibil să nu fi auzit, fie doar și în treacăt, expresia „Sfinte Sisoe!“, atunci când cineva se miră sau se sperie de ceva.

Expresia „Sfinte Sisoe!”, folosită de români mai ales pentru a exprima mirarea sau sperietura față de o anumită situație provine de la faptul că, de-a lungul vieții sale, Sfântul Sisoe obișnuia la începutul lunii aprilie să-l păcălească pe bunul său prieten, Sfântul Antonie cel Mare.

El îi spunea ori că l-a văzut pe diavol făcându-și nevoile în vasul din care mâncau sau că a înviat din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.

De la aceste glume ale sale se spune că a apărut ca tradiție Ziua Păcălelilor – 1 Aprilie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax