Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Din ce este compus prețul la curent și gaze naturale. InfoCons: Furnizorii umflă facturile estimate și folosesc banii fără drept

Publicat

contor curent gaz

InfoCons informează consumatorii cu privire la ponderea componentelor prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale. Totodată arată că clienții ”creditează” fără voia lor furnizorii de utilități, care umflă mult facturile estimate de consum și utilizează fără drept banii, până la regularizare. 

Pentru energie electrică:

Energie electrică Clienți casnici Clienți noncasnici
Pondere Pondere
Prețul de vânzare la client final, fără taxe, din care : 100% 100%
Prețul mediu de furnizare (inclusiv Tg) fără tarife (include costurile cu achiziția energiei electrice, costurile furnizorului și marja de profit a furnizorului ) 61.82% 73.10%
Serviciul de transport Tl + serviciul de sistem 5.46% 8.22%
Serviciul de distribuție 32.71% 18.68%

Pentru gaze naturale:

Gaze naturale Clienți casnici Clienți noncasnici
Pondere Pondere
Prețul de vânzare la client final, fără taxe, din care : 100% 100%
Prețul mediu de furnizare,  fără tarife (include costurile cu achiziția gazelor naturale, costurile furnizorului și marja de profit a furnizorului ) 71.92% 84.85%
Tariful mediul de transport 4.25% 5.15%
tariful mediu de distribuție  23.83% 10.00%

Clienții ”creditează” fără dobândă și fără să vrea, furnizorii de utilități

Statele membre s-au angajat să lanseze aproape 200 de milioane de contoare inteligente pentru electricitate și 45 de milioane pentru gaze până în 2020, cu o investiție potențială totală de 45 de miliarde de euro.

Până în 2020, era de așteptat ca aproape 72% dintre consumatorii europeni să aibă un contor inteligent pentru electricitate, în timp ce 40% vor avea unul pentru gaz.

În realitate, doar 12 % din consumatorii casnici (8.735.575) au montat un contor intelligent pana la sfarsitului anului 2019 conform raportului ANRE.

”Până ajungem la cei 72% ce fac consumatorii ? Finanțează companiile care încarcă facturile cu consumuri estimate fără a ține cont de consumurile anuale medii?

Consumatorii sunt obligați să plătească facturile de energie electrică în care de cele mai multe ori sunt inserate consumuri estimate, mult peste consumul real ca și istoric al unui consumator.

Până la regularizare, banii consumatorilor sunt utilizați fără drept de aceste companii furnizoare de energie electrică” potrivit unui comunicat al InfoCons.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la companiile de furnizare și distribuție a energiei electrice care dețin licența de furnizare/distribuție a energiei electrice.

Studiul este disponibil AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    sâmbătă, 21.08.2021 at 20:11

    din costul energiei si taxe de jmecher pentru populime

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax