Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: A început montarea bătrânei „Mocănițe”. Locomotiva pe aburi, cea mai nouă atracție turistică din Alba Iulia

Publicat

Cea mai nouă atracție turistică din Alba Iulia, Mocănița – Gara Mică este pe punctul de a deveni realitate. Pe strada Nicolae Bălcescu din municipiu a început, miercuri, montarea garniturii compuse din locomotiva „Mocăniţei”, un vagon de persoane cu ecartament îngust din aceeaşi perioadă şi un pavilion de expoziţie cu ceainărie, pe locul unde a funcţionat halta centru de pe linia Alba Iulia – Zlatna.

Locaţia exactă este zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina, în vecinătatea sediului ADR Centru şi a locului de joacă pentru copii, cu acces din aleea carosabilă adiacentă străzii Nicolae Bălcescu.

Locomotiva „Mocăniţei”, care a fost restaurată, a fost găsită la Gurahonț, în județul Arad, unde, potrivit declaraţiilor primarului Mircea Hava de anul trecut, „de 18 ani stătea numai în ploaie”.

În Alba Iulia, au existat două locomotive cu aburi numite 01 și 02. Locomotiva găsită la Arad este 01, iar, din precizările administraţiei locale, mocănița 02 nu ar mai exista, fiind topită demult.

„Mocănița” trecea prin mijlocul oraşului Alba Iulia și a fost o prezență îndrăgită, chiar un simbol pentru albaiulieni. Celebra „Mocăniță”, trenul cu aburi pe linie îngustă făcea legătura între Alba Iulia și Zlatna. Aceasta a circulat până în anii 80.

FOTO: Cătălin Crăciun

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax