Connect with us
Publicitate

CUGIR

FOTO: Armă de asalt românească, de calibru NATO, produsă la Cugir. Cum arată celebrul AKM, în varianta modernizată

Publicat

arma cugir
O nouă armă de asalt, proiectată de specialiștii de la Fabrica de Arme de la Cugir ar putea fi produsă în viitorul foarte apropiat. Este vorba despre o pușcă românească foarte competitivă, calibrul 5,56X45 NATO, construită într-o anumită măsură pe scheletul celebrului AKM. O variantă a puștii a fost prezentată și anul trecut, sub numele de NAT 1. Atunci aștepta omologarea și comenzile din partea Ministerului Apărării. Deocamdată nu s-a întâmplat, arma fiind deocamdată bună doar pentru expoziții.

Modelul a fost realizat pe liniile tehnologice existente la această oră la fabrica din Cugir, iar proiectarea puștii de asalt aparține în totalitate specialiștilor în cercetare și dezvoltare din cadrul fabricii. Reprezentanții firmei nu au oferit prea multe detalii tehnice, dar a spus că arma este ”perfect compatibilă” cu cele existente în prezent în dotarea NATO. Ca performanțe, NAT 1 este comparabilă cu aceleași arme ale soldaților NATO, în special cu puștile americane din seria M.arma cugir Arma fabricată la Cugir are un calibru diferit, este mai uşoară şi poate fi reglabilă în raport cu dimensiunile dorite de către utilizator. Pușca a ieşit de pe linia de fabricaţie de la societatea din Cugir în anul 2017, fiind o variantă mult îmbunătăţită faţă de cea realizată în anul 2012.

”Produsul este realizat la Fabrica de Arme Cugir, este nou şi funcţionează după acelaşi principiu ca şi AKM, doar are calibrul mai mic, 5,56×45, în loc de 7,62. Puşca este în proces de dezvoltare şi omologare împreună cu Ministerul Apărării Naţionale. Are în plus susportul unde se pot ataşa sisteme de ochire, cum ar fi o lunetă sau un laser şi este mai uşoară cu circa 300-400 de grame”, a spus Andrei Sărămăşan, economist la Fabrica de Arme.

Citește și: VIDEO: Pușcă de asalt proiectată și produsă exclusiv la Cugir, în probe înaintea producției. ”NAT1”

Puşca de asalt are patul şi mânerul din plastic, iar patul se poate rabata şi regla în funcţie de umăr şi lungimea mâinii celui care o utilizează.

Arma are un încărcător de 30 de cartuşe, dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă şi se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât şi la condiţiile tehnice. De asemeena, noua armă este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M. Reprezentantul societăţii din Cugir a mai precizat că în funcţie de rezultatul colaborării cu Ministerul Apărării şi a rezultatelor omologării, noua puşcă de asalt ar putea intra în dotarea Armatei Române. De asemenea, produsul ar putea fi exportat şi în alte ţări.

Surse din cadrul întreprinderii au spus că fabrica de armament din Cugir nu va renunța la producția renumitelor arme Klashnikov, în ciuda unor semnale publice transmise în ultimul an și jumătate dinspre Ministerul Apărării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax