Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Inter‐Art Aiud, proiectele culturii contemporane. Fundaţia şi-a prezentat evenimentele organizate în cei 20 de ani de activitate

Publicat

Picture 049 Fundaţia Inter-Art Aiud şi-a prezentat, miercuri, activitatea din ultimii 20 de ani, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

La eveniment au fost invitaţi toţi partenerii din judeţ, dintre care au fost prezenţi Daniela Floroian (director Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia), Constantin Inel (director adjunct Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), Viorel Cioflică (preşedinte Asociaţia Grupul Skepsis), Alin Florea (Primăria şi Administraţia Locală a Municipiului Aiud), Andrei Bako (referent Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud).

Fenomenul Inter-Art are la bază câteva repere clasice: implicarea de-a lungul timpului a unor tineri conștienți că pot trăi doar într-o lume cu care trebuie să se identifice cultural; implicarea conștientă și voluntară într-un fenomen care se zidește sub ochii noștrii un fenomen în care zidim idealuri și speranță; un fenomen în care zidim, din când în când, propria existență; un fenomen prin care (re)definim arta și cultura…

Inter-Art-ul rămâne un fenomen unic prin dimensiunea sa artistică și umană. Inter-Art-ul rămâne un fenomen în care artistul și arta trăiesc dincolo de barierele timpului. Inter-Art-ul rămâne un fenomen alternativ, au transmis organizatorii.

Expoziţii internaţionale (cele mai importante):

– februarie 2001, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, o retrospectivă a taberelor aiudene cuprinzând 51 de lucrări din 21 de ţări.

– martie 2001, la Bombay (India), prima expoziţie de artă românească cuprinzând 30 de lucrări a 10 artişti români.

– iunie 2001, expoziţia taberelor aiudene la Muzeul Naval din Istanbul (Turcia).

– octombrie 2003, expoziţie de artă românească la Galeria “Atelier the Artists” din Cairo (Egipt).

– decembrie 2003, o expoziţie internaţională la Galeria “Shagun“ şi o expoziţie personală semnată Ştefan Balog la Galeria “Artists Centre” din Bombay (India)

– octombrie 2008, amplă expoziţie retospectivă la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington DC, reprezentând 43 de artişti din 21 de ţări şi regiuni.

– martie ‐ aprilie 2009, se organizează o expoziţie de artă plastică la sediul ONU din New York a 53 de artişti din 32 de ţări de pe toate continentele lumii, sub titlul: „Libertate şi artă ‐ fără frontiere”.

– iunie 2009, Rabat, Maroc expoziţii in cadrul Primăverii artelor vizuale care au promovat şi artişti participanţi la Bienala Intercontinentală de Grafică Mică.

– noiembrie 2009, la Galerie TIME din Viena (Austria) cea mai importantă expoziţie internaţională de artă plastică, realizată pe pământul bătrânei Europe, care a cuprins 55 de artişti din 23 de ţări de pe toate continentele lumii, însoţită de un recital de muzică Melodis Folk.

– mai 2011, două expoziţii internaţionale organizate la Vichy şi Chatel Montagne, Franţa.

– septembrie 2011, la Kutztown, Pennsylvania, o retrospectivă a tabereleor internaţionale „Inter‐Art şi la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington DC, o retrospectivă a Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică.

– martie 2013, expoziţie internaţională la Sediul Parlamentului european din Bruxelles. Expoziţia a prezentat lucrări a 82 de artişti din 52 de ţări, respectiv 16 tineri artişti (sub 16 ani) din 5 ţări.

– septembrie 2013, expoziţia Intercontinentală de Mail Art, organizată la Sediul ONU din New York, expunând 322 de artişti din 110 ţări.

– septembrie 2013, seară „Inter‐Art” la New York, un eveniment care a cuprins expoziţia artă „Alte realităţi” semnat Ştefan Balog, prezentarea volumului „Poemul tăcerii” de Ioan Hădărig. Manifestare desfăşurată la Institutul Cultural din New York.

– noiembrie 2013, expoziţie de artă românească la Petion Ville, Haiti, în cadrul Simpozionului Internaţional de Artă. Expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale ale României şi a prezentat lucrări semnate de 20 de artişti.

– decembrie 2013, expoziţie de artă românească la Centrul Cultural Uccle din Bruxelles. Expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale ale României ‐ expunând lucrări de la 45 de artişti.

– martie 2014, expoziţie internaţională „Inter‐Art” la Gyomaendrőd, Ungaria.

– septembrie 2014, „Inter‐Art & Jacek”. In memoriam Jacek Cichon (1969 – 2004), expoziţie internaţională din colecţia Fundaţiei „Inter‐Art” (105 artişti – 55 de ţări – 5 continente).

– noiembrie 2014, expoziţie de artă românească la Sasaran, Malaysia, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă Sasaran. Expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale ale României cu lucrări semnate de Elena Cristea, Anca Sas şi Ştefan Balog.

– martie 2015, expoziţie internaţională desfăşurată la Palatul Naţiunilor, Sediul Oficiului ONU din Geneva, Elveţia, aducând împreună 94 de artişti din 60 de ţări membre ONU. Expoziţia a fost dedicată aniversării a 60 de ani de când România este membră ONU.

– decembrie 2015, expoziţia internaţională „Inter‐Art” ”Spre progres în cadrul agendei de dezvoltare post 2015 şi problemele schimbărilor climatice” desfăşurată la Sediul ONU din New York, expunând 52 de artişti din 33 de ţări. Proiectul a fost dedicat aniversării a 70 de ani de la crearea Naţiunilor Unite şi aniversării a 60 de ani de la primirea României ca stat membru al Naţiunilor Unite.

– decembrie 2015, seară „Inter‐Art” la New York, ediţia a II‐a, un eveniment care a cuprins o expoziţiei de grafică mică, o expoziţie de gravură şi fotografie şi o prezentare de carte. Manifestare desfăşurată la Institutul Cultural din New York.

Dintre evenimente, au fost amintite Ediţia Aniversară a Taberei Internaţionale de Artă Plastică “Inter‐Art” Aiud (10‐25 august 2015) şi Tabăra de Creaţie pentru Tineret Inter-Art (10-12 iulie 2015)

Totodată, a fost prezentată o sinteză a evenimentelor propuse pentru anul 2016, dar şi o descriere a proiectelor preconizate pe următorii trei ani de către fundaţia aiudeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. bagatorul de seama

    joi, 28.01.2016 at 19:32

    Interart nu e altceva decat instrumentul de supt bani publici creat de un agramat literar si artistic precum****** a supt de la bugetul de stat prin unguri secretari de stat, a supt de la bugetul local si cel judetean. **** si-a facut cota ca artist (cata o fi) din BANI PUBLICI, iar lumea trebuie sa stie asta si nu datorita „valorii” lucrarilor; mergeti la o expozitie de-a lui si va convingeti ca mazgaliturile nu sunt arta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax