Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(GALERIE FOTO) Concursul „Cultură pentru Cultură”: Echipa din Rădești, câștigătoare a celei de a patra etape, desfășurată la Fărău

Publicat

Concursul „Cultură pentru Cultură”, de promovare a folclorului județului Alba, a ajuns la cea de-a patra etapă și s-a desfășurat, la sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Fărău. Această etapă a concursului a adunat, ca participanți, echipe artistice din zonele Aiud – Ocna Mureș, din patru comune: Rădești, Miraslău, Noșlac, Unirea. După desfășurarea probelor din cele 3 categorii (etnografică, gastronomică și artistică), juriul a hotărât că participanţii cei mai spectaculoși au fost cei din Rădești, care au primit premiul I, urmați, pe locul II, la egalitate, de echipele din Miraslău și Unirea, iar locul III nu s-a acordat.

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică, în Fărău, să asiste la spectacolul folcloric susținut de cele 4 echipe înscrise în cea de-a patra etapă a concursului „Cultură pentru Cultură”. Pe lângă cele echipele înscrise în concurs – Rădești, Unirea, Mirăslău și Noșlac -, au fost invitate, cu spectacole și recitaluri, Ansamblul Județean Alba al Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Ansamblul „Floare de Colț” din Galda de Jos și echipa Căminului Cultural Fărău.

Mesele amenajate în incinta festivalului au debordat de bunătăți, mâncăruri tradiționale, naturale, preparate de către localnicii celor patru zone: brânzeturi, zacuscă, murături, dulcețuri, compoturi de fructe, slănină, legume proaspete, dar și ciorbe, mămăligă, pâine, sarmale, cozonaci, prășituri, plăcinte și multe alte specialități.

De asemenea, expoziția etnografică a oferit publicului un regal vizual tradițional: aceștia au putut asista la demonstrații de țesut în stil „original”, precum și la prezentarea și utilizarea multor altor obiecte și instrumente ce astăzi rar își mai găsesc întrebuințarea într-o gospodărie: fiere de călcat cu jar, fuioare și obiecte de tors lâna, dar și ulcioare, cănițe și farfurii de ceramică.

Etapa din Fărău a fost cea de-a patra desfășurată în concursul „Cultură pentru Cultură”. În fiecare sfârșit de săptămână dinainte, echipe din câte o zonă a județului s-au „întrecut” în talentele lor, pentru premiul I: în zona Blaj, câștigătorii concursului au fost artiștii din Roșia de Secaș, în Apuseni, cei mai buni au fost tinerii din Ciuruleasa, în zona Sebeș, câștigătoare a fost desemnată echipa din Săsciori. Câștigătorii locului I din fiecare dintre cele patru etape ale concursului „Cultură pentru Cultură”, vor participa, sâmbătă, pe data de 20 iulie, la etapa finală a concursului, desfășurată în Avram Iancu, cu ocazia Târgului de Fete de la Găina.

Premiile (I – 50.000 lei, II –  30.000 lei și III – 20.000 lei) au fost acordate de Consiliul Județean Alba primăriilor comunelor câștigătoare, pentru reabilitarea Căminelor Culturale. De asemenea, premiile oferite în etapa finală a concursului, desfășurată în comuna Avram Iancu, vor avea aceeași valoare și întrebuințare.

Vă prezentăm o galerie foto de la eveniment:

FOTO: Vali CIONTEA

[nggallery id=322]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Andrei

    miercuri, 06.06.2012 at 22:37

    buna sunt din radesti si as dori daca se poate pozele facute de dumneavoastra multumescc!!

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 06.06.2012 at 23:07

      La inceputul saptamanii viitoare pe facebook alba24.

  2. Alex

    joi, 07.06.2012 at 14:35

    Video aveti cu cei de la Miraslau ? 😀

  3. kiss

    marți, 01.01.2013 at 01:47

    cand puneti filmarile de la concurs? va multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax