Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: INCENDIU la Spitalul Matei Balș din Capitală. UPDATE: ȘAPTE persoane au decedat, prima victimă era călugăriță

Publicat

Un incendiu a izbucnit în vineri dimineața la un pavilion al spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați.

UPDATE, 31 ianuarie: A fost înregistrat al șaptelea deces – 0 femeie de 67 de ani. Ministerul Sănătății precizează că pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă de infecție cu SARS Cov-2, dar stabilă, și prezenta comorbidități, scrie Romania24.ro

UPDATE, 30 ianuarie: Încă o persoană din rândul pacienţilor care au fost transferaţi de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” după incendiul produs a decedat. Bilanţul victimelor ajunge la şase, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii.

UPDATE, 30 ianuarie, ora 13.30: Ministerul Sănătății – „Rectificăm informația. Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat. Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”.

Inițial MS precizase că a decedat femeia de 58 de ani. Aceasta, internată în Spitalul Universitar de Urgență București, în stare gravă, era intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalase fum și suferise arsuri pe 2% din suprafața corporală.

Prima persoană decedată care a fost identificată este o călugăriță.

Potrivit Digi24.ro „aparținătorul uneia dintre femeile care au decedat spunea că sora lui a fost internată în urmă cu o săptămână de către mănăstirea la care se afla, pentru că era călugăriță, iar reprezentanților lăcașului de cult li s-a transmis că pot ridica cadavrul luni, pentru că în weekend nu se lucrează la Institutul de Medicină Legală din București. Femeia a fost identificată inițial după o cruce purtată la gât”.

Știrea inițială

Conform ISU și Ministerului Sănătății, trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană este în procedura de resuscitare. UPDATE: Pacientul respectiv nu a mai putut fi salvat. UPDATE: O  altă persoană a fost găsită carbonizată într-o baie a spitalului. Bilanțul morților a ajuns la 5.

UPDATE, 16.45: Ultimele informaţii de la faţa locului arată că cele cinci persoane care au murit în incendiul de la Matei Balş erau trei bărbaţi şi două femei şi aveau în jur de 62-63 de ani fiecare.

Incendiul a avut loc la parterul unui corp de clădire, în care se aflau în jur de 100 de persoane, conform reprezentanților spitalului.

Reprezentanții ISU spun că au evacuat 120 de pacienți.

Pompierii spun că au fost degajări mari de fum.

La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Salvatorii au acționat echipați conform protocolului COVID.

Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.

În unitate erau tratați bolnavi Covid-19. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

Imagini cu momentul în care a izbucnit incendiul de la Spitalul Matei Balș

Imagini filmate din blocul de lângă Institutul Matei Balș din Capitală, obținute de Europa Liberă, arată momentul exploziei care a provocat incendiul care a dus la moartea a cinci pacienți internați cu Covid-19.

YouTube video

Ce spune Raed Arafat

Primul apel la 112 pentru incendiul de la Matei Balș a venit la ora 5:05, iar primul echipaj a ajuns la spital la 5.14, a declarat secretarul de stat Raed Arafat vineri dimineață, la locul incendiului în care au murit patru pacienți.

Conform comandatului intervenției, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la parter, pe 100-120 mp. Au fost afectate 4 saloane, cu degajari mari de fum, cu posibilități de extindere

La spital au fost mobilizați aproape 100 de medici și asistenți.

Au fost evacuate aprox 44 de persoane către spitalele de urgență, restul evacuate către celelalte pavilioane din spitalul Matei Balș. Din cei 44 de pacienți, doi erau în stare mai gravă.

„A fost un incendiu la Matei Balș, la parter. După ce a fost degajat fumul și a fost controlat incendiul, avem trei victime carbonizate și una care este în stop cardio respirator și resuscitată. Restul pacienților, fiind pacienți COVID, vor fi transferați la alte spitale.”, spune Raed Arafat la DigiFM.

„Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii

UPDATE: Patru pacienți din cei aflați la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alți patru au ajuns la Victor Babeș.

Spitalul Marius Nasta a primit patru pacienți, doi bărbați și două femei, cu vârste între 62 și 84 de ani, dintre care două persoane sunt stabile, iar două, un bărbat și o femeie, sunt la terapie intensivă, în stare mai gravă, a declarat joi directoarea spitalului Beatrice Mahler.

Spitalul mai are disponibile 32 de locuri COVID, a precizat Mahler.

Directoarea spitalului spune că, din cauza epidemiei COVID și a numărului mare de pacienți, instalațiile electrice și de oxigen ale spitalelor sunt suprasolicitate. „Consumul de oxigen nu a mai fost atât de mare, este necesară o infrastructură nouă”, a spus Mahler.

UPDATE: A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală, iar 53 din cei 102 de pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, afectat de incendiu au fost relocați la alte spitale, anunță Ministerul Sănătății.

„Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase <Matei Balș>, afectat de incendiu”, anunță Ministerul Sănătății.

Astfel, 11 pacienți au fost relocați la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, cinci la Spitalul Universitar de Urgență din București, șase pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, patru Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” și cinci Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”. De asemenea, trei pacienți au ajuns la Spitalul Militar Central-ROL 2, câte patru la Spitalul „Witting” și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unul la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”, trei la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și șapte pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca.

„Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală. Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul <Matei Balș>. Aparținătorii pacienților de la INBI <Matei Balș> pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515”, mai transmite Ministerul Sănătății.

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler spune că spitalul poate primi 36 de pacienți. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienți ajunși.

Și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacienți spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing.

Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș, unde vineri dimineață a avut loc un incendiu în care au decedat patru persoane.

Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă.

Procurorii au solicitat imaginile luate de camerele du supraveghere din secția afectată de incendiu. În salonul din care ar fi pornit incendiul nu existau camere de supraveghere, conform informațiilor din media.

Sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. albaiulian

    vineri, 29.01.2021 at 08:04

    Ba da acum #hastagii nu mai ies in strada? Este a treia oara cand romanii ard ca soarecii in spitale, nu in cluburi improvizate si fara autorizatie, si vad ca totul este bine, daca e dreapta la putere. Eu zic sa ne ardeti draq pe toti si sa ramaneti doar voi „oamenii de dreapta”! Ma si mir ca pana acum inca nu ati dat o ordonanta similara cu cea data in 17 ianuarie 1933 de Guvernul Vaida.

  2. Tot din alba

    vineri, 29.01.2021 at 08:33

    Mai urmeaza stati linistiti, cresterea tva, taieri de salarii, spitale arse, de ce?
    Ca nu producem nimic! Suntem datori la banci!
    Ati vandut tot tradatori de neam!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax