Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii către Tanti Fica: „Îmi cer scuze, doamnă!“ Femeia trăiește într-un cătun din Alba, cu 15 lei pensie

Publicat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intervine în cazul femeii de 76 de ani din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba, care trăieşte singură, într-un cătun de munte, cu pensie de doar 15 lei pe lună.

Cazul a fost prezentat pentru de Alba24, iar articolul poate fi recitit AICI.

Violeta Alexandru susţine că a verificat situaţia femeii la Casa de Pensii Alba şi a constatat că nu i-a fost actualizată pensia de urmaş. Aceasta și-a cerut scuze public față de femeia care a trăit ani de zile cu 15 lei pe lună. 

Jurj Fica, sau ”Tanti Fica”, femeia văduvă de 76 de ani, nu are copii sau nepoţi şi, astfel, nu are la cine să ceară ajutor în caz de nevoie.

Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Băcăinţi din Alba. Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră.

Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zona, dar iarnă este singură în vârful de deal din Apuseni. Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani.

El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas jumătate din această suma, pensie de urmaş.

”(…) Şi mie mi s-a întâmplat să greşesc în toată activitatea mea. Am greşit, am spus, am asumat, am propus soluţii de rezolvare. Lucrurile nu se însănătoşesc în România dacă ascundem greşelile.

Este de preferat să nu apară greşeli (mă refer la cele dintr-o eroare umană, nu la cele intenţionate care nu se tolerează!) dar într-o instituţie cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucrează cu atât de multe dosare, calcule, adeverinţe, etc. există şi această posibilitate care trebuie să aibă un caracter excepţional.

Informaţia apărută în presă cu privire la doamna F. J. din judeţul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizaţie de urmaş (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informaţii şi refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informaţie trebuie verificată.

Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizaţia de urmaş după soţul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961.

Am cerut explicaţii şi, bineînţeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!”, a scris Ministrul Muncii, luni, pe Facebook.

Tanti Fica are o vacă, un cal şi câteva găini. Accesul dificil face că nici poştaşul să nu urce în fiecare luna pentru a-i duce pensia.

Situaţia ei a fost prezentată de cei de la emisiunea „Izolaţi în România”, care urmează să o ajute periodic. În cătunul Fântânele mai trăiesc doar patru persoane, casele fiind la distanţă mare unele de altele.

Povestea sa a ajuns și în cadrul emisiunii „Izolați în România”: 

„Ajungi doar pe jos la ea.

– Pensie aveți?

– Să vă spun … Soțu mi-o murit acu’ 7 ani. Măcar el avea 30 de lei. Mie mi-or dat jumate … 15 lei, atâta am.

– Ajutor social primiți?

– Nu, că am vacă, așa or zis …

– Copii aveți?

– Niciunul, așa o fost …

– Poștașul urcă?

– Pentru ce? Pentru 15 lei?

Îi dau alimentele pe care le-am cumpărat și pe care le avem mereu cu noi, datorită ție, telespectator.

– Nu vă fie cu supărare, dar unde să le țin? Nu știu ce sunt astea.

Adică șuncă, brânză de burduf, brânză topită, ciocolată în borcan.

La 76 de ani vede prima dată ce noi punem zi de zi în coș și pe masă.

De acum nu va mai fi izolată de oameni. Va primi lunar „Ajutorul de munte” pe care tu îl donezi cu generozitate!

Era bucuroasă la plecare. Mulțumim, oameni de omenie!”, este povestea publicată recent pe pagina de Facebook a emisiunii „Izolați în România”.

Contul în care puteți dona pentru oamenii din seria „Izolați în România”:

Asociația Diaspora Locală

C.I.F.: 41545404

IBAN: RO05BRDE360SV48263933600

Banca BRD Timișoara

Sursa: Facebook (Izolați în România, Ajutor pentru tanti Fica, Violeta Alexandru)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax