Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

OPINIE: Gabi Pleșa, fii bărbată! Scurtă analiză a începutului de mandat al noului primar din Alba Iulia

Publicat

Orice politician care câștigă alegerile are parte de un capital de încredere inițial, indiferent de ce face sau nu face.

Un fel de perioadă de grație în care i se iartă cam orice prostie sau lipsă de activitate. Cei care l-au votat au înțelegere și simpatie pentru cel în care și-au investit votul și încrederea, cel puțin o perioadă în care îl lasă pe ales să se acomodeze cu noua funcție.

Iar asta funcționează în principal la cei care sunt la primul mandat.

Că așa suntem noi, românii, mai îngăduitori: „hai, măi, ce vrei să facă omul, că abia s-a instalat…stai să-și facă și el echipa…să se învețe cu procedurile, să vădă cum stau treburile”.

Cunoașteți și voi povestea și poate că mulți gândiți la fel.

La Alba Iulia a câștigat Gabi Pleșa pe un val de antipatie față de ce reprezenta oponentul său, Paul Voicu, văzut ca moștenitor al ”eternului” Mircea Hava.

Pleșa a fost varianta mai simpatică, omul bun, împăciuitor, care nu deranja pe nimeni și nu voia să supere pe nimeni.

Exact opusul lui Hava, care devenise în urma nenumăratelor mandate (4 sau 5 ,că nici eu nu mai știu) un baron local pe care Alba Iulia nu-l mai încăpea și care ne sfida din Touaregul cumpărat, sanchi, pentru poliția locală.

Dar, atenție, Gabi Pleșa nu e parașutat la primărie de 7-8 luni! Gabi Pleșa e fostul viceprimar, om de administrație cu ani de experiență în spate.

Deci nu e unul care acum trebuie să învețe drumul spre birou sau cum funcționează primăria.

E om politic de vreo 30 de ani, obișnuit cu manevrele și cu intrigile din administrație. Nimic și nimeni nu ar fi trebuit să îl surprindă sau să îl încurce în administrarea orașului.

Tare mi-e teamă însă că primarul nostru a nimerit sub o pălărie mult prea mare, de data asta.

Altfel nu pot să înțeleg cum este posibil ca niște chestiuni esențiale pentru oraș să nu funcționeaze nici după 8 luni de la preluarea mandatului de primar.

Nu înțeleg de ce avem gunoaie la porți, neridicate cu săptămânile, nu înțeleg de ce avem hectare de spații verzi neîngrijite și nu vedem nimic, dar absolut nimic din strategia și direcția pe care noul primar vrea să o impună orașului.

Problema curățeniei și a spațiilor verzi este exact ca mică infracționalitate: nu e o tragedie neapărat, dar e foarte vizibilă.

Și este o chestiune pe care toți primarii încearcă să o rezolve cât mai repede, pentru că prin asta adună capital electoral cel mai facil.

Imaginea de gospodar nu ți-o faci neapărat cu viziune și planificarea investițiilor pe zeci de ani, ci mult mai simplu, prin administrarea locurilor pe care cetățeanul le vede în fiecare zi.

Nu zic că ăsta e cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă Pleșa neapărat, dar e un punct excelent de plecare.

După care ar trebui să se ocupe cât mai repede de chestiuni importante pentru Alba Iulia, lucruri promise și uitate sau puse deoparte după campania electorală.

Vreau să văd care este strategia economică a noului primar pentru acest oraș.

Ce vrem să facem aici ca să trăim mai bine? Turism, industrie verde, hub IT, centru universitar ? Cum facem asta? Cum atragem investitori?

Încă aștept să văd ștrandul public făcut la locul lui, la Schit, unde este locația perfectă, cu teren suficient și utilități de capacități corespunzătoare. Nu între supermarketuri și blocuri cu 10 etaje.

Mai aștept de asemenea să se facă o dată giratoriul de la Kaufland, să putem ieși ca oamenii din parcarea magazinului, nu să ne rugăm unii de alții pentru prioritate.

Și încă o bandă de circulație pe arteră Alba Iulia – Micești ar fi esențială, pentru că acolo s-a mutat parcă tot parcul auto din Alba și e doar chestiune de luni până când traficul în zonă va îngheța pur și simplu, după ce se vor termină cele câteva blocuri aprobate între case, plus un nou supermarket imens.

 

Și poate se gândește cineva să desființeze mizeriile alea de panouri de plastic murdar, care împiedică vizibilitatea și care sunt cauza a zeci de accidente de circulație pe aceeași arteră Alba – Micești. Acum se poate, pentru că a trecut perioada de garanție.

Și aș mai vrea să văd mișcare în zona spitalului județean unde deja trebuia să se lucreze la noua parcare supraetajată care trebuia făcută în colaborare cu Consiliul Județean Alba.

Ce se întâmplă cu acel proiect? De ce nu mai zice nimeni nimic? La fel cum tot nimic nu se întâmplă încă la cinema Columna.

Cât poate să dureze eliberarea unei autorizații de demolare pe care, tu, primăria Alba Iulia ți-o dai tot ție ??!!

Revenind la titlul parafrazat din Caragiale, am vrut să fie un îndemn pentru actualul primar: domnule Gabi Pleșa, fiți bărbat! Ați câștigat alegerile prin modul dvs de a fi, cumsecade, tolerant și împăciuitor, dar asta nu ține la români.

Noi vrem un primar care să dea cu Polaris de pământ când ne lasă cu gunoaiele la poartă. De un primar care stă călare pe toți operatorii de servicii publice ca să își facă treaba bine, repede și ieftin.

Luați vă rog exemplu de la Rotar de la Blaj sau de la Nistor de la Sebeș. Chiar dacă primului i se spune pe la colțuri „împăratul”, iar al doilea are de furcă mai nou cu viceprimarul Bogdan, în ambele orașe nimeni nu mișcă în front și iarba e tunsă cu forfecuța.

Oamenii și-au făcut propriile servicii de administrare a patrimoniului, și-au cumpărat utilaje și au angajat oameni, pe care îi pot da afară dacă nu își fac treaba.

Va rugăm, puneți-i și dvs la treabă pe directorii mulți și bine plătiți din primărie, oameni cu leafă cât fondul de salarii al unui SRL cu 4-5 angajați.

Că timpul trece. Și nu trece deloc în favoarea dumneavoastră. Dacă nu vă mișcați repede, ăsta va fi primul și ultimul mandat de primar din cariera dvs. politică.

PNL și USR PLUS au făcut front comun la ineficiență în Consiliul local, la Alba Iulia. Din cauza intereselor divergente, în interiorul Alianței ei se sabotează politic dar, în inconștiența lor, nu își dau seama că sabotează orașul.

Și astfel, peste 3 ani, poate o să avem ce n-a avut Alba Iulia în ultimii 25 de ani: primul primar PSD.

Să nu vă mirați dacă o să-l vedeți peste 3 ani primar pe Călin Matieș. Așa cum vine el… pe bicicletă, cu chimeșa populară, cască și vestă de semnalizare verde.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Dumitru Lucia Elena

    sâmbătă, 05.06.2021 at 13:27

    Slab gospodar, oraș plin de gunoaie, spatii verzi nintretinute, domnii din primărie plătiți pe bani grei din impozitele contribuabililor sa iese în teren.

  2. Ion Ionescu

    sâmbătă, 05.06.2021 at 17:21

    Faptul ca a fost inchis strandul e de bun simt.
    Doar un militant anticrestin isi poate dori strand, adica un loc in care se expun la soare trupuri goale, in care muzica urla nebuneste, unde forfota si galagia, viermuiala si circulatia , sunt lipite de gardul manastirii.
    Cum poti sa mai mergi duminica la sfanta liturghie, sau in timpul saptamanii la celelalte ierurgii, cand muzica si galagia acopera cuvintele rugaciunii slujitorului altarului?
    Sper ca autoritatile, referindu-ma aici la dl. Primar Plesa, care este un bun crestin ortodox, sa nu avizeze niciodata un astfel de loc de recreere pe o locatie total nepotrivita.

  3. pilu

    sâmbătă, 05.06.2021 at 18:39

    D-le Plesa ai dezamagit din start ! Nu am crezut ca in afara de a aduce o firma de audit (KPMG) care sa -ti constate ceea ce ai vrut, adica sa spuna ca mai ai nevoie de angajati, nu vrei sa faci nimic. Am vazut si mai vad, toate dealurile Cetatii cu ierburi de un metru, pe care o firma schioapa si puturoasa o taie din cand in cand, selectiv,iarba o lasa sa putrezeasca, fara a o mai aduna. Ia d-le asistatii sociali si pune-i la treaba. De gunoaie nu mai zic, zic de cinema Columna care zace la fel ca pe vremea lui Stalin, iar d-ta te cramponezi de o demolare pe care tot voi o aprobati. Bine zice unul mai sus, sa vina Calin Maties ! N-am crezut ca nu esti in stare de nimic. Ia exemplul lui Baluta de la S4, ca nu-i greu sa faci daca vrei.

  4. ANONIM

    luni, 07.06.2021 at 14:09

    Nu a dezamagit pe nimeni, Domnu primar Plesa incearca sa faca ce a lasat in urma Hava impreuna cu caracatita lui si voi vreti in nici un an sa le rezolve pe toate, revenitiva oameni buni.

  5. pilu

    luni, 07.06.2021 at 18:23

    Gunoaiele si iarba nu le-au lasat Hava. Si nici iarba taiata, nestransa. Nu stiu la ce te referi cand spui,toate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax