Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Renovarea Palatului Cultural din Blaj începe în 1 iulie. Licitaţia pentru lucrările de 1,2 milioane de euro, câştigată de două firme din Harghita

Publicat

Lucrările de reabilitare a obiectivului Palatul Cultural din Blaj încep în 1 iulie. Licitaţia a fost câştigată de asocierea firmelor “Harbau” SRL și “K& Kiss” SRL din Harghita, care au semnat în această săptămână contractul cu administrația publică locală. Investiţia, suportată din bugetul Consiliului Local Blaj şi Consiliului Judeţean Alba, este estimată la 1,2 milioane de euro.

Noul Palat Cultural din Blaj va avea, în funcție de activităţile găzduite, între 50 și 250 de locuri, va beneficia de o scenă multifuncțională și de o sală flexibilă, iar pereții interiori vor fi din cărămidă aparentă și vor fi luminați de două luminatoare din acoperiș. Interiorul edificiului va avea o amprentă contemporană ce va transmite însă povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani.

Refacerea și reabilitarea Palatului Cultural din Blaj se va realiza printr-un parteneriat al Consiliul Local Blaj cu Consiliul Județean Alba. Investiția, la care fiecare parte va contribui cu 50 % din fonduri, va costa aproximativ 1,2 milioane de euro și va avea ca termen de finalizare luna aprilie a anului 2016.

“Pe lângă reabilitarea efectivă a acestui edificiu deosebit de important din parcursul istoric al Blajului, poate mai importantă este rebilitarea morală pe care care o aducem prin această investiție unei perioade iconice pentru spațiul românesc, perioada interbelică și influența regalitații asupra comunităților din Transilvania”, declară primarul Gheorghe Valentin Rotar.

“Consiliul Județean Alba susține acest proiect și s-a implicat în realizarea lui deoarece Palatul Cultural reprezintă un edificiu important pentru cultura și istoria Blajului, dar și a județului Alba. Punerea în valoare a acestui monument, dincolo de valoarea lui istorică și arhitectonică, creează o nouă deschidere pentru actul cultural din zona Târnavelor, aici putând fi găzduite evenimente culturale de excepție ale județului Alba precum Festivalul de Teatru organizat anual de Consiliul Județean Alba. Prin existența acestui reper istoric în Blaj, actul cultural va vea de câștigat și, o dată cu el, cetățenii, care vor avea acces mult mai ușor la evenimente culturale de calitate”, afirma Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judetean Alba.

Palatul Cultural din Blaj a fost inaugurat în anul 1936, în prezența regelui Carol al II-lea și a întregului guvern și a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcționat, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orașenească și Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful “Nicolae Bălcescu”, până când, în decembrie 1995, un incendiu imens a distrus clădirea în proporție de 40%.

Autorităţile locale și județene își propun ca la finalul lucrărilor Palatul Cultural din Blaj să devină unul dintre cele mai importante edificii culturale ale județului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Asociere între CJ Alba şi Primăria Blaj pentru renovarea Palatului Cultural. Autorităţile suportă 2,43 milioane lei fiecare pentru lucrări | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax