Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Un bărbat de 37 de ani a murit la secția Urgențe a Spitalului Județean Alba. Anchetă a poliției după reclamația rudelor

Publicat

s

Polițiștii din Alba au declanșat, vineri, o anchetă in rem pentru ucidere din culpă, în urma unei plângeri formulate de o femeie din Alba care a declarat că soțul ei în vârstă de 37 de ani, a murit joi seara la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia după ce a fost ținut prea mult timp în camera de triaj.

UPDATE 2: Reprezentanții spitalului au transmis sâmbătă dimineața că pacientul a intrat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia la ora 19:27, la scurt timp s-a realizat înregistrarea sa, iar la ora 19:36 i se verifică parametrii, fiind luat spre a fi consultat.

„În triaj, când a ajuns pacientul, mai erau patru persoane, dintre care una se înregistra, iar după circa 2 minute a fost preluat pentru înregistrare bărbatul de 38 de ani.

În procesul verbal întocmit de reprezentanții DSP Alba se arată: „Din datele consemnate în Fișa UPU cu nr (….) din data de 23.01.2020, reiese faptul că pacientul în vârstă de 38 de ani s-a prezentat în UPU la ora 19:27, ora primului consult medical fiind la 19:36 min (…) După confruntarea cu înregistrările video ale camerelor de supraveghere am constatat că timpii consemnați în fișa UPU sunt corecți (…) este cod verde, iar timpul maxim de așteptare este de 60 de minute. Au fost respectate prevederile și procedurile”.

La ora 19:54 pacientul se află la urgențe majore, unde i se administrează tratament, iar pe camerele de supraveghere se observă că alături de el se află cadre medicale cu care comunică.

Saturația încă este bună, iar după ora 20:00 starea de sănătate i se agravează brusc. Ulterior, în jurul orei 20:25, intră în stop cardio-respirator.

7 cadre medicale se află în jurul său (dintre care 3 medici UPU și 1 medic ATI), iar unul dintre medici (căruia i se terminase tura la ora 20:00, dar a rămas în continuare) încearcă să îl intubeze.

Pacientului i se efectuează traheostomia, iar apoi este resuscitat timp de 60 de minute, rând pe rând, de către medici, însă din păcate fără succes”, se precizează în comunicatul transmis de reprezentanții spitalului.

UPDATE: Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, medicii de la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia au respectat toate procedurile.

„DSP s-a autosesizat și a demarat un control cu privire la respectarea procedurilor în cazul bărbatului care a decedat, joi seara, la UPU Alba Iulia. Ne referim la încadrarea în cod, timpul de așteptare și confruntarea datelor înscrise în fișa pacientului cu imaginile de pe camerele de supraveghere. A rezultat că toate procedurile au fost respectate, iar pacientul a fost preluat la 10 minute după ce s-a prezentat la spital. Concluziile finale ale controlului vor fi comunicate după efectuarea autopsiei”, a declarat Alexandru Sinea, pentru alba24.ro.

De asemenea, managerul spitalului a declarat, pentru alba24.ro că diagnosticul pus de medicii de la UPU este ”Edem glotic masiv cu debut de 4-5 ore și stop cardiorespirator”, iar după autopsia care se va face sâmbătă dimineața, se va stabili cu exactitate cauza decesului pacientului.

Potrivit declarațiilor familiei tânărului, prezentate de abnews.ro, „ieri ( nr. 23 ianuarie), pe la amiază, pe Neluțu a început să-l doară gâtul, că i s-au umflat amigdalele. Plecase până la Sibiu cu niște rude și luase înainte un Nurofen și un Ospamox.

Neluțu era șofer profesionist și avea toate analizele medicale la zi. Nu suferea de nici o boală sau alergie. Nu fusese prima dată când luase astfel de pastile, când mai avea dureri de cap sau măsea și niciodată nu avusese o reacție adversă.

Pe la ora 15:00 s-a întors acasă și a mers la un vecin, căruia i-a spus că i s-a inflamat gâtul, iar acesta i-ar fi spus să meargă la Urgențe, să-i facă o injecție, să-și rezolve problema. De la vecin a mers acasă și, după încă o oră și ceva, gâtul îl durea tot mai tare, era tot mai inflamat, la fel ca și limba. Împreună cu un cumnat și soția, în jurul orei 19:00, au mers la spital, la Urgențe.

După ce o asistentă îi făcuse fișa de luare în evidență, i s-a spus să aștepte. Cu toate că ea în stare de șoc, că acuza dureri mari, a fost nevoit să aștepte în triaj până să fie preluat de un medic.

După încă o oră, soția – care nu avea acces în sală – a întrebat o asistentă ce se întâmplă și i s-a spus să stea liniștită că va fi informată de un doctor. După alte 15-20 de minute, a venit un medic dintre cei de gardă și i-a spus că pacientul a decedat”.

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia, Diana Mârza, bărbatul s-a prezentat la urgență declarând că are gâtul umflat și nu poate respira.

„Pacientul s-a prezentat în UPU la ora 19:25, la 19:35 este preluat în aria de lucru, i se iau parametri și este introdus în urgență și preluat de doi medici care au tura până la ora 20:00, apoi este predat următorilor doi doctori și împreună încearcă să-l salveze. Bărbatul a decedat la ora 21:45, după ce se încearcă să se intubeze și i se face o traheostomie și apoi resuscitare”, a declarat Diana Mârza, pentru alba24.ro.

Ea a mai spus că pacientul le-a povestit doctorilor că a luat o pastilă de Amoxicilină în jurul orei 14:00, dar s-a prezentat la spital cu simptomele descrise doar după ora 19:00.

După verificarea datelor de pe camerele de supraveghere, managerul spitalului a mai precizat că se confirmă faptul că pacientul a fost preluat de medici în 10 minute. Acesta nu fost adus cu ambulanța, nu era în stare gravă, iar la triaj a fost clasificat cu „cod verde”, având o saturație pulmonară de 97% și tensiunea în parametri normali.

În acest moment medicii nu pot preciza cu exactitate care este cauza decesului bărbatului și se așteaptă rezultatul autopsiei, pe care familia l-a solicitat.

Având în vedere că s-a făcut plângere la Poliție, este considerat un caz medico-legal și se așteaptă ordonanța de efectuare a necropsiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax