Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Vacanță în siguranță”: Sfaturi de la polițiști pentru prevenirea delicvenței juvenile, a disparițiilor de minori și autoprotecție

Publicat

pol

În perioada 18 – 29 iunie, în cadrul Campaniei de informare „Vacanță în siguranță”, poliţiştii din Alba oferă câteva sfaturi utile elevilor care vor dori să plece în vacanţă în această vară. Campania se adresează elevilor din clasele I –VII şi are ca scop reducerea riscului de victimizare şi implicare a acestora în activităţi infracţionale. Poliţiştii din structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, rutieră, ordine publică şi investigaţii criminale dau sfaturi elevilor privind siguranţa rutieră, le vorbesc despre dispariţiile de minori, le prezintă modalităţi de autoprotecţie în diverse situaţii şi de siguranţă pe internet precum şi cazuri de delicvenţă juvenilă şi comportamente antisociale, sancţionate de lege.

În această perioadă sunt organizate întâlniri cu elevii din unităţile de învăţământ, iar poliţiştii sunt prezenţi şi în locurile frecventate de copii pentru a le distribui materiale preventive tematice. Vacanţa de vară, prin deplasarea copiilor în zona de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba vine în preîntâmpinarea acestor evenimente negative cu următoarele recomandări:

„Pentru copii:

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător! Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

Atenţie la „lumea virtuală”!

Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici:

Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!

Copii, sa evităm accidentele, învăţând şi respectând câteva reguli de circulaţie!

Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.

Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!

Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!

Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!

Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!

Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!

Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa in siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.

ATENTIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.”

Polițiștii le recomandă părinţilor să discute deschis cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.

„Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte sau în alte zone turistice:

Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!

Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!

Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!

Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!

Asiguraţi-vă că va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112!”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax