Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

1 august: Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Marțea și joia se mănâncă fără ulei

Publicat

sfant

sfanta maria Credincioşii încep, în 1 august, Postul Adormirii Maicii Domnului. Mai bine de două săptămâni, cei care ţin tradiţia nu au voie să mânânce carne şi lactate.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. Facem mențiunea că în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Cultul Maicii Domnului a început sa se dezvolte mai mult după secolul 5, secol in care isi are originea acest post. Din acea perioada Maica Domnului si toate sărbatorile legate de aceasta au început să aibă o însemnătate mai mare, iar oamenii au început să se roage și să își pună mai mult încrederea în mijlocirea ei.
Acest post mai este numit și postul lui august însă nu s-a ținut dintotdeauna în aceasta perioadă. Data și durata postului au fost uniformizate abia în 1166 la sinodul din Constantinopol, când s-a stabilit ca acesta va începe pe data de 1 august și se va termina pe 14, înainte de sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor.
Pentru liniștea celor care nu se pot abține de la mâncare până la oră 15:00 și nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adică o mâncare cât mai uscată, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.”
Postul Sfintei Marii este un post cu dată fixă, începe în fiecare an pe 1 august și se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax