Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Angajații de la Fabrica de Arme Cugir vor avea de lucru cel puțin până în 2016. Litigiu rezolvat între producător și cumpărătorul american

Publicat

Angajații de la Fabrica de Arme Cugir vor avea de lucru cel puțin până în 2016. Acesta este mesajul cu care au venit la Alba Iulia Bogdan Badea, fost secretar de stat în Ministerul Economiei și Bogdan Păun, actualul președintele Consiliului de Administrație al Romarm și administrator special la Fabrica de Arme Cugir, în conferința de presă de joi a PNL Alba, alături de președintele PNL Alba Iulia și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

Aceștia au ținut să precizeze că, până de curând, situația era incertă în ce privește Fabrica de Arme din Cugir, întrucât în ultimii trei ani, au existat niște neconcordanțe în contractul cu partenerul american Century Arms, cu care fabrica avea o relație comercială de 20 de ani.

Mai precis, fără a da vreun nume, cei doi au adus în fața opiniei publice acuzația că „anumiți factori de decizie” din lanțul Fabrica de Arme Cugir – Romarm au vândut arme și altor distribuitori americani, ceea ce a dus la un litigiu între Century Arms și Fabrica de Arme, care aveau încheiat un contract de preemțiune, în baza căruia firma americană cumpăra tot ce se producea la Cugir, pentru piața civilă. În aceste condiții, Century Arms ar fi considerat un gest de infidelitate faptul de a vinde și altor firme concurente armele ce se produceau la Cugir și astfel s-ar fi produs o situație tensionată.

Mai mult, aceasta nu ar fi fost singura problema care i-a supărat pe americani. Aceștia și-ar fi angajat oameni pentru controlul calității producției la Fabrica de Arme din Cugir.

În prezent, la Fabrica de Arme și Romarm se desfășoară un control oficial din partea Ministerului Economiei, pentru stabilirea „vinovaților”.

Situația s-a rezolvat, potrivit lui Badea și Păun, în urma unei întâlniri petrecute săptămâna trecută la un târg din Las Vegas, unde aceștia au reușit să îi convingă pe americani să renunțe la litigiu și să semneze un contract valabil până în anul 2016.

Bogdan Badea a mai precizat că, în urma unor negocieri între statul român și Fondul Monetar Internațional, companiile de stat din domeniul producției de armament militar vor scăpa de datoriile la stat. În total, este vorba despre circa 1,7 miliarde de lei, la nivel național, datorie ce va fi ștearsă în baza unei ordonanțe emise de Guvern în acest sens.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax