|

Reportaj: Satul cu doi oameni

Când păşeşti pe potecile satului Cheia, te simţi ca şi când ai fi ultimul locuitor al planetei. Casele, aflate în diverse etape de degradare, parcă au fost părăsite în grabă de locuitorii lor, care nu au mai apucat să închidă uşa, geamul sau să-şi pună ordine în obiectele casnice.

Pe pridvorul unei locuinţe fără locuitor zace, probabil de câţiva ani, un braţ de lemne tăiate, numai bune de aruncat în sobă. Prin crăpăturile pereţilor şi prin spărturile acoperişurilor aplecate poţi vedea sobe vechi, roţi de lemn, vase de fontă şi multe alte lucruri care îți pot face o idee despre modul în care se trăia mai demult la Cheia. Dacă te uiți mai atent, poți vedea lucruri și mai vechi: zăvoare pentru ușile grajdurilor precum cele din evul mediu, în totalitate din lemn, cuie din lemn construite special pentru menținerea paielor pe acoperiș și multe alte invenții arhaice ale unei comunități care, din cauza accesului foarte dificil a fost nevoită să își producă aproape totul de una singură.

Mai numeroasă în anii 50 (când la Cheia mai erau aproximativ 60 de familii), ”comunitatea” mai numără doi locuitori, care stau la extremitățile satului, departe unul de celălalt și care se feresc de orice ființă omenească. Unul dintre ei și-a împrejmuit proprietatea cu un gard viu, înalt, dublat de crengi uscate, ce dau un aer sinistru. La intrare are o inscripție ce interzice accesul și un fel de poartă complicată, ce îți arată clar că omului nu îi plac musafirii. Nu îți răspunde nici măcar la salut, dacă se întâmplă să îl zărești printre crengile uscate, în curte. La cealaltă parte a satului, trăiește o femeie și un cățel. Nici ea nu își părăsește pridvorul casei din care privește curioasă la turiștii rari care trec prin sat. Printre casele țuguiate sau dărăpănate pasc în voie, nesupravegheate, cele câteva vaci ale celor doi locuitori.

Satul aparține din punct de vedere administrativ de comuna Râmeț. Potrivit datelor deținute de primărie, la recensământul din 1966, la Cheia locuiau 107 oameni. Mai mult decât atât, în anii 30 acolo funcționa și o școală, la care veneau și copii din alte sate. Acum, școala respectivă a fost amenajată ca sediu al unui ONG.

În prezent, satul, unic în felul său, se degradează încet, dar sigur. Autoritățile locale au sesizat și ele acest lucru. ”Datorită vârstei înaintate a celor care trăiesc aici și a posibilităților materiale reduse, numeroase locuințe cu elemente arhitectonice specifice Apusenilor se degradează pe zi ce trece sau cad pradă actelor de vandalism ale turiștilor, care nu sesizează valoarea de patrimoniu pe care aceste case o reprezintă” se arată pe site-ul Primăriei Râmeț.

Acces:

Există mai multe variante de acces în Cheia, dar toate sunt dificile și exclud posibilitatea de a ajunge cu mașina. Din satul Râmeț se parcurge un drum de 7 kilometri, până la Brădești. De aici, pe o potecă marcată, se coboară aproximativ o oră. O altă variantă este pe la Întregalde, de unde se urmează pe jos o potecă marcată. O a treia posibilitate este de la Sălciua, traversând puntea peste Arieș și o luând-o pe poteca marcată cu cruce albastră spre Huda lui Papară.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=3396avatar Publicat de pe 18 octombrie 2010 şi actualizat pe 18 octombrie 2010.
Publicat în GALERIE FOTO - VIDEO, SOCIAL, Timp liber.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Rika Fara Frika de Lege si Politica: pai ori cum peste o suta cincizeci de miloane ia directorul si sub el e nevasta...
  • Raul: Administratia sitului Natura 2000 ar trebui sa le interzica si porcilor mistreti sa mai scurme prin pamant si...
  • ioan: Domnilor cu aceasta idee extraordinară nu ajuta pietonii, nu esti in siguranta pe aceste treceri de pietoni!!!...
  • A.D.: Mi se pare incredibil ce se intampla. Bataie de joc. Oricum bulevardele se blocheaza total la orele de varf....
  • Ana: Este singura companie care nu a investit nimic in tehnologie. Normal, tehnologia costa. Ca in epoca de piatra...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI