Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Împărțeala ”dreaptă” a Guvernului Ponta privind bugetul pe 2015: Alba Iulia ZERO lei, Ceru-Băcăinți 1.438.000 lei

Publicat

mircea hava Alba Iulia nu a primit niciun leu la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor corespunzătoare bugetului anului 2015. În schimb, comune precum Cergău, Ceru-Băcăinți, Ciuruleasa sau Ocoliș au primit peste 1.000.000 de lei fiecare.

Guvernul a aprobat miercuri repartizarea pe localităţi a sumelor minime corespunzătoare bugetului pe anul 2015. Potrivit ministrului Finanţelor, niciun municipiu reşedinţă de judeţ nu va avea mai puţin de 50 de milioane de lei, iar “formula” după care se face repartizarea este de 55% numărul de locuitori, 15% suprafaţa judeţului şi 30% lungimea drumurilor. De asemenea, consiliile locale şi judeţene vor primi direct de la Finanţe sumele repartizate, autorităţile locale nemaiavând opţiunea să stabilească cuantumul sumelor pentru localităţile din subordine.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, susţine însă că, în noua variantă, cei harnici sunt „pedepsiţi” şi ceilalţi „premiaţi”. Cu alte cuvinte, municipiul reşedinţă de judeţ, unde „oamenii îşi plătesc impozitele” nu primeşte nimic, iar pentru alte localităţi vin zeci de miliarde lei vechi.

„Guvernul a aprobat printr-o hotărâre repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor de echilibrare. (…) Toate localităţile din ţară au de astăzi la dispoziţie sumele corespunzătoare bugetului anului 2015. Conform Legii bugetului şi conform acestei hotărâri de guvern, nicio comună din această ţară nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun un oraş nu va avea un buget mai mic de şase milioane de lei, niciun municipiu nu va coborî veniturile sub 20 de milioane de lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ nu va avea mai puţin de 50 de milioane de lei şi niciun consiliu judeţean, niciun judeţ nu va avea alocat mai puţin de 80 de milioane de lei. Acest lucru înseamnă, practic, o descentralizare totală, în sensul în care sumele sunt transmise direct către autorităţile publice locale prin intermediul Ministerului Finanţelor”, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Acesta a adăugat că Ministerul Finanţelor Publice nu face decât să aplice formula aprobată de Parlament. „O formulă care în mare conţine referire la numărul locuitorilor, 55% influenţă, suprafaţa judeţului, 15% influenţă, respectiv lungimea drumurilor judeţene şi comunale, 30%.

De asemenea, ingerinţa politică a fost redusă la maxim, în sensul în care atât consiliile judeţene, cât şi celelalte autorităţi publice locale vor primi direct de la Finanţe aceste sume. Nu vor mai fi consilieri judeţeni şi consiliile judeţene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte.

Practic, peste 2.000 de localităţi din această ţară vor avea o creştere majoră a bugetelor, în special ne referim la comunităţile sărace şi foarte sărace. Există chiar şi creşteri de 900% a bugetului unor astfel de localităţi. Noi credem că aplicând această formulă timp de cel puţin patru ani, vom reuşi şi, mai mult decât atât, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sărace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localităţile apă, canal şi sistemul de educaţie – în sensul modernizării şi reabilitării şcolilor – puse la punct. Nu mai vorbim de celelalte, drumuri şi aşa mai departe. Măcar aceste cerinţe minime le pot de acum încolo asigura, atât din fondurile proprii, cât şi, bineînţeles, cofinanţarea pentru proiectele europene. Foarte multe localităţi sărace erau văduvite de aceste alocări”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Mircea Hava: „Banii care se dau sunt invers proporţionali cu eficienţa”

La aceste noutăţi s-a referit şi primarul Mircea Hava, joi, la şedinţa de CL. „Pot să vă spun că avem o lege <excepțională>, în care cei care fac treabă sunt pedepsiți și puturoșii sunt premiați. Nu vreau să vorbesc de colegi, dar cred că banii care se dau sunt invers proporționali cu eficiența. Cu cât iei mai mult cu atât înseamnă că ești mai bun <manager>. Nu am o problemă cu primarii, am o problemă cu sistemul acesta imbecil, ticălos”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

”Vă dau un exemplu: Alba Iulia – zero, oamenii aștia își plătesc impozitele, își face bugetul, nu capătă nimic. Ceru Băcăinți, nu știu dacă sunt 500 de oameni acolo, 13 miliarde (lei vechi -n.r.) – nu au nici contabil la primărie, nu o să știe ce să facă cu banii. Baia de Arieș – 52 miliarde (lei vechi – n.r.)”.

UPDATE: Şi reprezentanţii PSD Alba s-au referit la acest subiect, într-o conferinţă de presă, joi, la sediul organizaţiei. Acesţia consideră că aplicând această formulă timp de cel puţin patru ani, primarii din toate localităţile judetului Alba nu au nici un motiv pentru care în anul 2018 să nu facă posibilă ca în toate localităţile să existe apă, canal şi sistemul de educaţie pus la punct, în sensul modernizării şi reabilitării şcolilor.

Sumele ce ajung la localităţi provin din cota de 18,5% din impozitul pe venit încasat la nivelul judeţului şi cele defalcate din TVA şi sunt destinate echilibrării bugetelor locale. Dacă până acum, potrivit Legii 273/2006, sumele se repartizau pe judeţe şi pe unităţi administrativ-teritoriale din cadrul acestora, în 2015, prin derogare de la această lege, s-au aprobat limite de venituri proprii, luând în calcul cele realizate pe 2013. Aceste limite sunt: 1,5 milioane lei pentru comune, 6 milioane lei pentru oraşe, 20 milioane lei pentru municipii, 50 milioane lei pentru municipii reşedinţă de judeţ şi 80 de milioane lei pentru judeţe.

Potrivit proiectului de HG, ce a fost adoptat de Guvern, sumele date anterior “nu asigurau, în foarte multe cazuri, finanţarea cheltuielilor de funcţionare” ale unităţilor administrativ-teritoriale.

Dacă sumele din cota de 18,5% din impozitul pe venit, rămase după alocarea a 27% pentru bugetul propriu al judeţului nu sunt suficiente pentru asigurarea limitelor menţionate, diferenţa se alocă de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, după următoarele criterii: 55% în funcţie de numărul locuitorilor judeţului, 15% în funcţie de suprafaţa judeţului, 30% în funcţie de lungimea drumurilor judeţene şi comunale.

Cifrele pentru ALBA sunt următoarele: 13.645.000 lei (27% din suma aferentă cotei din impozitul pe venit), 36.892.000 lei (cota din impozitul pe venit) şi 77.654.000 lei (sume din TVA). Mai jos, alocările pe localităţi. Nu apar în liste municipiile Alba Iulia şi Sebeş şi oraşul Ocna Mureș.

Cea mai mare sumă a fost alocată municipiului Aiud – 6.150.000 lei, iar cea mai mică în comuna Livezile – 17.000 lei. Comuna Ceru-Băcăinți, a primit 1.438.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax