Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lansare de carte: „Apa Glasului”, a poetului și criticului literar Ion Podosu, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”

Publicat

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba a găzduit joi, 21 iunie, începând cu ora 13.00, lansarea volumului „Apa glasului”, de Ion Podosu, apărut la Editura „Limes” din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor – Filiala Interjudeţeană Alba-Hunedoara, cu participarea poetului şi criticului literar Ion Podosu, ai membrilor Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi invitaţilor din judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara.

Ion Podosu s-a născut la 7 iulie 1953, în localitatea Movila Banului din judeţul Buzău. În preajma vârstei de 7 ani, destinul i-a răpit vederea, dăruindu-i în schimb lumina cuvântului.  Profesor de limba şi literatura română, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România (din 2005) şi al Comisiei de Cultură şi Educaţie a Uniunii Europene a Nevăzătorilor (din 2007), colaborator la Radio Cluj, membru al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Ion Podosu este un nume de referinţă al mediului cultural clujean.

Actualul volum de poeme este precedat de alte trei cărţi de poezie şi critică literară: „Poduri peste ceaţă” (1997), „Universul prozei lui Vasile Voiculescu” (2007), „Ion Vinea – un melancolic al avangardei româneşti” (2010), acestea din urmă fiind lansate şi în Alba Iulia, la Biblioteca Judeţeană.

Poetul ne-a dezvăluit că titlul volumului „Apa glasului”  vine de la poezia cu acelaşi nume, care are ca subtitlu „Obicei de anul nou”. Poezia este inspirată de faptul că, atunci când copiii încă nu prindeau glas, nu aveau darul vorbirii, pentru a-i stimula să spună cuvinte, în preajma Anului Nou, le dădeau urătorilor să bea apă din clopoţel. „În acest fel credeau că se porneşte vorbirea, şi eu pe obiceiul acesta ancestral am încercat să-l valorific în poezie”, a spus autorul.

„Este un volum antologic, reia primul meu volum de poeme cu anumite modificări, din anul 1997, Poduri peste ceaţă, la care am adăugat câteva inedite şi reprezintă cumva o cunună a activităţii creatoare în domeniul poetic”, a precizat Ion Podosu.

Adina CURTA

Andreea MEZEI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax