Connect with us

Eveniment

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

Publicat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.

Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.

De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor împlini 50 de ani de la momentul istoric în care sportiva română a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

Ambele propuneri legislative vor fi trimise Camerei Deputaților pentru vot decizional.

Cine a fost Constantin Brâncuși?

Constantin Brâncuși a fost unul dintre cei mai influenți și inovatori sculptori ai secolului XX, considerat pionier al modernismului și unul dintre părinții sculpturii abstracte.

Născut la 19 februarie 1876 în satul Hobița din județul Gorj, România, Brâncuși a crescut într-o familie de țărani români.

În tinerețe a studiat la Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi la Școala Națională de Arte Frumoase din București.

În 1904, Brâncuși a plecat pe jos până la Paris, centrul artistic al lumii la acea vreme. Acolo a lucrat pentru scurt timp în atelierul lui Auguste Rodin, dar l-a părăsit spunând celebra frază: „Nimic nu crește la umbra marilor arbori.”

Stilul său unic s-a caracterizat prin simplificarea formelor la esența lor, prin folosirea finisajului foarte lustruit și prin valorificarea materialelor pentru calitățile lor intrinseci.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Coloana Infinitului”, „Poarta Sărutului”, „Masa Tăcerii” (toate trei parte din Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu), „Pasărea în spațiu”, „Muza adormită” și „Domnișoara Pogany”.

Brâncuși a refuzat să devină cetățean francez, rămânând român toată viața, deși a trăit majoritatea vieții adulte la Paris.

A murit pe 16 martie 1957 la Paris, lăsând moștenire statului francez atelierul său cu toate operele aflate acolo, cu condiția ca acesta să fie reconstruit întocmai lângă Centrul Pompidou.

Arta sa a revoluționat percepția asupra sculpturii moderne, influențând profund dezvoltarea artei abstracte.

Brâncuși este astăzi recunoscut drept unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, iar operele sale se vând la unele dintre cele mai ridicate prețuri din istoria artei.

Ce reprezintă performanța Nadiei Comănici?

Performanța Nadiei Comăneci reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria gimnasticii mondiale și un reper în istoria sportului.

Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din istorie care a obținut nota perfectă de 10 la Jocurile Olimpice, la Montreal în 1976, la vârsta de doar 14 ani.

Acest moment istoric s-a petrecut la proba de paralele inegale, lăsând inițial tabela electronică să afișeze „1.00”, deoarece sistemul nu fusese programat să afișeze nota 10, considerată imposibil de obținut până atunci.

În total, la acele Jocuri Olimpice, Nadia a obținut șapte note de 10 și trei medalii de aur (la individual compus, paralele inegale și bârnă), o medalie de argint (cu echipa) și una de bronz (la sol).

Performanța Nadiei a revoluționat gimnastica mondială, ridicând standardele tehnice și artistice ale acestui sport.

Ea a introdus elemente noi, de mare dificultate, executate cu o precizie și o grație deosebite. Mulți consideră că gimnastica modernă poate fi împărțită în două ere: înainte și după Nadia Comăneci.

La nivel simbolic, performanța ei a transcens sportul. În plin Război Rece, o fetiță din România comunistă a captivat întreaga lume, devenind un simbol al excelenței, perfecțiunii și al posibilului în aparent imposibil.

Imaginea Nadiei a devenit emblematică pentru determinare, muncă asiduă și atingerea perfecțiunii.

În România, succesul ei a generat un fenomen fără precedent de interes pentru gimnastică, contribuind la dezvoltarea unei școli românești de gimnastică recunoscută la nivel mondial care a continuat să producă campioni în deceniile următoare.

Chiar și astăzi, la aproape cinci decenii de la acel moment istoric, performanța Nadiei Comăneci rămâne un reper absolut în istoria sportului mondial și o sursă de inspirație pentru generații întregi de tineri sportivi din întreaga lume.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.