Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

1 aprilie, Ziua păcălelilor: secretul unei farse reușite și când poți avea ghinion dacă păcălești pe cineva

Publicat

1 aprilie: este data în care, în fiecare an, este marcată Ziua păcălelilor, numită și Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day). Este o zi menită să descrețească frunțile, în care se fac farse, iar toată lumea păcăleşte pe toată lumea.

În această zi, copiii le joacă farse părinţilor sau bunicilor, descreţindu-le frunţile, adulţii îi păcălesc la rândul lor pe cei mici când aceştia se aşteaptă mai puţin, prietenii şi colegii îşi fac unii altora glume, care mai de care mai amuzante.

Nu de puţine ori, chiar şi companiile iau parte la această tradiţie, prin diverse campanii ingenioase, toate cu un singur scop: provocarea zâmbetelor – de surpriză, pe chipurile celor păcăliţi şi de satisfacţie, în cazul păcălitorilor.

Originea sărbătorii

Nu se cunoaşte exact când a apărut Ziua Păcălelilor, însă această sărbătoare prezintă asemănări cu alte obiceiuri tradiţionale din diverse colţuri ale lumii, marcate de farse şi veselie. Unii cred că această zi celebrează „farsele” pe care le joacă natura capricioasă în această perioadă a anului.

Alţii susţin că ar avea legătură cu Holi, tradiţie indiană celebrată la sfârşitul iernii printr-un mare festival anual, sau cu Hilaria, un festivalul al veseliei din Roma Antică, ţinut în timpul echinocţiului de primăvară.

Cea mai veche referire cunoscută la Ziua păcălelilor se regăseşte în povestea „Nun’s Priest’s Tale” de Geoffrey Chaucer din anii 1390.

Tradiţia Zilei păcălelilor de 1 aprilie are rădăcini care se pierd în vechime. Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocţiului de primăvară. Însă, odată cu stabilirea datei de 1 ianuarie ca primă zi a anului, cei care uitau de schimbare au devenit victime ale glumelor sau farselor, conform site-ului timeanddate.com.

Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ”păcăliţii de aprilie”.

O altă poveste plasează mai exact originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de Paşti, se muta pe 1 ianuarie. Sărbătoarea Paştilor, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că ”păcăliţii de aprilie” au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună, potrivit dictionary.com.

Când poți avea ghinion dacă faci farse

În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor – ”Fool’s Day” – se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ”April Fool”.

În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” (”peşte de aprilie”).

Farse celebre

De-a lungul timpului, Ziua Păcălelilor a fost prilejul, pentru media dar şi pentru persoane, să realizeze şi să răspândească ştiri menite să inducă în eroare cititorul, prietenii, ba chiar şi necunoscuţii, momente care au rămas consemnate în istorie.

A fost realizat un clasament al celor mai reuşite farse, iar pe primul loc s-ar afla întâmplarea petrecută în anul 1993 când primăria oraşului Koln (Germania) ar fi dat o lege potrivit căreia cei care practicau jogging-ul se supuneau regulii unui maxim de viteză de 6 km/h, în caz contrar urmând a fi amendaţi. Restricţia de viteză ar fi fost impusă pentru a nu deranja veveriţele din parcul central al oraşului, care se aflau în perioada împerecherii.

  • În perioada Primului Război Mondial, un aviator francez a aruncat deasupra unei tabere germane ceva asemănător unei bombe, iar nemţii au fugit spre adăposturi. Văzând că „bomba” nu explodează, aceştia s-au apropiat şi au văzut o minge de fotbal, pe care francezul scrisese „April Fool”
  • În anul 1950, o televiziune olandeză anunţa că turnul înclinat din Pisa s-a prăbuşit
  • În anul 1952, doi adolescenţi au predat unei secţii de poliţie din Londra un dosar găsit într-o staţie de autobuz şi care aparent conţinea schiţele unui dispozitiv atomic.

Oamenii legii a intrat imediat în alertă şi au informat autorităţile, de la guvern la Camera Comunelor, despre posibila pierdere a unor secrete nucleare. După ce schiţele au fost examinate de fizicieni, care au spus că nu înţeleg despre ce e vorba, misterul a fost rezolvat de un prieten al celor doi tineri care a dezvăluit că aşa zisul dispozitiv nuclear era de fapt … o maşinărie de făcut cârnaţi

  • Cinci ani mai târziu, la 1 aprilie, BBC difuzează o ştire de trei minute în care se spune că la o fermă din Elveţia s-au obţinut recolte record de spaghetti şi arătau imagini cu tăieţei recoltaţi din copaci. Informaţia a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii legate de plantaţie şi au întrebat de unde ar putea cumpăra puieţi
  • În 1962, în Suedia emitea o singură televiziune, care transmitea în alb-negru. De ziua păcălelilor, expertul tehnic al staţiei, Kjell Stensson, le-a spus privitorilor cum pot vedea color: „Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi pe ecran o pereche de colanţi”. Astfel, mii de telespectatori au luat parte la această farsă, cautând colanţi prin casă şi decupându-i, pentru a vedea, în sfârşit, imagini color
  • În 1965, o publicaţie daneză anunţa că a fost adoptată o lege prin care toţi câinii din Copenhaga vor fi vopsiţi în alb, iar astfel şoferii îi vor vedea mai bine pe stradă şi vor evita producerea de accidente
  • În 1 aprilie 1976, în timpul unui interviu la postul de radio BBC 2, astronomul Patrick Moore a anunţat că, la ora 9:47, va avea loc un eveniment astronomic „unic în viaţă”. Planeta Pluto urma să se deplaseze în spatele planetei Jupiter, iar acest fenomen urma să reducă forţa atracţiei gravitaţionale pe Pământ. Moore le-a spus ascultătorilor că dacă vor sări în acel moment, vor simţi că plutesc. Imediat după momentul anunţat, sute de oameni au susţinut că s-a întâmplat exact astfel cum a prezis Moore, iar o femeie a declarat chiar că a plutit prin cameră
  • În 1980, postul TV britanic BBC a anunţat că ceasul Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic, care ar fi fost mult mai precis decâ vechiul ceas cu sistem mecanic. O mulţime de cetăţeni şi-a exprimat protestul în legătură cu această decizie, iar o altă mare parte dintre oameni au întrebat chiar de unde se pot cumpăra bucăţi din vechiul Big Ben
  • În anul 1995, Ziarul „Irish Times” a anunţat că celebrul Disneyland negociează cu guvernul rus în privinţa achiziţionării trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu tot cu mausoleu, în parcul de distracţii din Paris
  • La 1 aprilie 1998, Burger King anunţa lansarea unui nou produs special – burger-ul pentru stângaci. În aceeaşi zi, Revista „New Mexicans for Science and Reason” publica un articol în care era anunţată decizia statului american Alabama care urma să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14159, considerată „necreştină”, în 3,0, un număr care ar fi „conform cu Biblia”
  • Un an mai târziu, site-ul muzical Wall of Sound publica un material conform căruia cântăreaţa Britney Spears are, de fapt, 28 de ani în loc de 17. Dezvăluirea venea după ce diva pozase provocator pentru coperta revistei Rolling Stone. Pentru a fi credibil, articolul era foarte „documentat”. Spre exemplu era dezvăluit adevăratul nume al lui Spears, Belinda Sue Spearson, născută în West Baton Rouge la 7 august 1970, absolventă a liceului Robert E. Lee. Foştii colegi de clasă erau citaţi în articol pentru a confirma vârsta cântăreţei. Consecinţa? Sute de oameni au sunat la casa de discuri a lui Britney, pentru a se lămuri dacă povestea e reală sau nu
  • Anul 2002 a adus o nouă minciună gogonată: un raport atribuit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţinea că blondele naturale vor dispărea în următoarele două secole. Desigur OMS a negat ulterior existenţa unui astfel de raport
  • În 2007, site-ul „Lebanon Circle”, desinat pasionaţilor de magie, a postat o imagine cu o creatură care semăna cu o zână, precizând că a fost descoperită de un bărbat care îşi plimba câinele în apropiere de un vechi drum roman din Derbyshire. Zeci de mii de vizitatori au dorit să vadă cu ochii lor creatura, însă proprietarul site-ului avea să mărturisească, la scurtă vreme, că totul a fost o farsă
  • În anul 2008 acelaşi post BBC lansa un documentar care făcea referire la pinguini zburători
  • La 1 aprilie 2009, Oficiul elveţian de turism lansa un videoclip care dezvăluia de ce sunt atât de curaţi munţii lor, totul datorându-se muncii neîntrerupte a gunoierilor montani care spălau până şi pietrele murdărite de păsări. Se preciza că fără munca gunoierilor stâncile ar fi fost treptat erodate şi munţii ar dispărea! Milioane de oameni au urmărit clipul şi 30 de mii dintre ei au făcut şi testul online pentru a vedea dacă au calităţile necesare pentru a deveni gunoier montan. Mai mult, datorită cererii publicului, compania de transport de cablu Brunni a început chiar să ofere cursuri pentru toţi cei care doreau să cureţe munţii Elveţiei
  • În anul 2011, celebrul lanţ de magazine Ikea anunţa lansarea unui scaun pentru câini
  • În 2013, publicaţia Daily Express afirma că din cauza austerităţii, Palatul Buckingham a început să închirieze celebrul „Apartament Belgian” cu preţul de 10.000 de lire sterline pe noapte, iar oaspeţii vor putea să ia micul dejun alături de familia regală şi vor putea să mănânce orice şi oricât, dar nu au voie să se atingă de colecţia regală de vinuri.
  • În 2014, Căile Ferate din Franţa (SNCF) a afişat pe panoul călătoriilor sale, orare şi rute fictive, iar aplicaţia Google maps a oferit acces la o hartă în care puteau fi văzuţi mii de Pokemoni.
  • Tot în 2014, de 1 aprilie, publicaţia The Telegraph anunţa că „Lira Salmond”, fabricată de o monetărie aparţinând actorului Sean Connery, urma să intre în circulaţie la 1 aprilie 2015, iar tabloidul The Sun a publicat un articol în care afirma că regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul pentru exploatarea gazelor de şist în grădinile Palatului Buckingham.

Secretul unei farse reușite

Pentru o farsă reuşită de Ziua păcălelilor secretul constă în planificarea minuţioasă. În plus, trebuie să fiţi primul care o duce la îndeplinire, pentru că păcăleala îşi pierde farmecul dacă altcineva v-o ia înainte.

Odată făcută o farsă, toţi ceilalţi vor fi în alertă, iar elementul surpriză se va pierde.

Pentru a avea mai multe şanse la o păcăleală reuşită este bine să aveţi aliaţi. Atenţie, însă! Cu cât sunt mai multe persoane implicate, cu atât creşte riscul de a fi descoperiţi înainte ca planul să fie dus la bun sfârşit, potrivit Agerpres.

Superstiții legate de păcălelile de 1 aprilie

  • Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.
  • Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.
  • Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.
  • Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.
  • Copiii născuți la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viața

Idei de păcăleli și farse

  • Pe 1 Aprilie poți să pui în cutia poștală a prietenilor o scrisoare tipărită și ștampilată prin care să-i anunți că vor fi deconectați de la rețeaua electrică sau gaz pentru reparații.
  • Dacă prietenii au mașină, poți sa le faci extrem de ușor o fars; pune un anunț „DE VANZARE”. Dacă vrei sa fie sunat des, alege un prieten cu o mașină tare și pune un preț ridicol de mic.
  • Umple toată casa cu pahare de unică folosință pline de apă
  • Meniu ”exclusivist” de 1 aprilie –   Ia o bucata de carton, dă-o prin ou și prin pesmet, apoi pune totul în tigaie. După ce s-a prăjit, îți poţi servi prietenii cu „delicatesa” respectivă. Iar la desert pregătește un “desert delicios”. Mere glazurate din cepe!
  • Dă săpunul cu lac de unghii transparent
  • Lipește ouăle dintr-un cofrag cu lipici.
  • Pune-ţi o perucă cu o tunsoare pe care nu ai purta-o niciodată şi aşteaptă prietenul/soțul/iubitul acasă
  • Sună-l şi, foarte grăbită, explică-i că mama ta se va muta la voi pentru câteva luni, pentru că are niște probleme de sănătate şi trebuie să îi fii alături
  • Lipește o bucată mică de scotch pe senzorul de la telecomandă
  • Lipește un post-it mic pe senzorul mouse-ului de la calculator
  • Îmbracă scaunul de la birou în folie alimentară de aluminiu – un design inovator
  • Înlocuiește pozele pe care le are pe birou cu pozele șefului (pentru coleg)
  • Biscuiți cu cremă. Pune pastă de dinți în loc de cremă, între doi biscuiți
  • Pune broccoli pe băț și învelește-l astfel încât să arate ca o acadea
  • Bile de piure de cartofi în loc de înghețată, asezonat cu sos barbeque
  • La școală, ai grijă cui te gândești să-i faci păcăleli! Sunt foarte multe persoane care nu gustă glumele și care ar putea reacționa urât. Mai mult decât atât, riști să te spună părinților sau chiar profesorilor!
  • În privința profesorilor, încearcă să nu faci glume care ar putea să-i facă să se simtă ofensați. Cel mai important este să faci farse doar profesorilor care știi că nu s-ar supăra!

 

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax