Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

1 Decembrie 2023 la Alba Iulia: Măsuri și recomandări de la Jandarmeria Alba, ISU, Poliție pentru participanții la Ziua Națională

Publicat

Peste 270 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba și Grupării de Jandarmi Mobile “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș vor asigura măsuri de ordine publică pe timpul manifestărilor publice dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României în Alba.

Jandarmii coordonează măsurile de ordine și siguranță pentru evenimentele de Ziua Națională – 1 Decembrie 2023 de la Alba Iulia.

Jandarmeria va participa cu un efectiv de 72 de militari și tehnică auto și la parada militară programată în Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al instituției, jandarmii vor acționa în zonele aglomerate, atât independent cât și în cooperare cu polițiști.

Recomandările Jandarmeriei Alba

Recomandări ale jandarmilor pentru participanții la evenimentele dedicate Zilei Naționale:

 • să dea dovadă de înțelegere,
 • să adopte un comportament civilizat
 • să respecte indicaţiile forţelor de ordine
 • să supravegheze copiii care îi însoțesc
 • să acorde o atenţie sporită modului de păstrare a bunurilor şi obiectelor personale.

Măsuri în zonele turistice montane

”În această perioadă vom acorda atenție deosebită și zonelor montane din județul nostru precum Șugag, Arieșeni și Roșia Montană.

Jandarmii vor fi prezenți prin acțiuni de patrulare în stațiunile turistice și pe traseele adiacente frecventate de turiști, pentru a putea fi asigurată intervenţia punctuală în cazul apariției unor situații nedorite.

În cazul în care sunteți martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv sau apelați numărul unic de urgenţă 112” au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.

200 de polițiști la datorie. Radare la capacitate maximă

De asemenea, efectivele de polițiști au fost suplimentate pe toată durata minivacanței prelungite din această perioadă.

”În această perioadă, vor acționa, zilnic, în medie, 200 de polițiști, cu 100 de mijloace auto, pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public și privat, creșterea siguranței rutiere și a transporturilor feroviare.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi combaterea excesului de viteză, polițiștii vor folosi la capacitate maximă aparatele radar din dotare și vor asigura prezența activă în trafic.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a luat măsuri pentru intensificarea acțiunilor, suplimentarea efectivelor de siguranță publică și prezența echipajelor de poliție în locurile în care urmează să se desfășoare manifestări publice, în municipiul Alba Iulia.

În 30 noiembrie, peste 80 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme, explozivi substanțe periculoase, transporturi și alte formațiuni vor acționa, pentru a asigura ordinea și liniștea publică și pentru a-i sprijini pe cetățeni.

În data de 1 Decembrie, peste 200 de polițiști, alături de jandarmi, lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și polițiști locali, vor fi la datorie, pe raza municipiului Alba Iulia și pe principale artere rutiere care duc spre municipiul reședință de județ, și vor acționa pentru fluidizarea traficului, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională și vor asigura intervenția la evenimente.

Polițiștii Serviciului Transporturi vor intensifica acțiunile de patrulare în stațiile de cale ferată și pe trenurile de călători, în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor contra patrimoniului și a celor comise cu violență.

Polițiști la parada militară

Totodată, Inspectoratul de Poliție Județean Alba va participa la parada militară, cu 20 de polițiști și 10 autospeciale din dotarea formațiunilor de poliției rutieră, ordine publică, acțiuni speciale și criminalistic.

La această manifestare vor fi prezente și 12 echipaje canine din cadrul Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.

Cetățenii care vor lua parte la manifestările publice din Alba Iulia, prilejuite de Sărbătorirea Zilei Naționale a României, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație și indicațiile polițiștilor rutieri și să parcheze doar în locurile special amenajate.

Le este recomandat

 • să-și asigure autoturismele, să nu consume băuturi alcoolice în exces și să nu se lase antrenați în dispute sau altercații
 • să fie atenți la bunurile de valoare pe care le au asupra lor și să-și supravegheze copiii și nu în ultimul rând, le reamintim că este interzis să aibă asupra lor arme de foc, arme albe sau substanțe pirotehnice.

În caz de urgenţă, sunaţi la 112.

ISU Alba, prezent la parada militară

Și reprezentanții ISU Alba vor fi la datorie. Vor participa și la parada militară.

parada

În cadrul plutoanelor de defilare, peste 70 de pompieri militari vor participa cu:

 • 6 autospeciale de intervenție (1 autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare, 1 ambulanță Terapie Intensivă Mobilă, 1 Punct de comandă mobil, 1 Autospecială Scafandri cu barcă pneumatică, 1 autospecială de stingere și 1 autoscară mecanică de lucru și salvare de la înălțime)
 • garda portdrapel
 • un pluton de onoare.

ISU Alba a dispus unele măsuri pentru a preîntâmpina producerea evenimentelor negative ce pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor.

Recomandări ISU Alba

Ținând cont că la aceste manifestații se preconizează un aflux mare de persoane, pompierii recomandă respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență ce pot surveni, după cum urmează:

 • NU utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu
 • NU aruncați la întâmplare țigările. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate
 • NU blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor de intervenție sau accesul la hidranții exteriori
 • NU lăsați copiii nesupravegheați
 • respectați întotdeauna recomandările forțelor de ordine, sau a organizatorilor evenimentului, pentru a rămâne în siguranță.
 • în sezonul rece, riscul producerii incendiilor la locuințe este ridicat. Aceste evenimente neplăcute, pot produce, atât pagube materiale însemnate, cât și pierderi de vieţi omeneşti.
 • respectați câteva măsuri esențiale pentru a reduce acest risc, astfel:
 • evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora, cu personal specializat.
 • verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic.
 • NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp.
 • NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
 • NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
 • instalați detectoare de fum, pentru a reduce riscul de a deveni victime ale incendiilor din locuințe.
 • interziceţi jocul copiilor cu focul.

Măsuri de siguranță în caz de vreme rea

În contextul unor posibile avertizări meteorologice de vremea rea (viscol, ger, precipitații abundente), respectați următoarele:

 • evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
 • înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, etc.)
 • urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților
 • evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi ușor dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție
 • curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.

În eventualitatea producerii unei situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență (incendii, ger, viscol, alte fenomene meteorologice extreme etc.) pot fi consultate prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax