Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

11-15 mai: Auditorii de justiţie susţin examenul de absolvire INM 2015. Calendarul probelor şi condiţiile de verificare a bunei reputaţii


Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecataDupă încheierea cursurilor din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, auditorii de justiţie susţin examenul de absolvire, pentru a fi numiţi judecători sau procurori stagiari. Sesiunea din acest an se desfăşoară în perioada 11 -15 mai, iar rezultatele finale vor fi cunoscute pe 12 iunie. Evaluarea absolvenţilor cuprinde şi verificarea bunei reputaţii.

Examenul de absolvire constă în probe teoretice şi practice, cu subiecte distincte pentru judecători şi procurori, prin care se verifică însuşirea cunoştinţelor necesare exercitării funcţiei de judecător sau de procuror.

Pentru absolvirea Institutului National al Magistraturii, candidatul trebuie să obţină media generala de minimum 7 şi cel puţin nota 5 la fiecare dintre materiile de examen.

Absolvenţilor Institutului National al Magistraturii li se elibereaza un atestat, care certifică absolvirea Institutului, promoţia şi media generală obţinută.

Probele scrise ale examenului de absolvire se vor desfășura conform următorului program:

– Drept civil şi drept procesual civil – 11 mai 2015, începând de la ora 10.00;

– Drept penal şi drept procesual penal – 13 mai 2015, începând de la ora 10.00;

– Organizare judiciară – 15 mai 2015, începând de la ora 10.00.

Accesul candidaţilor în sălile de examen, conform repartizării afişate, va fi permis, în baza cărţii de identitate sau a paşaportului, între orele 9.00-9.30. Candidaţii se vor aşeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică.

Auditorii de justiţie vor folosi pentru elaborarea lucrărilor numai cerneală sau pix cu pastă de culoare neagră.

Pe durata desfăşurării probelor este permisă consultarea legislaţiei indicate în bibliografie, cu excepţia celei comentate şi adnotate, conform anunțurilor publicate pe site-ul INM.

Conform dispozițiilor art. 308 alin. 14 din Regulament, „se interzice candidaţilor să deţină asupra lor pe timpul desfăşurării probei orice mijloace de comunicare precum și orice surse de informare care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor (altele decât cele indicate în bibliografie și anunțurile publicate). Încălcarea acestor dispoziții constituie fraudă și atrage eliminarea din examen”.

Conform dispozițiilor art. 308 alin. 15, “Frauda dovedită atrage eliminarea din examen. Se consideră fraudă și înscrierea numelui candidatului pe teza de examen în afara rubricii care se sigilează și orice alte semne distinctive care ar permite identificarea lucrării. În aceste cazuri responsabilul de sală consemnează într-un proces-verbal faptele și măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu mențiunea «Fraudă». Procesul-verbal se comunică comisiei de organizare a examenului si candidatului respectiv.”

Candidaţii care la expirarea timpului stabilit de comisie nu au terminat lucrarea, o predau în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit pentru elaborarea acesteia, sub sancțiunea eliminării din examen, conform dispozițiilor art. art. 308 alin. 16 din Regulament.

Candidaţii vor semna pentru predarea lucrării, după ce vor verifica personal concordanța dintre numărul de pagini predate și cel înscris de supraveghetor, în catalogul de sală.

Timpul necesar pentru rezolvarea subiectelor pentru fiecare probă de examen este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor şi nu poate depăşi 4 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către toţi candidaţii.

Calendarul de desfăşurare a examenului de absolvire INM:

– 11 martie 2015 – publicarea calendarului, a tematicii și bibliografiei de examen;

– 11 mai 2015 – proba scrisă la drept civil si drept procesual civil;

– 12 mai 2015 – depunere contestaţii la barem la drept civil si drept procesual civil;

– 13 mai 2015 – proba scrisă la drept penal şi drept procesual penal;

– 13-14 mai 2015 – soluţionarea contestaţii la barem – drept civil si drept procesual civil;

– 14 mai 2015 – depunere contestaţii la barem – drept penal şi drept procesual penal;

– 15 mai 2015 – proba scrisă la organizare judiciară;

– 15-18 mai 2015 – soluţionare contestaţii la barem – drept penal şi drept procesual penal;

– 18 mai 2015 – depunere contestaţii la barem – organizare judiciară;

– 19-20 mai 2015 – soluţionare contestaţii la barem – organizare judiciară;

– 15-26 mai 2015 – corectarea lucrărilor şi afişarea rezultatelor la probele scrise;

– în termen de 48 h de la afişarea rezultatelor la probele scrise – depunerea contestaţiilor împotriva rezultatelor la probele scrise;

– 12 iunie 2015 – afişarea rezultatelor finale

Anterior numirii lor ca judecători sau procurori stagiari, absolvenţii Institutului National al Magistraturii sunt verificaţi sub aspectul îndeplinirii cerinţei de avea o bună reputaţie (în conformitate cu art. 12 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificările şi completarile ulterioare).

În termen de 10 zile de la susţinerea ultimei probe a examenului de absolvire a Institutului National al Magistraturii, auditorii de justiţie depun la INM următoarele documente:

– adeverinţe eliberate de primării şi/sau, după caz, de administraţiile financiare de la domiciliile avute în ultimii 2 ani din care să rezulte, dacă este cazul, natura şi tipul contravenţiilor comise şi sancţiunile contravenţionale aplicate;

– certificatul de cazier judiciar;

– declaraţia pe propria răspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii 2 ani;

– orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante pentru verificarea îndeplinirii cerinţei de bună reputaţie.

În vederea verificării îndeplinirii cerinţei bunei reputaţii, Institutul Naţional al Magistraturii solicită Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii date privind o eventuală eliminare, pe parcursul celor 2 ani de formare în cadrul Institutului National al Magistraturii, din concursurile de admitere în magistratură organizate de Consiliul Superior al Magistraturii şi poate solicita, în măsura în care consideră necesar, relaţii de la alte instituţii.

După verificarea datelor, rezultatele se consemneaza în cuprinsul unui raport unic cu privire la toţi absolvenţii, în care se prezintă distinct situaţia acelor candidaţi despre care se conturează indicii ca nu s-ar bucura de o bună reputaţie. Pe baza acestui raport, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăşte cu privire la îndeplinirea cerintei privind buna reputaţie.

Absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii care nu se bucură de o bună reputaţie nu pot fi numiţi ca judecători sau procurori stagiari.

La verificarea cerinţei bunei reputaţii sunt avute în vedere următoarele criterii: tipul şi împrejurările de săvârşire a faptei, forma de vinovăţie, tipul de sancţiune aplicată, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum şi perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancţiunii disciplinare, contravenţionale, administrative sau de la rămânerea definitivă a condamnării.

Absolventii INM care nu au fost numiţi judecători sau procurori stagiari pentru neîndeplinirea cerintţei de bună reputaţie sunt obligaţi să restituie bursa de auditor de justitie si cheltuielile de scolarizare.

In cazul in care un auditor de justitie nu promoveaza examenul de absolvire in prima sesiune, acesta are dreptul sa participe la urmatoarea sesiune, organizata pentru urmatoarea promotie de auditori. Absenta nejustificata sau nepromovarea examenului la a doua sesiune atrage pierderea dreptului de a fi numit judecator sau procuror. Persoana aflata in aceasta situatie este obligata sa restituie bursa si cheltuielile de scolarizare.

Absolventii Institutului National al Magistraturii care se bucura de buna reputatie sunt numiti de catre Consiliul Superior al Magistraturii in functiile de judecatori sau procurori stagiari, dupa caz, in functie de optiunea exprimata, pe baza mediei generale, calculata cu 3 zecimale, care reprezinta media aritmetica a rezultatelor finale ale fiecarui an de studiu si ale examenului de absolvire a Institutului.

La egalitate de medii au prioritate candidatii care au obtinut nota finala mai mare la examenul de absolvire.

In cazul in care exista o imposibilitate obiectiva de a asigura numarul de posturi de judecatori sau procurori stagiari, corespunzator numarului de posturi pentru care au formulat optiuni, auditorii de justitie vor fi numiti in alta functie decat cea pentru care au optat dupa primul an de cursuri in cadrul Institutului National al Magistraturii

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile tprențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Șrire în curs de actualizare

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate