Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

11 februarie: Ziua internațională a femeilor din domeniul științei. Nume cu impact major asupra cercetării

Publicat

11 februarie: Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei. Declarată de Adunarea Generală a ONU în 2015,  această zi este sărbătorită, de atunci, anual.

Este ocazia perfectă de a ne reaminti că femeile și fetele joacă un rol esențial în comunitatea științifică și tehnologică și că participarea lor trebuie impulsionată.

Potrivit UNESCO, în prezent, mai puțin de 30 % dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei, transmite siteul Comisiei Europene.

Prin urmare, este esențial să se promoveze accesul femeilor și fetelor la știință și participarea lor deplină și egală la aceasta.

Istoria științei a fost marcată de descoperiri importante ale femeilor.

11 februarie: Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei. Femei cu impact major asupra cercetării

Marie Curie (1867-1934): a fost o fiziciană și chimistă de origine poloneză.

A fost prima femeie care a primit două premii Nobel în domenii diferite:

  • premiul pentru fizică în 1903 (împărțit cu soțul ei Pierre Curie și Henri Becquerel) pentru cercetările sale referitoare la radiație;
  • premiul pentru chimie în 1911 pentru descoperirea radiului și poloniului.

Contribuțiile sale au fost fundamentale în dezvoltarea fizicii și chimiei moderne.

Rosalind Franklin (1920-1958): a contribuit semnificativ la înțelegerea structurii ADN-ului. Lucrările sale de cercetare cu raze X au fost esențiale în descoperirea structurii dublei spirale a ADN-ului.

Contribuția sa a fost adesea neglijată în timpul vieții ei.

Ada Lovelace (1815-1852): a fost o matematiciană și scriitoare britanică, cunoscută ca prima programatoare de computer din lume.

Ea a lucrat cu Charles Babbage la mașina analitică, o mașină conceptuală pentru calcul. Tot ea a scris primul algoritm destinat să fie procesat de o mașină, devenind astfel o figură pionieră în domeniul informaticii.

Jane Goodall (n. 1934): Jane Goodall este o savantă britanică, devenită celebră, printre altele, pentru cercetările sale asupra cimpanzeilor din Parcul Național Gombe Stream din Tanzania.

Cercetările sale au oferit o perspectivă unică asupra comportamentului și societății cimpanzeilor, contribuind la înțelegerea noastră a evoluției umane și conservarea speciilor amenințate.

Dorothy Hodgkin (1910-1994): a fost o chimistă britanică care a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1964 pentru dezvoltarea tehnicilor de cristalografie cu raze X.

Acestea au fost esențiale pentru determinarea structurii unor substanțe chimice complexe, cum ar fi insulina și vitamina B12.

Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920 – 2008): A fost prima femeie neurochirurg din România. Este creditată de unele surse drept  prima femeie neurochirurg din lume (la concurență cu Diana Beck).

Ea a realizat prima operație pe creier în 1944, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Atunci, potrivit chiar spuselor ei, a operat pe creier un copil rănit în urma unui bombardament.

Citește și: Tânărul savant din Aiud, Sergiu Pașca, numit ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea de Cercetare în domeniul Schizofreniei

Ana Aslan (1897 – 1988): a fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. A aplicat deescoperirea, pe scară largă, în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.

Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Josif Broz Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.

Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producția industrială în 1980.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax