Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

11 iulie, Ziua Inspecției Muncii. 25 de ani de activitate ITM. Ce drepturi au salariații și atribuțiile instituției

itm alba

Publicat

Pe 11 iulie, este sărbătorită Ziua Inspecției Muncii. Aceasta a fost stabilită prin Legea nr. 337 din 2018. În acest an, instituția aniversează 25 de ani de la înființare în structura actuală.

Această zi este marcată, în fiecare an, prin acțiuni de conștientizare a prevederilor legislative, pentru promovarea muncii sigure și decente, potrivit ITM Alba.

Ziua Inspecției Muncii. Drepturile salariaților

Inspecţia Muncii acţionează pentru asigurarea protecţiei sociale a muncii și în baza prevederilor art. 41 din Constituţia României.

Potrivit acesteia, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației, precum și alocului de muncă este liberă.

Salariații au dreptul la măsuri de protecție socială. Acestea privesc securitatea și sănătatea salariaților, regimul de muncă al femeilor și al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe țară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiții deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum și alte situații specifice, stabilite prin lege.

Durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult 8 ore.

La muncă egală, femeile au salariu egal cu bărbații.

Dreptul la negocieri colective în materie de muncă și caracterul obligatoriu al convențiilor colective sunt garantate.

Ziua Inspecției Muncii. Atribuții

Inspecţia Muncii şi Inspectoratele Teritoriale de Muncă au preluat atribuţiile ce reveneau camerelor de muncă din cadrul DGMPS, în 1999. Aceasta se află în subordinea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, cu funcție de autoritate în stat. Asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei.

Inspecția Muncii asigură schimbul de informaţii cu autorităţile centraleşi locale, precum şi cu persoanele fizice şi juridice supuse activităţii de control, informarea acestora şi a lucrătorilor asupra modului în care se respect şi se aplică prevederile legislaţiei. De asemenea, derulează campanii de conștientizare și prevenire.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate