Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

11 noiembrie: ”Ferestre mistice”. Expoziție de grafică și volum semnat de Ionuț Baic, prezentate în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Vineri, 11 noiembrie 2022, ora 17.00, pe simezele spațiilor expoziționale ale porții a III-a a Cetății Alba Carolina vor fi expuse desene și schițe ale graficianului Ionuț Baic.

De asemenea, în conținutul aceluiași eveniment, Ionuț Baic lansează și primul său volum de poezie metafizică, având același titlu ca și cel al expoziției.

Volumul este oferit de Centrul de Cultură „Augustin Bena” participanților la vernisaj, în cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena”.

Expoziția și lansarea volumului de poezii semnate de Ionuț Baic vor fi prezentate de naistul Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, fost discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

Expoziția ”Ferestre mistice”

Actul creator este considerat sacru. La fel cum o linie foarte subțire, prin velocitatea ei, unește două puncte distincte care prin juxtapunere formează un conținut ce conturează o imagine, este similitudinea unei poezii al cărui vers completează povestea sau momentul, al unei flori ce-și deschide larg petalele spre cer și al unei fotografii ce dilată timpul, transmit organizatorii.

De aceea, titlul expoziției —Ferestre mistice— unește acest act al creației cu diferite tipuri de a întelege semnificația lucrurilor, fie prin simboluri exprimate prin narațiune vizuală sau simplu, gestualitate plastică care reprezintă forma și ideea unei metamorfoze care nu are nici început, dar nici sfârșit, deși spune o poveste foarte clar conturată.

Este o revelație prin spațiu și timp, evidențiată prin hașură și juxtapuneri de linie care vibrează în negrul ce umple albul hârtiei oferind privitorului posibilitatea de a simți și a privi viața prin ochii artistului, dar în același timp, interpretând prin propria sa opinie creându-și o atitudine statică și întrebătoare în același timp, referitor la ce a dorit să exprime autorul, care este scopul lucrării și mai presus de acest aspect semnificația acesteia.

Reprezintă o aură a culturii tradiționale din județul Alba cu obiceiurile și meșteșugurile județului Alba, punând în valoare patrimoniul nostru cultural, material și imaterial, precum și niște lucrări compoziționale complexe, pe care autorul le evidențiază, având o apetență deosebită pentru povestea oferită prin linie subțire și complexitate în imagini și schițe.

Ionut Baic, graficianul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba

Ionuț Baic a absolvit Universitatea de Arte și Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Grafică și un masterat la Universitatea din București în Management Cultural.

Specializarea sa este îndreptată spre afiș, spre desenul ilustrativ de presă și de portret digital. Tehnica ilustrațiilor și a portretelor este evidențiată doar prin linie, având similarități cu o gravură de secol XVIII.

De-a lungul timpului, a colaborat cu diverse publicații, printre care se numără revista „Timpul”, unde desena portrete de editorial, cotidianul „Bussines Standard” din trustul „Realitatea Cațavencu”, pentru care desena ilustrație de primă pagină și portete caricaturizate, promovarea Universității din București prin realizarea de afișe și diplome de eveniment, Consiliul Județean Alba, serviciul Turism, iar în momentul de față este graficianul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba.

Printre premiile câștigate, unul important este Premiul de Excelență pentru ilustrație la „European Newspaper Awards” în Viena, în anul 2009.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax