Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

12 august: Ziua internaţională a tineretului. Tema din 2021, transformarea sistemelor alimentare prin inovația tinerilor

Publicat

În 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului.

Potrivit ONU (www.un.org), Ziua internaţională a tineretului reprezintă un prilej de a sărbători şi a integra vocile, acţiunile şi iniţiativele tinerilor, precum şi implicarea lor semnificativă, universală şi echitabilă.

Tema Zilei internaționale a tineretului din 2021 este „Transformarea sistemelor alimentare: inovația tinerilor pentru sănătatea umană și planetară”, cu scopul de a sublinia că succesul unui astfel de efort global nu va fi atins fără participarea semnificativă a tinerilor.

Este nevoie de mecanisme de sprijin care să susțină tinerii să continue să amplifice eforturile în mod colectiv și individual pentru a restabili planeta și a proteja viața, integrând în același timp biodiversitatea în transformarea sistemelor alimentare.

Având în vedere că populația lumii va crește cu 2 miliarde de oameni în următorii 30 de ani, a fost recunoscut faptul că simpla producere a unui volum mai mare de alimente mai sănătoase și mai durabile nu va asigura bunăstarea umană și planetară. Trebuie abordate și alte provocări cruciale, cum ar fi interconectările înglobate în Agenda 2030, inclusiv reducerea sărăciei, incluziune socială, sănătate, conservarea biodiversității, și atenuarea schimbărilor climatice.

Majoritatea provocărilor cu care se confruntă în prezent umanitatea, cum ar fi focarul COVID-19 şi schimbările climatice necesită o acţiune globală concertată, iar implicarea şi participarea semnificativă a tinerilor trebuie abordate în mod eficient.

În anul 2020, tema Zilei internaționale a tineretului – „Angajarea Tinerilor pentru Acţiune Globală” („Youth Engagement for Global Action”), a urmărit să evidenţieze modalităţile prin care implicarea tinerilor la nivel local, naţional şi global contribuie la consolidarea proceselor şi instituţiilor multilaterale, precum şi să facă cunoscut modul în care reprezentarea şi implicarea lor în politica instituţională formală pot fi îmbunătăţite semnificativ.

Cu un an înainte, în 2019, tema „Transforming education”, a scos în evidenţă eforturile de a face educaţia mai incluzivă şi mai accesibilă tuturor tinerilor.

În 1998, o rezoluţie care proclama 12 august drept Ziua internaţională a tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinţei mondiale a miniştrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Naţiunile Unite (Lisabona, 8 – 12 august 1998). Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluţia 54/120, intitulată „Politici şi programe care implică tineretul” („Policies and programmes involving youth” – 17 decembrie 1999).

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.

sursa: agerpres.ro, un.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax